Criza coronavirus. Fabrica Farmec primește autorizație pentru a produce biocide

DE Octavia Constantinescu | Actualizat: 17.03.2020 - 14:32

Ministrul Economiei, Virgil Popescu, a declarat, pentru TVR, că fabrica de cosmetice Farmec, de la Cluj, a depus o cerere pentru a produce biocide, lucru care ar putea sprijini sistemul de sănătate în lupta cu coronavirusul. Autorizația va fi dată cel târziu miercuri.

SHARE

 „Acum am observat cât de rău s-a făcut în România pentru că nu mai producem mare lucru de 10-15 ani. Producem confecții, am vorbit cu patronajul din zona confecțiilor și acum vom începe să producem măști și echipamente de protecție pentru medici. Acum ne chinuim să găsim materiale și vom începe să producem. Nu este foarte greu să faci o astfel de schimbare.

Gândiți-vă că un combinezon pentru medici este asemănător cu o salopetă. Avem linii de producție, am foarte multe solicitări la minister pentru aceste schimbări. Problema noastră este să găsim materialele. Pentru măștile de protecție este ceva mai ușor, dar tot problema materialului rămâne. Am convingerea că în această săptămână vom găsi materialele și imediat ne vom apuca de lucru. În câteva zile vom produce măști de protecție în România.

Vă mai dau o veste bună: Farmec Cluj a depus o cerere pentru a putea produce biocide. În România nu mai produce nimeni biocide și am discutat astăzi cu ministrul Sănătății, am deblocat și va începe producția de biocide, pentru a nu mai depinde doar de import. Cred că această criză ne-a trezit și pe noi și pe cei din Europa și mai cred că am înțeles cu toții cât este de important să producem materiale vitale în țara noastră. Importurile din China, ați văzut ce s-a întâmplat, s-au tăiat brusc.

Cred că este momentul să repornim industria esențială în România. Nu vorbim doar despre materiale sanitare, vorbim despre toate produsele de care are nevoie o țară în situație de criză”, a declarant Virgil Popescu, ministrul Economiei, în cadrul unei emisiuni difuzate de TVR 1.  

Pe de altă parte ministrul Economiei a mai precizat, marți, pentru Digi, că „în urma discuţiilor pe care le avem, începând de săptămâna trecută, am identificat producători care doresc să-şi modifice sau să achiziţioneze linii de asamblare pentru a produce măşti sanitare şi combinezoane sanitare şi eu sper ca, în decurs de o săptămână, să pornim producţia de măşti în România. Evident, pe toţi producătorii care vor să facă acest lucru, care au capacitatea să facă acest lucru şi au şi ţesătura specială pentru a putea produce aceste măşti, îi putem ajuta pentru a porni această producţie de materiale esenţiale în România". 

Acesta a adăugat că, în paralel, se acordă atenţie şi producţiei de biocide în România, pentru că, după închiderea Hexi Pharma, acestea se importă.

"Cel mai mare producător de cosmetice a solicitat Ministerului Sănătăţii aprobare şi o va obţine azi sau mâine pentru deschiderea unei linii de producţie de biocide la Cluj. Este vorba de producătorul de la Cluj (Farmec Cluj - n. r.) şi cred că împreună cu aceştia vom rezolva şi problema biocidelor în România", a subliniat ministrul.

Virgil Popescu şi-a exprimat speranţa ca săptămâna viitoare să înceapă producţia de măşti sanitare la cel puţin la un producător, precum şi cea de biocide.

"Din discuţiile pe care le avem este vorba despre câteva milioane de măşti lunar la un producător. Mai am azi întâlniri cu mai mulţi producători. Aştept să finalizez aceste întâlniri, vom centraliza, vom vedea care poate să facă, pentru că este e o solidaritate foarte mare în rândul mediului de afaceri. Evident, pe măsură ce finalizăm şi concretizăm, unul câte unul proiectele pe care le începem le vom da public", a precizat ministrul.

El a subliniat că, de asemenea, se acordă atenţie şi producţiei de combinezoane pentru medici şi personalul sanitar, iar marţi are o întâlnire pe acest subiect.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te