Consilierul PSD care a postat fotografia trucată cu președintele Iohannis, anchetat de procurori

DE Adelina Sahlean | Actualizat: 15.01.2019 - 15:33
Foto Vrancea24.ro

Constantin Guguianu, consilierul PSD Vrancea care a postat pe Facebook o fotografie trucată în care președintele Klaus Iohannis apare cu însemne naziste, este anchetat de Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Galați

SHARE

„La data de 14.01.2019, procurori din cadrul Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Galaţi s-au sesizat din oficiu cu privire la săvârşirea infracţiunii prevăzută de art. 4 alin. (1) din Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului nr. 31/2002, aprobată prin Legea nr. 107/2006. În procesul-verbal de sesizare, s-a reţinut, în fapt, că un consilier judeţean din cadrul Consiliului Judeţean Vrancea, ar fi postat pe o reţea de socializare o imagine prelucrată în care Preşedintele României, Klaus Werner Iohannis, este prezentat îmbrăcat într-o uniformă nazistă”, este menționat într-un comunicat de presă emis de Parchetul Galați.

Potrivit documentului, procesul-verbal, împreună cu xerocopii de pe articolele de presă din mass-media, au fost trimise la Parchetul de pe lângă Judecătoria Focşani, pentru a efectua cercetări sub aspectul săvârşirii infracţiunii prevăzută de art. 4 alin.(1) din Ordonanţa de Urgenţă nr. 31/2002, conform căruia „confecționarea, vânzarea, răspândirea, precum și deținerea în vederea răspândirii de simboluri fasciste, legionare, rasiste sau xenofobe se pedepsesc cu închisoare de la 3 luni la 3 ani și interzicerea unor drepturi”.

Constantin Guguianu, mandatarul Consiliului Local Focșani la SC Parking, firma care administrează locurile de parcare în oraș, nu a văzut inițial o problemă în distribuirea trucajului, iar când mai mulți internauți i-au atras atenția că distribuirea însemnelor naziste este o încălcare a legii, Guguianu a răspuns: „Nu înțeleg comentariile astea docte”.

Citește și: Consilierul PSD care a postat o poză cu președintele Iohannis cu însemne naziste a demisionat

Ulterior, consilierul PSD a șters postarea de pe pagina sa de Facebook și și-a dat demisia, fapt confirmat de conducerea PSD Vrancea.

„Ca urmare a acţiunii personale de a redistribui pe reţelele sociale o fotografie trucată cu preşedintele României, consilierul judeţean Constantin Guguianu şi-a prezentat luni, 14 ianuarie 2019, demisia din demnitatea publică, dar şi din calităţile deţinute în cadrul organizaţiei PSD Vrancea”, a transmis PSD Vrancea.

Totodată, organizaţia condusă de Marian Oprişan a menţionat că PSD Vrancea se delimitează de acţiunile lui Constantin Guguianu şi condamnă ferm acest tip de comportament.

Institutul pentru Studierea Holocaustului în România „Elie Wiesel” a condamnat postarea lui Guguianu, menționând că „astfel de comunicări, făcute de către un demnitar al statului, pot atrage și încuraja totodată, derapaje grave”.

„Reamintim că promovarea, în spațiul public, a unor simboluri fasciste, legionare sau naziste intră sub incidența Legii nr. 217/2015, pentru modificarea și completarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 31/2002, privind interzicerea organizațiilor și simbolurilor cu caracter fascist, rasist sau xenofob și a promovării cultului persoanelor vinovate de săvârșirea unor infracțiuni contra păcii și omenirii”, a mai precizat Institutul „Elie Wiesel”.

Constantin Guguianu este de 15 ani consilier din partea PSD. În CV-ul său, nu are un loc de muncă mai vechi de anul 1999, când a lucrat ca jurist. A fost directorul Casei Județene de Pensii Vrancea. Înainte de 1999, Guguianu ar fi fost ofițer de contrainformații militare.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te