Comandantul GSP Falcon despre salvarea marinarilor ucraineni: Ultimul mesaj a fost „ne scufundăm"

DE Adrian Costin | Actualizat: 12.03.2021 - 19:44
Comandantul navei GSP Falcon, Victor Marina Foto: GSP Falcon

Nava GSP Falcon a intervenit prompt la apelul de urgenţă lansat de echipajul cargoului "Volgo Balt 179", în doar 10 minute de la recepţionarea SOS-ului primit și a reușit să salveze 10 marinari.

SHARE

Comandantul navei GSP Falcon, Victor Marina, relatează că joi, la ora 6,50, echipajul a fost bucuros că a văzut prima plută, în care se afla o singură persoană, aflată în stare de şoc, ulterior fiind salvaţi alţi nouă marinari în urma scufundării cargoului "Volgo Balt 179", ce avea 13 navigatori ucraineni la bord, la peste 70 de mile marine travers de Constanţa.

Citește și: Opt asemănări între Meghan Markle și Prințesa Diana, mama prințului Harry

"La 6,50 am văzut prima plută. Am fost bucuroşi că am văzut pluta, pentru că nu a folosit nimeni mijloace vizuale sau auditive de semnalizare. În plută se afla o singură persoană. Ridicarea acestuia la bord s-a făcut cu un mijloc specific transferului de personal offshore. Persoana era şocată de cele întâmplate. Mulţumim lui Dumnezeu că am reuşit să ajungem suficient de repede încât să îi salvăm pe cei zece. Ne pare nespus să rău că nu am avut cum să îi salvăm pe toţi", a declarat comandantul, citat într-un comunicat de presă transmis, vineri, de Grupul Servicii Petroliere (GSP).

Citește și: Legătura dintre cartelul Jalisco Nueva Generacion din Mexic și Hell's Angels din România

Conform comunicatului, joi, nava GSP Falcon a intervenit prompt la apelul de urgenţă lansat de echipajul cargoului "Volgo Balt 179", în doar 10 minute de la recepţionarea SOS-ului primit. Participarea GSP la operaţiunea de salvare s-a încheiat vineri dimineaţă, la ora 7,00, cu transportarea în siguranţă a echipajului salvat la dana de pasageri a portului Constanţa.

"Am recepţionat mesajul de ajutor. Ultimul mesaj pe care l-am primit a fost 'ne scufundăm', după care linişte totală. Nu a răspuns nimeni la chemările noastre. Am decis împreună cu colegii mei de pe comandă să ne deplasăm către locul naufragiului. Am informat conducerea companiei şi autorităţile, de la care am primit undă verde şi încurajări, cum era firesc. Am plecat cât am putut de repede la o distanţă de aproximativ 18 mile nautice", a mai spus Victor Marina.

Cargoul "Volgo Balt 179", aflat sub pavilion Insulele Comore, s-a scufundat, joi, în Marea Neagră, din totalul celor 13 membri ai echipajului (cetăţeni ucraineni) fiind salvate 10 persoane, care în prezent sunt la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Constanţa.

Trupul unui marinar a fost găsit în Marea Neagră, doi membri ai echipajului fiind căutaţi în continuare.

Vineri, la căutări au participat fregata "Regina Maria", care are la bord un elicopter Puma Naval 141, nava "Artemis" a Agenţiei Române pentru Salvarea Vieţilor Omeneşti pe Mare (ARSVOM) şi o navă a Gărzii de Coastă, în zonă deplasându-se şi două echipaje de căutare-salvare ucrainene.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te