Comandant de navă român, reținut în portul Vassiliko pentru „cooperare” cu Turcia. Apel la Cîțu

DE Elena Andrei | Actualizat: 03.08.2021 - 21:47
Nava Red Garnet/Foto: marine traffic

Un comandant de navă de naționalitate română în vârstă de 60 de ani a fost reținut de pe nava sa Red Garnet în portul cipriot Vassiliko pentru că anul trecut ar fi operat în portul cipriot ocupat de Turcia.

SHARE

Sindicatul Liber al Navigatorilor din cadrul Federației Internaționale a Lucrătorilor din Transporturi (ITF) solicită intervenția autorităților române.

Motivul pentru care românul a fost reținut ar avea legătură strict cu conflictul dintre Grecia și Turcia, în privința împărțirii teritoriului.

Acestuia i se reproșează că anul trecut ar fi operat cu nava sa în portul cipriot ocupat de partea turcă, potrivit G4Media.

„Agentul navei din portul Vassiliko a dat garanții că acest lucru nu se va întamplă și că nu se mai iau aceste măsuri politico-administrative în Cipru. Cu toate acestea, am aflat cu stupoare că, fară nicio vină, comandantul a fost reținut”, au informat sindicaliștii care fac apel, printr-o scrisoare deschisă, atât la premierul Florin Cîțu, cât și la ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, să intervină în cel mai scurt timp pentru ca românul să fie pus în libertate.

Citește și

Britanicii anunță o „potențială deturnare” a cinci nave în largul Emiratelor Arabe Unite

Ucraina cumpără nave militare de la turci pentru flota Mării Negre

 


Scrisoarea deschisă:

„Domnule Prim Ministru,

Domnule Ministru al Afacerilor Externe,

Domnule Ministru al Transporturilor

Sindicatul Liber al Navigatorilor vă informează că aseară, 02 august 2021, în portul cipriot Vassiliko, comandantul de naționalitate română în vârstă de 60 de ani a fost reținut de pe nava sa Red Garnet.

Motivul reținerii este acela că anul trecut nava la a cărui comandă se afla, a operat în portul cipriot ocupat de partea turcă. Agentul navei din portul Vassiliko a dat garanții că acest lucru nu se va întamplă și că nu se mai iau aceste măsuri politico-administrative în Cipru. Cu toate acestea, am aflat cu stupoare că, fară nicio vină, comandantul a fost reținut.

Vă informăm că, în conformitate cu legislația internațională, echipajului, navei și încărcăturii navelor comerciale li se garantează securitatea atât timp cât nu se încalca normele și principiile comerțului maritim.

Acest act ostil noi îl considerăm ca este un abuz din partea autorităților din Cipru, o încălcare gravă a drepturilor și libertăților omului și a legislației europene, a relațiilor și acordurilor bilaterale dintre România și Cipru.

Sindicatul Liber al Navigatorilor, familia și colegii de breaslă- suntem cu toții stupefiați de această măsură fără precedent în istoria de bune relații dintre țările noastre.

Va rugăm așadar să interveniți pe toate canalele din funcțiile și demnitățile statului pe care le dețineti pentru ca domnul comandant să fie imediat pus în libertate. El nu a facut altceva dacât să comande nava sa în deplină siguranță către portul desemnat de destinație. Refuzul de a efectua voiajul indicat este egal cu deturnarea navei și se pedepsește foarte aspru potrivit legii.

Cu stima,

Adrian Mihălcioiu

Aurel Stoica

Sindicatul Liber al Navigatorilor

Federația Internațională a Lucrătorilor din Transporturi ( ITF)

SLN de peste 30 ani alături de navigatori”

 

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

© 2021 NEWS INTERNATIONAL S.A.