Colțul de rai din Delta Moldovei al cardiologilor care refoloseau stimulatoarele: Cabana, fără aviz

DE Alin Crișan | Actualizat: 20.02.2023 - 19:55
Cabana cardiologilor - Foto: ZDI
Cabana cardiologilor - Foto: ZDI

Anchetatorii suspectează că proprietatea a fost construită ilegal, însă sunt mari şanse ca aceasta să fie chiar la marginea ariei protejate a deltei.

SHARE

Jurnaliştii „Ziarului de Iaşi” au găsit cabana cardiologilor din Delta Moldovei, din dosarul stimulatoarelor cardiace care a „explodat” la sfârşitul săptămânii trecute. Cabana aparţine Andreei Maria Ursaru, medic în echipa lui Dan Tesloianu, arestat în dosar. Femeia ar fi foarte apropiată de Tesloianu. 

Ursaru a fost chemată şi ea la Bucureşti pentru a fi audiată, inclusiv pentru că a construit cabana care ar fi în aria protejată a Deltei Moldovei de la Larga Jijia. Cabana încă este în construcţie, însă vara oaspeţii au parte de un peisaj superb. Foarte ascunsă vederii, chiar şi oamenii din zonă au aflat abia recent de existenţa acestui loc secret.

„Noi am aflat de cabană abia când a fost un incendiu de vegetaţie în zonă”, ne-a spus primarul comunei Movileni.

De la depărtare, proprietatea respectivă ni s-a părut a fi o cabană de pescar. Proprietatea este foarte ascunsă, după dealuri, iar accesul la ea se face destul de greoi. De asta ne-am mirat, când am observat în curtea imobilului roci mari, grele, imposibil de transportat în braţe.

Cabana se află la aproximativ 3-4 kilometri de drumul judeţean Iaşi – Breazu – Belceşti – Suceava: traversezi calea ferată de la Larga Jijia, imediat la prima la dreapta, mergi vreo 3 kilometri pe un drum desfundat, apoi dai de un drum asfaltat, paralel cu drumul judeţean. După un kilometru, pe drapta, este un teren arabil aparţinând companiei Panifcom.

Dacă urci dealul, de sus se poate vedea parţial cabana în jos, dar şi un peisaj superb al Deltei Moldovei. Imobilul se află în construcţie însă se vede de la distanţă că o mână de femeie s-a ocupat de gospodărie, în stil peisagistic japonez: alei delimitate cu roci albe, pământ negru a fost adus pentru vegetaţie, copăcei plantaţi în urmă cu câţiva ani în care au fost puse mici cuiburi din lemn.

Undeva în capătul proprietăţii care se întinde în lung pe vreo două hectare de teren este o căsuţă din lemn în care se află un ciubăr. Construcţia din placi de OSB este mai mult înaltă, decât lată, pentru a surprinde cât mai bine natura. În cealaltă parte a moşiei, se află o mică pepinieră cu copăcei exotici, iar poarta este zăvorâtă.

Căbănuţa măsoară vreo şase metri pe alţi şase, are demisol mic, parter, etaj şi o veranda. Scara din lemn pe care se putea urca în imobil a fost aruncată într-o râpă din apropiere. În curte, în lateral se află un mic foişor, în mijlocul căruia tronează o lespede groasă din piatră, fiind folosită cel mai probabil ca masă.

Lângă aceasta e un coş cu lemne despicate şi un altul cu lemne tăiate, pregătite pentru grătar. Într-o parte, mai multe scaune pregătite pentru eventuali musafiri. De remarcat este faptul că întreaga proprietate se află cel mai probabil la marginea zonei biosferei interzise, mai ales că între lacuri şi cabană trece linia de cale ferată.â

De asemenea, de remarcat este faptul că proprietatea este supravegheată foarte bine: o cameră video alimentată cu curent prin panouri solare a fost montată la înălţime. În plus, au fost montaţi senzori de mişcare pe proprietate, iar la orice apropiere neautorizată se activau fonic. O altă măsură luată de proprietari: au delimitate accesul cu benzi roşii şi indicatoare de atenţionare.

“A fost sesizată Garda de Mediu”

Potrivit unor surse, terenul respectiv ar aparţine companiei Panifocm, care are imediat lângă o tarla agricolă, iar medicul Andreea Maria Ursaru ar deţine un contract de comodat cu compania. În orice caz, construcţia ar fi fost realizată fără autorizaţie de construcţie.

Citește mai multe pe ziaruldeiași.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te