Țara sub ape Cod roşu de inundaţii în trei județe

DE Adelina Sahlean | Actualizat: 10.07.2018 - 16:30
Curte sub ape, în județul Covasna. FOTO: Inquam Photos - Liviu Florin Albei

Hidrologii au emis, marţi, o avertizare cod roşu de inundaţii, valabilă până la ora 20.00, în bazine hidrografice din judeţele Argeş, Gorj şi Vâlcea. În aceste zone va ploua torenţial și după această oră, judeţele fiind sub cod portocaliu până la ora 21.00.

SHARE

 UPDATE: Peste 70 de persoane din localitatea Băbeni, jud Vâlcea, evacuate după ce râul Bistriţa a ieşit din matcă
Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă (IGSU) a anunţat, marţi, că din cauza ieşirii din matcă a râului Bistriţa, care se varsă în Olt, s-a dispus măsura evacuarii preventive a persoanelor din 25 de gospodării posibil a fi afectate, din localitatea Băbeni, judeţul Vâlcea. Mai exact, este vorba despre 77 de persoane care, potrivit autorităţilor locale, vor fi găzduite în Casa de Cultură până la trecerea pericolului. Animalele şi bunurile din cele 25 de gospodării vor fi duse într-o zonă înaltă.

_______________________

UPDATE: Valea Oltului, circulația deviată de pe DN 7

Potrivit autorităţilor din Vâlcea, DN 7 a fost acoperit de viiturile scurse de pe versanţi, astfel încât la kilometrul 194+500, în zona localităţii Călimăneşti Valea Oltului a fost blocată. Poliţia Vâlcea anunţă devierea circulaţiei rutiere pe DN 7, între kilometrii 191 şi 198.

Echipajele de intervenţie sunt, de asemenea, pregătite să intervină şi în alte zone ale judeţului Vâlcea, aflat marţi până la ora 20:00 sub cod roşu de inundaţii.
 _______________________

UPDATE - Intervenţii pentru evacuarea apei în opt localităţi din Argeş,
Peste 25 de gospodării din opt localităţi argeşene au fost inundate, marţi dimineaţă, la scurt timp după ce judeţul Argeş a intrat sub cod roşu de inundaţii. Avertizarea este valabilă şi pentru judeţele Gorj şi Vâlcea, până la ora 20:00.
Potrivit datelor furnizate de Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Argeş, echipajele de pompieri intervin în localităţile Albota, Poiana Lacului, Vedea, Costeşti, Rociu, Babana, Buzoieşti, Lunca Corbului, unde peste 25 de gospodării au fost inundate.

ISU Argeş informează că la nivelul judeţului a fost activată grupa operativă şi Centrul Judeţean de Coordonare şi Conducere a Intervenţiilor, iar autorităţilor locale li s-a cerut să asigure permanenţa pentru a putea interveni în zonele afectate.
_______________________
UPDATE - Avertizările cod galben şi cod portocaliu au fost actualizate, numărul judeţelor afectate fiind restrâns
Meteorologii au actualizat, marţi, avertizările cod galben şi cod portocaliu de ploi torenţiale şi instabilitate atmosferică, numărul judeţelor afectate fiind restrâns. Astfel, scapă de vremea rea judeţele Timiş, Arad, Bihor, Satu Mare, Sălaj şi parţial Caraş-Severin. 12 judeţe vor fi sub cod portocaliu până la ora 18.00, iar restul ţării se află sub cod galben, avertizare valabilă până la ora 21:00.

Potrivit meteorologilor, în cea mai mare parte a ţării, pe parcursul zilei de marţi, vor fi perioade cu instabilitate atmosferică accentuată ce se va manifesta local prin averse cu caracter torenţial, descărcări electrice frecvente, intensificări ale vântului ce vor lua şi aspect de vijelie şi izolat grindină.      

_______________________

UPDATE - MAI: 67 de localităţi din 27 de judeţe au fost afectate de inundaţii în ultimele 24 de ore
Conform centralizării din ultimele 24 de ore realizate de către Centrul Naţional de Conducere Integrată al Ministerului Afacerilor Interne, angajaţii MAI au intervenit în 67 localităţi din 27 de judeţe  afectate de inundaţii. La nivel naţional sunt mobilizaţi peste 22.000 de pompieri, jandarmi şi poliţişti cu peste 9.000 de mijloace tehnice, iar o atenţie deosebită va fi acordată râurilor din bazinele hidrografice Olţet, Cerna, Olt şi Lotru (judeţul Vâlcea, Gorj şi Argeş), unde a fost emisă avertizare hidrologică cod roşu, valabilă până la ora 20.00.

Se intervine, în continuare pentru curăţarea drumurilor acoperite de aluviuni şi pietre. În prezent, mai sunt închise drumul naţional DN7D în zona localităţii Titeşti din judeţul Vâlcea şi drumul judeţean DJ 106E, între localităţile Dobra şi Jina (judeţul Alba).  Pe drumurile DN 64 - judeţul Vâlcea, DJ 106M - judeţul Alba şi DJ 676G - judeţul Vâlcea, circulaţia se desfăşoară îngreunat.

Din punct de vedere al alimentării cu energie electrică, potrivit raportării distribuitorilor, se înregistrează întreruperi în alimentarea cu energie electrică în trei localităţi din două Argeş şi Bihor, însumând 215 consumatori, iar pentru remedierea defecţiunilor se acţionează în teren cu două echipe de intervenţie.
_______________________
Potrivit hidrologilor, se aşteaptă scurgeri importante pe versanţi, torenţi, pâraie, viituri rapide pe râurile mici cu efecte severe de inundaţii locale şi creşteri rapide de debite şi niveluri cu depăşiri ale cotelor de pericol, fiins vizate bazinele hidrografice Olteţ, Cerna şi Olt, în judeţele Vâlcea, Gorj şi Argeş.

Avertizarea cod roşu este valabilă până la ora 20.00, iar judeţele vizate se vor afla până la ora 21.00 şi sub cod portocaliu de ploi torenţiale.
De altfel, până la ora 21.00, Capitala şi 23 de judeţe rămân sub cod galben de ploi, descărcări electrice şi intensificări ale vântului, cu precipitaţii care pot depăşi 25 l/mp şi izolat 40-50 l/mp. Alte 18 judeţe sunt sub cod portocaliu cu precipitaţii care pot ajunge într-un interval scurt de timp la 70-80 l/mp, potrivit Administrației Naționale de Meteorologie.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te