Ciucă, după ce AUR a făcut lista neagră a presei: Respingem orice tentativă de intimidare a presei

DE Daniel Toșa | 27.01.2022 - 12:38
Ciucă, după ce AUR a făcut lista neagră a presei: Respingem orice tentativă de intimidare a presei/FOTO: Facebook/NicolaeCiuca

Premierul Ciucă a transmis joi că Guvernul respinge cu fermitate orice încercare de intimidare a jurnaliștilor, după ce AUR a lansat miercuri, pe pagina oficială de Facebook, o listă neagră deschisă a presei din România.

SHARE

Premierul Nicolae Ciucă consideră de neacceptat ca în spațiul public să fie promovate așa-zise liste cu „redacții toxice” și condamnă categoric manifestarea diferențelor de opinii prin orice tip de violență, se arată în comunicatul Guvernului.

„Libertatea de exprimare și liberul acces la informație sunt garanții ale unei democrații consolidate și ale funcționării statului de drept.

Premierul Nicolae Ciucă consideră de neacceptat ca în spațiul public să fie promovate așa-zise liste cu „redacții toxice” și condamnă categoric manifestarea diferențelor de opinii prin orice tip de violență.

Citește și: Președintele CE: O ameninţare împotriva Ucrainei este o ameninţare împotriva Europei

Prim-ministrul României susține drepturile fundamentale și protejarea jurnaliștilor, orice incitare la ură împotriva presei contribuind la generarea unei viziuni care ar îndepărta România de valorile democratice pe care și le-a asumat ca stat membru NATO și UE.", a comunicat joi Guvernul.

Reacția premierului vine după ce AUR a lansat miercuri, pe pagina oficială de Facebook, o listă neagră deschisă a presei din România. Demersul este asumat fără rezerve de copreședinții Alianței, Claudiu Târziu și George Simion, sub pretextul unei răfuieli cu G4Media. Însă este mai mult decât atât. Postarea este un îndemn de a face colectiv o listă neagră a publicațiilor considerate toxice de propaganda AUR: „Haideți să vedem care sunt cele mai toxice și false „organe de presă". Începem noi: G4media... Completați voi!”.

„Nu putem spune că punctele noastre de vedere au fost luat în considerare sau că există o dorinţă ca îngrijorările noastre să fie luate în considerare", a declarat joi presei purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov.

El a adăugat că Moscova „nu se va grăbi" să răspundă pentru moment.

SUA au trimis Rusiei răspunsul scris solicitat de Moscova la preocupările sale de securitate.

Anunțul a fost făcut miercuri de secretarul de stat american, Antony Blinken.

Citește și: Președintele CE: O ameninţare împotriva Ucrainei este o ameninţare împotriva Europei

„Acum depinde de Rusia cum va răspunde. Suntem pregătiți pentru orice posibilitate", a arătat Blinken.

El le-a cerut americanilor din Ucraina să ia în considerare plecarea din această țară, dat fiind că, în cazul unei invazii, SUA nu vor putea asigura sprijin individual cetățenilor săi.

Citește și: VIDEO Iohannis, după ședința CSAT: România este gata să găzduiască o prezență aliată crescută



Practica nu este una nouă. Liste negre ale presei au făcut de-a lungul timpului oamenii politici de la noi și din alte țări, exemple sunt de la Corneliu Vadim Tudor la Traian Băsescu, Liviu Dragnea și, mai nou, Florin Cîțu. În străinătate, Donald Trump este unul dintre exemplele recente.

De ce demersul AUR nu trebuie ignorat? AUR este un partid parlamentar care se află într-o ascensiune semnificativă în opțiunile electoratului. În acest context, demersul său este relevant. Mai mult, AUR s-a impus pe scena politică cu un discurs radical și, cum spunea George Simion, într-un recent interviu pentru HotNews, AUR nu este atât de radical pe cât ar trebui.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te