Cioroianu: În câteva zile publicul va avea acces la teza de doctorat a ministrului Bode

DE Octavia Constantinescu | Actualizat: 10.10.2022 - 14:44
Adrian Cioroianu consuce Biblioteca Națională a României

Adrian Cioroianu, directorul Bibliotecii Naționale a României, a anunțat că a dispus „în mod excepțional, prelucrarea cu prioritate” a lucrării de doctorat a ministrului de Interne, Lucian Bode, iar „un exemplar va fi, din zilele următoare, la dispoziția publicului.”

SHARE

El a postat pe pagina sa de Facebook un text referitor la lucrarea „Securitatea energetică și managementul resurselor la începutul secolului XXI”. 

„Pentru toți cei interesați - inclusiv dna Emilia Sercan

Cartea ministrului L.N. Bode este la #Biblioteca #Națională a #României, n-a fost nici o clipă secretizată, ci doar pe fluxul normal de prelucrare a datelor (foto 1-3).

Dată fiind polemica lansată (fără voia sau implicarea #BNaR) am dispus, în mod excepțional, prelucrarea cu prioritate a acestei cărți, din care un exemplar va fi, din zilele următoare, la dispoziția publicului. In mod normal, potrivit fluxului de lucru, cartea ar fi fost prelucrată în următoarele 6-8 săptămâni.

In privința valorii sau originalității cărții, autorul și contestatarii săi pot discuta pe mai departe, dar rog să se rețină că BNaR e doar păstrătoarea cărților și nu are nici o atribuție de verificare, validare sau control a cărților depuse.

Cartea aceasta, printre alte titluri, a fost trimisă la BNaR la inceputul anului 2022 de către editura care le-a publicat. Din cele 7 exemplare, 4 vor pleca, după prelucrare, la Biblioteca Academiei din București, la BCU Cluj, BCU Iași, și BCU Timișoara.

Cele 3 exemplare rămase la BNaR, din orice carte, se împart astfel: un exemplar intra in Depozitul legal intangibil, un exemplar este disponibil la raft, un exemplar este destinat schimbului cu alte biblioteci.

În fiecare lună, la BNaR ajung (repet: lunar) între 1800 - 2500 de titluri de carte, fiecare în câte 7 exemplare, plus câteva sute de cursuri, plus cca 2000 - 2500 de periodice. Este de la sine înțeles că prelucrarea lor și transportul în țară sunt foarte cronofage.

În foto 4, scrisoarea-tip primită de dna Emilia Șercan de la BNaR, în numele meu (nu e semnătura mea, ci a celui/celei care în acea zi s-a ocupat de corespondența de gen). Repet: este o scrisoare-tip, care spunea adevărul - cartea era la BNaR, în curs de prelucrare.”

Emilia Șercan a anunțat că nu va analiza teza de doctorat a lui Lucian Bode. Teza este transcrisă de membrii USR de mână de la Biblioteca Națională într-o campanie de imagine.

„Am văzut foarte mult entuziasm în ultimele două zile în legătură cu acțiunea USR de transcriere a tezei de doctorat a lui dr. Bode, dar și declarațiile făcute de câți oameni politici care spuneau că vor să îmi pună ulterior la dispoziție <<manuscrisul>> pentru a-l verifica.

Deși ca jurnalist îți iei informațiile necesare de la orice sursă care îți oferă date importante/relevante pentru public, nu voi accepta să verific teza transcrisă de membrii USR din următoarele motive:

1. Acțiunea de copiere a tezei lui dr. Bode de către mai mulți membri USR este o acțiune politică, cu care nu am nimic de-a face și cu care nu vrea să fiu asociată. Dacă aș accepta să analizez acel exemplar, hoardele de postaci politici ai PNL nu vor conteni să spună că lucrez la comanda USR. Deja s-a încercat decredibilizarea muncii mele de către diverse entități politice sau nepolitice, fiind asociată cu USR, deși nu am nicio legătură politică cu USR sau cu alt partid.

Citește și: VIDEO F-35, singurul avion din lume care poate lovi ținte din Crimeea. Trebuie lansat din România

2. Până acum am verificat destul de multe teze fără să am acces la varianta lor pdf sau word. Din septembrie 2016, tezele de doctorat sunt accesibile la Biblioteca Națională exclusiv în format electronic. De atunci încoace aproape toate tezele verificate – cu câteva excepții – le-am verificat citindu-le pe calculator la Biblioteca Națională. Cel mai recent exemplu, teza lui Nicolae Ciucă. În concluzie, nu am nevoie de varianta pdf sau word ca să verific o teză.

Citește și: Statul a stabilit coșul minim lunar pentru un adult: 999 de lei. Cât e pragul minim pentru o familie

3. Dacă voi decide să verific teza lui dr. Bode o voi face de una singură, fără ajutor, așa cum am făcut întotdeauna.

4. Modul în care îmi aleg subiectele de presă în viitor va fi același pe care l-am aplicat întotdeauna: interesul public”, a scris Emilia Șercan pe pagina sa de Facebook.

 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te