Cioloș cere dezbatere problemei muncitorilor sezonieri, în Parlamentul European

DE Adelina Sahlean | Actualizat: 27.05.2020 - 13:31
Foto: VoteWatch.eu

Dacian Cioloș, presedinte al PLUS și al grupului Renew Europe, va cere joi, în Conferința Președinților din Parlamentul European o rezoluție cu dezbatere pe drepturile muncitorilor sezonieri.

SHARE

Propunerea către Parlamentul European va include nevoia de norme europene clare pentru drepturile lucrătorilor sezonieri din agricultură dar și din construcții, turism și servicii sociale.

„Mâine (joi - n.r.) voi pune pe agenda Parlamentului această discuție și sper că o vom aproba cu președintele Parlamentului și liderii celorlalte grupuri politice.

Încă de la sfârșitul lunii aprilie, colegul meu Dragoș Pîslaru a cerut dezbatere și audierea comisarilor responsabili în comitetul pentru ocuparea forței de muncă și afaceri sociale pentru a găsi soluții pentru muncitorii sezonieri.

Acum, ca presedinte Renew, cer ca în luna iunie să avem o dezbatere serioasă în plenară pentru a găsi imediat soluții pentru condiții de muncă și de plată unitare pentru lucrătorii sezonieri care muncesc în Uniunea Europeană", a declarat Dacian Cioloș.

Liderul PLUS a menționat că a fost în contact cu ambasadorul României în Germania, Emil Hurezeanu si cu ministrul Violeta Alexandru pe acest subiect și a ajuns la concluzia că rebuie adus pe agenda europeană. 

Condițiile în care lucrează muncitorii sezonieri au atras atenția opiniei publice după ce peste 2.000 de persoane s-au îngrămădit pe Aeroportul din Cluj, pentru a pleca în Germania, pe fermele de sparanghel.

Ulterior, presa din Germania a semnalat mai multe situații în care sezonierilor români veniți la cules de sparanghel le erau luate actele de identitate în mod ilegal de către fermierii germani.

Sezonerii români au protestat chiar împotriva condițiilor proaste de muncă.

Ministrul muncii, Violeta Alexandru, s-a deplasat în Germania iar după vizită guvernul de la Berlin a anunțat modificarea legislației în ce privește abatoarele, unde s-au înregistrat cazuri de infectare cu Covid 19 în rândul sezonierilor, majoritatea români.

Germania va ordona fabricilor de prelucrare a cărnii să nu mai folosească subcontractori şi să îmbunătăţească standardele de igienă la locul de muncă şi la facilităţile de cazare, după ce mai mult de 600 de lucrători din această industrie sunt infectaţi cu noul coronavirus.

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

© 2021 NEWS INTERNATIONAL S.A.