Ciolacu și Zelenski au „bătut palma” în privința cerealor ucrainene. Se vrea dublarea capacității

DE Alin Crișan | Actualizat: 10.10.2023 - 20:39
Ciolacu și Zelenski au „bătut palma” în privința cerealor ucrainene. Se vrea dublarea capacității - Foto: INQUAM Photos/ Octav Ganea/ Imagine cu caracter ilustrativ

Marcel Ciolacu şi Zelenski au agreat accelerarea proiectelor de infrastructură în vederea dublării capacităţii de tranzit prin porturile româneşti.

SHARE

Cei doi au avut marţi, la Palatul Victoria, o întrevedere, în contextul vizitei înaltului oficial ucrainean la Bucureşti, informează Guvernul.

Ciolacu și Zelenski au „bătut palma” în privința cerealor ucrainene. Se vrea dublarea capacității

"Cei doi demnitari au avut un schimb de opinii privind demersurile comune pentru îmbunătăţirea conectivităţii transfrontaliere între România şi Ucraina şi au agreat accelerarea proiectelor de infrastructură în vederea dublării capacităţii de tranzit prin porturile româneşti de la Dunăre şi Marea Neagră, de la 2 milioane de tone, la 4 milioane de tone, pentru exporturile ucrainene", se arată într-un comunicat al Biroului de presă al Guvernului.

Citește și: Zelenski, întrebat dacă i-ar stânge mâna lui Putin ca să oprească războiul: „El nu vrea asta”

Prim-ministrul a subliniat importanţa dialogului coordonat dintre România, Ucraina, Republica Moldova, Comisia Europeană şi Statele Unite ale Americii pe tema interconectivităţii. El a arătat deschiderea părţii române pentru aprofundarea acestui format de dialog, ca urmare a concluziilor rezultate din discuţiile avute la Galaţi, în luna august, şi Constanţa, în septembrie, a precizat Guvernul.

"Premierul Marcel Ciolacu a reconfirmat sprijinul politic şi practic al României pentru procesul de aderare a Ucrainei la Uniunea Europeană, în vederea obţinerii până la finalul acestui an a deciziei de deschidere a negocierilor de aderare, respectiv cel de apropiere a Ucrainei de Alianţa Nord-Atlantică, prin operaţionalizarea deciziilor Summitului NATO de la Vilnius", a mai transmis Guvernul.

Citește și: Zelenski: România va da artilerie și apărare aeriană. Rusia nu trebuie să știe exact ce

Prim-ministrul a reamintit "preocupările" României privind protecţia drepturilor persoanelor aparţinând minorităţii române din Ucraina. El a reluat solicitarea ca autorităţile ucrainene să recunoască, în cel mai scurt timp, inexistenţa aşa-numitei "limbi moldoveneşti".

"Preşedintele Zelenski a prezentat, pe larg, nevoile imediate ale Ucrainei, în contextul apropierii sezonului rece, precum şi în perspectiva procesului de reconstrucţie. Preşedintele Ucrainei a subliniat aprecierea deosebită a statului şi poporului ucrainean pentru sprijinul deosebit de consistent al României şi a făcut trimitere, în mod special, la sprijinul acordat de ţara noastră pentru refugiaţii ucraineni, precum şi în vederea facilitării exporturilor de cereale ucrainene", a menţionat Executivul. 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te