Ciolacu, întrebat dacă România va da Ucrainei sistemul Patriot: „Decizia se va lua în cadrul CSAT”

DE Alin Crișan | 14.05.2024 - 21:52
Ciolacu, întrebat dacă România va da Ucrainei sistemul Patriot: „Decizia se va lua în cadrul CSAT” - Foto: Profimedia Images/ Imagine cu caracter ilustrativ

Marcel Ciolacu a declarat că este prematur să se spună dacă România va da sau nu sistemul Patriot Ucrainei, iar decizia se va lua în cadrul CSAT.

SHARE

Premierul Marcel Ciolacu a afirmat, marţi seară, că este prematur să se spună dacă România va da sau nu sistemul Patriot Ucrainei, decizia, extrem de importantă, urmând a fi luată în cadrul CSAT. ”O eventuală decizie a României deranjează foarte mult Moscova”, a afirmat Ciolacu, adâugând că Rusia nu va ataca România.

Ciolacu, întrebat dacă România va da Ucrainei sistemul Patriot: „Decizia se va lua în cadrul CSAT”

”Cred că este prematur, decizia se va lua cadrul CSAT, cum este şi normal. Este o decizie importantă”, a declarat, marţi seară, la Digi 24, premierul Marcel Ciolacu, întrebat dacă România va da Ucrainei sistemul Patriot. 

Premierul a adăugat că a văzut reacţia Moscovei: ”Noi avem de-a face cu un agresor şi cu un dictator (…) O eventuală decizie a României deranjează foarte mult Moscova”.

Citește și: Pentagonul, operațiuni speciale în „țări prietenoase” amenințate de Rusia. România, sub protecție

Premierul susţine, însă, că Rusia nu va ataca România.

”Vreau să fiu foarte bine înţeles: ”Rusia nu va ataca România. Rusia nu-şi permite să atace România şi nici nu vrea să atace România”, a mai declarat premierul.

Ministrul Apărării, Angel Tîlvăr, a declarat, marţi, despre sistemul Patriot care au urma să fie dat Ucrainei, că nu a zis nimeni că trebuie să îl dăm.

El a precizat că este vorba de patru sisteme, din care doar unul este operaţional şi a arătat că le-am luat tocmai pentru nevoia României de a-şi apăra teritoriul naţional, iar acest sistem operaţional este indispensabil.

Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, a declarat luni despre donarea unui sistem Patriot către Ucraina că este un subiect care nu trebuie politizat şi este o decizie care se va lua după analiza structurilor responsabile în acest domeniu, în CSAT.

Citește și: Câciu: „La momentul acesta, din PNRR avem contracte încheiate de 36 de miliarde de euro”

Premierul Marcel Ciolacu a declarat, duminică, într-o emisiune la Antena 3 că ”preşedintele Iohannis va avea discuţii cu primul ministru, cu ministrul apărării, CSAT” pe tema ajutorului pentru Ucraina.

”În fapt, dacă noi avem, acum vorbesc în nume personal, avem un sistem de apărare, îl montăm în România să ne apere tot de partea estică, da? Dacă este al nostru, dar îl montăm un pic mai încolo, adică în Ucraina şi ne apără tot pe noi, adică chiar e mai bine cumva şi pentru noi. E o decizie strategică care va fi luată. Am spus, sunt argumente şi pentru acest lucru. Am şi declaraţia domnului Donald Tusk, premierul Poloniei. Polonia are două baterii, a câte 16 lansatoare. Fiecare baterie are opt. Nu avem suficiente Patriot pentru a le putea oferi în acest moment”, a spus Ciolacu.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

 • Revista tipărită
 • Acces parțial online
 • Newsletter
 •  
Abonează-te

Digital + Print

 • Revista tipărită
 • Acces total online
 • Acces arhivă
 • Newsletter
Abonează-te

Digital

 • Acces total online
 • Acces arhivă
 • Newsletter
 •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te