Cine e șeful interlopului oltean Rechinu care conducea mafia românească din Mexic. Opera în 15 țări

DE Andrei Vasilescu | Actualizat: 04.02.2024 - 14:18
Cine e șeful interlopului oltean Rechinu care conducea mafia românească din Mexic Foto: Politia Romana/Milenio
Momentul arestării interlopului oltean Rechinu Foto: captură Youtube Millenio

Interlopul oltean Rechinu avea, la rândul lui, un șef care coordona mafia românească din Mexic. Acesta era tot un român și a fost identificat de Parchetul General din Mexic.

SHARE

Mihai Alexandru Preda a fost identificat de către Parchetul General din Mexic ca fiind șeful interlopului oltean Florian Tudor, zis Rechinu, și totodată liderul organizației criminale internaționale cunoscută sub numele de banda Riviera Maya.

Românul fusese extrădat din Polonia în Mexic, iar anchetatorii spun că oamenii acestuia operau în 15 țări.

Cine e șeful interlopului oltean Rechinu care conducea mafia românească din Mexic

Preda este dat în urmărire și în România pentru executarea unei pedepse cu închisoarea de cinci ani și șase luni pentru fraude informatice continuate.

Citește și: Interlopul Rechinu îi cere președintelui Mexicului să aibă grijă de fiul său dacă el va fi asasinat

În cursul audierii care a avut loc la Centrul Federal de Justiție Penală din Reclusorio Sur, judecătorul i-a impus românului și măsura preventivă a arestului preventiv, pe care o execută într-o închisoare din Michoacán.

Citește și: Cum a rămas Interlopul oltean Rechinu fără vilele de lux din Mexic. Extrădarea sa se judecă de 3 ani

Înainte de a încheia audierea, judecătorul a stabilit un termen de două luni pentru ancheta complementară în acest caz, pe care Parchetul General (FGR) l-a acuzat de infracțiunea de asociere infracțională pentru a dispune în mod necuvenit de resurse de la instituții financiare.

Mihai Alexandru Preda a fusese extrădat din Polonia, fiind considerat liderul organizației criminale internaționale cunoscută sub numele de Mafia Românească din Riviera Maya, care a ativat în 15 țări și a obținut sute de milioane de dolari în urma clonării de carduri bancare prin intermediul unor dispozitive instalate în bancomate, conform Milenio.

Infracțiunile mafiei române din Mexic

În 2020, Organized Crime and Corruption Reporting Project (OCCRP), o rețea internațională de jurnalism de investigație, a publicat o investigație aprofundată privind operațiunile bandei lui Tudor, care a operat în zona Riviera Maya – Mexic.

„Rechinul” și locotenții săi au ajuns să opereze la nivel global și se estimează că au furat peste 1 miliard de dolari de la turiștii din America Latină. Principalul obiect de activitate al grupării era skimmingul – furtul banilor din bancomate cu ajutorul cardurilor clonate.

Un raport al autorităților americane arată că Tudor și grupul său au reușit să se infiltreze în poliția municipală și agenți ministeriali, cărora le plătea 2.000 de dolari pe lună pentru a obține protecție și a fi alertați în legătură cu operațiunile împotriva lor.

Aceștia menționează, de asemenea, că mafia românească finanțează politicienii Partidului Verde. 

Citește și: Cum a corupt-o interlopul oltean Rechinu pe frumoasa politiciană Laura Fernández: Ea va ajunge sus

Rapoartele autorităților americane asigură că gruparea mafiotă românească s-a infiltrat în marșul feminist din noiembrie 2020. În plus, a avut sprijinul a opt polițiști locali, cărora, în ziua respectivă, li s-a ordonat să tragă cu armele pentru a crea haos printre protestatari.

Rechinu, greu de extrădat

Interlopul oltean, Florian Tudor, a fost arestat în mai 2021, în Mexic, și, de atunci, se judecă extrădarea sa în România.

Șase dintre locotenenții săi au fost condamnați la noi în țară pentru diverse infracțiuni – trei dintre ei pentru că au încercat să ucidă un bărbat la ordinul lui Tudor. Cei trei au contestat sentința.

Avocații lor și-au bazat apărarea pe rapoartele procurorului mexican Jonathan Medina Nava, care a atribuit tentativa de omor unor mexican. Astfel că aliații lui Tudor susțin, prin avocați, că nu sunt vinovați pentru că investigația din Mexic a stabilit cine a comis tentativa.

Lui Medina Nava i-a fost pus sub sechestru contul bancar de către anchetatorii financiari mexicani în 2021, în urma unor suspiciuni că ar fi primit mită chiar de la șeful grupării de interlopi, Florian Tudor.

 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te