Italia, în prima zi de carantină națională în timp ce China închide spitale

DE Adelina Sahlean | 10.03.2020 - 11:19

Peste 60 de milioane de italieni s-au trezit marți în prima zi de carantină națională, o măsură fără precedent anunțată luni seara de premierul Giuseppe Conte, în timp ce China a închis spitalele din campanie.

SHARE

În condițiile în care întreaga țară a fost închisă, mulți oameni s-au refugiat în online postând poze pe rețelele sociale cu cozile de la supermarketuri, unii comentând că ”Italia merită să fie de râsul Europei”.

”După ce tinerii au ieșit în oraș la bere, premierul Conte a anunțat că întreaga Italie este acum o zonă roșie și toată lumea trebuie să evite să iasă din casă, însă italienii continuă să meargă la cumpărături și să stea la cozi în supermarket. Merităm să fim de râsul întregii Europe”, a comentat el pe twitter.

Medicii din Italia au sărbătorit o mică ”victorie” după ce pacientul zero din această țară, un bărbat de 38 de ani, a fost mutat de la terapie intensivă, starea sa îmbunătățindu-se pentru prima oară de la testarea pozitivă în 21 februarie, transmite Guardian, citând AP.

Totuși, în nordul Italiei situația este gravă. Massimo Galli, șeful spitalului de boli infecțioase din Milan, a precizat că numărul total al infecțiilor înregistrate sătpămâna trecută în Lombardia este similiar cu cel raportat în Wuhan, în luna ianuarie.

Galli a mai spus că rata deceselor din Italia este și ea îngrijorătoare: cu 463 de decese și 9.172 de cazuri de infecții, rata este de 5% la nivel național și 6% în Lombardia, mult mai mare decât media la nivel global, care este de 3-4%.

”Rămâi acasă. Acum este momentul responsabilității”, a declarat premierul Conte. Oamenii vor putea circula doar în condiții de strictă necesitate, școlile și universitățile vor fi închise până în 3 aprilie (deocamdată), adunările publice sunt interzise, campionatul de fotbal va fi suspendat, iar barurile și restaurantele se vor închide la 6 seara. „Nu există timp, contagiunea este în creștere. Vom adopta reguli și mai stricte. Obiceiurile zilnice trebuie să se schimbe pentru binele Italiei: STAI ACASĂ. Nu va mai exista o zonă roșie - Conte speiagto - va exista Italia ca zonă protejată. Călătoria în întreaga peninsulă va fi evitată dacă nu există motive dovedite pentru locul de muncă, cazuri de necesitate și motive de sănătate. Adăugăm interdicția adunărilor în aer liber. Înțelegem nevoia de socializare, dar nu ne mai putem permite aceste episoade de socializare care pot adânci epidemia”, a declarat luni seara premierul Conte, într-o conferință fulger la palatul Chigi.

Numărul total al cazurilor de coronavirus în Italia a crescut la 9.172 de la 7.375, câte erau duminică. De asemenea, bilanțul deceselor provocate de Covid-19 a crescut cu 97 de la 366 duminică la 463 luni.

Bilanțul deceselor doar în regiunea Lombardia din Italia a urcat la 333 de la 267, câte erau înregistrate cu o zi înainte.

Polonia a înregistrat 17 cazuri de infecții, până acum, iar alegerile prezidențiale ar urma să aibă loc în luna mai. Președintele Poloniei, Andrzej Duda, a anunțat că își anulează toate mitingurile electorale din cauza crizei coronaviruslui, potrivit Reuters.

De asemenea, autoritățile din Rusia le-au recomandat oamenilor să evite transportul public, mall-urile și alte locuri publice, la orele de maxim trafic ca măsură de prevenție a răspândirii coronavirusului, scrie agenția RIA, citată de Reuters. ”Evitați să mergeți în locurile publice: mall-uri, săli de sport și evenimente de divertisment sau transportul public”, este avertismentul autorităților.

China a anunțat că toate spitalele de campanie din Wuhan deschise ca urmare a crizei coronavirusului au fost închise, scrie Reuters.

De asemenea, China nu a mai înregistrat niciun nou caz de infecții, a treia zi consecutiv, în afara proviniciei Hubei, iar președintele Xi Jinping este așteptat în vizită în Wuhan, potrivit AFP, citată de Guardian. Vizita sa în epicentrul epidemiei este văzută ca un semnal că lucrurile încep să revină la normal.

Panama și Mongolia au raportat primele cazuri de infecții, iar în Cipru, cel mai mare spital și-a suspendat majoritatea serviciilor medicale, după ce un chirurg care se pregătea să intre în blocul operator din secția cardiologie a fost testat pozitiv.

În Franța, ministrul culturii Franck Riester a fost depistat pozitiv, după ce mai mulți parlamentari au fost și ei infectați.

Potrivit ultimelor date publicate de Reuters, numărul infecțiilor, la nivel global, a depășit 114.300 de cazuri și 4.026 de decese. Pe lângă China, sunt afectate în prezent 111 țări. Burkina Faso, Brunei, Cipru și Mongolia au raportat primele cazuri, în timp ce Canada și Chile au anunțat primele decese.

Marți dimineața, la nivel global, erau peste 4.000 de decese cauzate de coronavirus și peste 113.000 de infecții, notează Guardian.

 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te