Ce se întâmplă la Spitalul Marius Nasta după scandalul de corupție. ”Aveau salarii de 15.000 de lei”

DE Vlad Alexandru | Actualizat: 21.09.2023 - 11:14
Ofițerii DGA au descins la Spitalul Marius Nasta și acasă la medici Foto: DGA (imagine cu rol ilustrativ)

Patru medici, între care doi chirurgi cunoscuți, au fost reținuți de procurorii Parchetului Capitalei fiind cercetați penbtru fapte de corupție. Ceilalți doi sunt medici rezidenți. Managerul Spitalului Marius Nasta spune că activitatea lor va fi redistribuită celorlalți medici.

SHARE

Apar noi date în dosarul de corupție de la Spitalul Marius Nasta, din Capitală. Patru medici, chirurgi cunoscuți și rezidenți, au fost reținuți. Alte cadre medicale au primit control judiciar.

Audierile de la Parchetul de pe lângă Tribunalul București au durat până după miezul nopții. 

Ce se întâmplă la Spitalul Marius Nasta după scandalul de corupție. ”Aveau salarii de 15.000 de lei”

Doi medici cunoscuți, chirurgul toracic Cristian Paleru și chirurgul Cornel Adrian Petreanu au fost reținuți de procurori. Medici renumiți despre care mulți pacienți au numai cuvinte de laudă. 

Se pare însă că medicii ar fi condiționat actul medical și făceau operațiile după ce primeau sumele de bani de la bolnavi. Denunțul ar fi fost făcut chiar de managerul unității medicale. 

Conform unor surse, în casa medicului Adrian Petreanu, anchetatorii au descoperit 50.000 de euro. 

Procurorii și polițiștii de la Direcția Generală Anticorupție au descoperit că încă de anul trecut mai mulți medici rezidenți, chirurgi și anesteziști ar fi luat mită de la pacienți pentru a face controale înainte de operații, după operații, dar și pentru a face intervenții chirurgicale.

Citește și: Cine sunt medicii acuzați de șpagă de la Spitalul Marius Nasta. În casa unuia s-au găsit 50.000 €

Doi rezidenți au fost reținuți, de asemenea. 

Vizați ar fi și medici de la ATI. 

Managerul Spitalului Marius Nasta, Beatrice Mahler, a transmis că pe lângă acești medici aflați în vizorul anchetatorilor pentru fapte de corupție mai sunt încă zeci de cadre medicale în instituție care își desfășoară activitatea și despre care nu a primit plângeri. 

Ea a mai precizat că activitatea celor doi medici chirurgi va fi redistribuită către colegii lor și că vor fi refăcute și programările de gărzi. 

Medicii despre care vorbim au salarii de aproximativ 15.000 de lei la Spitalul Marius Nasta, conform spuselor managerului spitalului.

Citește și: Percheziții la Spitalul Marius Nasta. Sunt suspiciuni de corupție. Vizați, medici anesteziști

Cei doi chirurgi sunt și profesori universitari şi coordonatori ai Universităţii de medicină şi farmacie, unul dintre ei a ajuns până acolo încât ar fi cerut geaca unui pacient, pentru că acesta nu a avut bani de şpagă.

Cum au ajuns medicii pe mâna anchetatorilor

Cei doi medici au fost dați pe mâna autorităților chiar de managerul Beatrice Mahler, după ce s-au înregistrat plângeri de la pacienți.

Apoi un pacient a făcut denunț. 

Anchetatorii au descoperit neconcordanţe mult prea mari între averi şi salarii, spun procurorii anticorupţie, care au pus microfoane în secţia de chirugie toracică.

Ce șpăgi ar fi luat cei doi chirurgi

Cei doi chirurgi, împreună cu un medic specialist, trei anestezişti şi trei rezidenţi, aflaţi la început de carieră, au uitat de jurământul lui Hipocrate şi au luat bani de la pacienţi, spun anchetatorii. Surse Observator vorbesc despre o caracatiţă a şpăgii în spitalul Marius Nasta împărţită în două echipe.

Citește și: FOTO Afișe pe stradă cu acuzații de șpagă la adresa profesorilor de la medicină. Sunt scrise tarife

Detaliile din anchetă sunt scandaloase. Cristian Paleru şi-ar fi indexat şpaga o dată cu inflaţia. De la 5.000 de lei ar fi mărit mita la 6.000 de lei în ultimele luni. Cine nu avea bani, oferea cuponul de pensie ori haina de pe el spun surse citate de Observatornews.ro.

Cornel Petreanu, şcolit la Strasbourg, unde a şi locuit o bună perioadă, n-ar fi avut un tarif fix. Se mulţumea cu oricât îi dădea pacientul, uneori chiar şi 2.000 de lei.

Sticlele primite de la pacienţi ar fi fost valorificate în satul natal, unde erau vândute cu paharul la bar, spun surse din anchetă. La percheziţii, în casa sa, procurorii au găsit 50.000 de euro. Imediat, a fost adus şi la Marius Nasta pentru a-i scotoci biroul.

În urmă cu trei zile, directorul adjunct al Administraţiei Spitalelor şi Serviciilor Medicale Bucureşti, Cristian Plută, a fost ridicat de procuroii DNA şi acuzat că a primit mită 60.000 de euro pentru contracte privilegiate şi alţi 20 de mii de euro pentru o numire cu dedicaţie în funcţia de manager interimar al Spitalului Colentina. Şpaga a fost interceptată de procurori.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te