Motivul banal pentru care tinerii nu ajung polițiști. ”Acest criteriu micșorează aria de selecție”

DE Vlad Alexandru | Actualizat: 08.03.2023 - 07:22
Polițistul face un raport Foto: INQUAM PHOTOS/ Octav Ganea

Tinerii care vor să devină polițiști trebuie să aibă în vedere că se pot lovi de un criteriu eliminatoriu care le poate spulbera visurile. Însă este un impediment în ceea ce privește alegerea candidaților pentru că micșorează baza de selecție.

SHARE

Tinerii care vor să devină polițiști sunt restricționați de un criteriu eliminatoriu care nu are legătură cu starea de sănătate, condiția fizică sau nivelul cunoștințelor. 

Tatuajele și piercing-urile stau și anul acesta în calea îndeplinirii visurilor multora dintre cei care cred că meseria de polițist reprezintă viitorul lor.

Ce-i împiedică pe tineri să devină polițiști. ”Acest criteriu ne micșorează baza de selecție”

Pe grupurile de pe rețelele de socializare dedicate acestui subiect tinerii își cer sfaturi unii altora cu privire la tatuaje.

Unii se întreabă dacă și-l pot ascunde. Alții încearcă să și-l scoată. 

”Mai am un pic și îl șterg de tot. Sper să nu se mai vadă până la examen”, a scris un utilizator pe un grup de socializare. 

Un altul este de părere că se va vedea cicatricea și este posibil să fie un impediment la examen pentru că ar putea fi considerat un semn distinctiv. 

Alții încă mai speră că până se va hotărî când va fi perioada de înscriere și admitere la școlile de poliție, poate se va scoate și acest criteriu eliminatoriu. 

Polițist: ”Se micșorează baza de selecție”

Polițistul Cosmin Andreica, șeful sindicatului Europol, a explicat pentru Newsweek că acest criteriu nu are nicio logică mai ales că după ce este angajat, polițistul poate să-și facă tatuaje.

”Cei care se înscriu la școlile de poliție nu trebuie să aibă semne distinctive. Astfel că nici tatuajele nu sunt acceptate. Este totuși un element discriminatoriu având în vedere că nu la toate armele Ministerului de Interne se ține cont de acestea.

La Pompieri, de exemplu, această prevedere a fost scoasă în urmă cu 4 ani. 

În plus, după angajare, polițistului nu-i mai este interzis să aibă tatuaj.

Citește și: Cât câștigă un tânăr polițist în România. Este de 7 ori mai puțin decât în SUA: „Un adevărat șoc

Faptul că la admitere acesta este un criteriu eliminatoriu ne restrânge baza de selecție.
Să nu uităm că anul trecut concurența la școlile de poliție a fost de 1,16 candidați pe un loc. Iar asta în condițiile în care deficitul de personal este foarte mare”, a spus șeful Europol.

De altfel, în 2021, sindicaliștii de la Europol propuneau eliminarea din lista criteriilor eliminatorii tatuajele și piercing-urile. 

Legea nu a fost însă modificată dar s-a reușit totuși o ”ameliorare” a condițiilor referitoare la tatuaje.

Astfel că la vizita medicală candidații nu mai sunt respinși automat. ”Se menționează tipurile de tatuaje care le au pe corp iar angajații de la resurse umane apreciază dacă acestea împiedică sau nu desfășurarea activității de polițist”, a explicat Cosmin Andreica, șeful Sindicatului Europol din Poliție.

Cât este deficitul din Poliția Română

Anul trecut, sute de angajați ai MAI au plecat din sistem prin demisie. Poliția Română are un deficit de personal de 25%, potrivit datelor oficiale. Însă, potrivit lui Cosmin Andreica, schemele de personal au fost realizate în urmă cu 20 de ani. 

Citește și: "Politică execrabilă de resurse umane". Sute de poliţişti au plecat anul trecut din MAI

”Cred avem nevoie de încă 25.000 de polițiști la situația operativă existentă”, a spus președintele Sindicatului Europol.

Adică în acest moment ar fi nevoie de aproximativ 70.000 depolițiști și sunt aproximativ 45.000.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te