Cum s-a descoperit ce droguri de consumă în București. Testul la care puțini se așteptau

DE Vlad Alexandru | Actualizat: 10.03.2024 - 15:03
Ce droguri se consumă în București Foto: Pixabay.com - rol ilustrativ
Ce droguri se consumă în București Foto: Pixabay.com - rol ilustrativ
Stație de epurare
Stație de epurare

Un studiu chimic realizat asupra apei reziduale din București a indicat prezența unor droguri prezența unor droguri de risc și mare risc. Șefa Agenției Naționale Antidrog, Ramona Dabija, a explicat cum a fost făcut studiul.

SHARE
O analiză a apei rezudiale din Capitală a scos la iveală ce tipuri de droguri se consumă în București. Este o metodă folosită în peste 100 de orașe europene cu scopul de a dectecta obiceiurile de consum ale populației. 
 
Se testează apa reziduală iar rezultatele sunt analizate pentru estimarea consumului de droguri. Așa s-a descoperit că în Capitală două tipuri de stupefiante se consumă în weekend și unul în timpul săptămânii. 

Ce droguri se consumă în București. Două tipuri de stupefiante în weekend, unul în timpul săptămânii

În București se consumă de trei ori mai multă ketamină săptămânal decât media la nivel european: 10 mg/zi/1000 locuitori față de 3,21 mg/zi/1000 locuitori în alte oraşe europene.
 
 
Cel puțin așa arată o arată o analiză a apelor reziduale care se realizează anual de către Observatorul European pentru Droguri și Toxicomanie în peste 100 de orașe europene.
 
Reprezentanți ai Agenției Naționale Antidrog (ANA) au trimis probe de la stația de epurare Glina, colectate la aceeași oră, timp de o săptămână. Cinci tipuri de substanțe interzise au fost analizate, scrie Adevarul.ro.
 
Directoarea Agenției Naționale Antidrog, Ramona Dabija, a explicat că un studiu chimic realizat asupra apei reziduale din București a indicat prezența unor droguri precum cocaină, ketemină și ecstasy.
 
"Anul trecut, Agenția Națională Antidrog a implementat pentru prima dată studiul privind analiza drogurilor în ape uzate la nivelul municipiului București, aceasta reprezentând componenta României la studiul european care se aplică în peste 100 de orașe europene.", a precizat directorul ANA, Ramona Dabija, la Antena 3 CNN.
 
Stație de epurare Foto: captură stirilepotv

Conform șefei ANA, ”Timp de o săptămână, în fiecare dimineață, la aceeași oră, s-au recoltat aceste probe și au fost analizate, cu sprijinul specialiștilor de la Universitatea din Anvers, în vederea depistării de metaboliți de droguri”.

Citește și: Cât de ușor ajung elevii consumatori de droguri. ”Părinții și directorii de școli neagă evidențele”

”Această metodă permite estimarea cantităților de droguri consumate de populația deservită de respectiva stație de epurare, prin măsurarea nivelurilor de droguri ilicite și a mesaboliților lor, identificați în apa uzată analizată.

În vederea eliminării eventualelor interferențe dintre drogurile consumate ilicit și cele utilizate licit, de exemplu în tratamentul bolnavilor din spitale sau producția de medicamente, rezultatele au fost ajustate printr-un factor de corecție stabilit de experții europeni, în baza informațiilor transmise de către specialiști antidrog.

Pentru a discerne între consumul recreațional sau cel regulat, a fost folosită o metodă europeană și s-au luat în calcul mai mulți factori.

Ca rezultate principale ale acestui studiu, a reieșit faptul că, pe timpul weekendului, au fost indicate rezultate pentru cocaină și ecstasy, cantitățile identificate în apa uzată au fost mult mai mari față de timpul săptămânii, ceea ce ne indică un consum recreațional. În schimb, pentru ketamină, mediile cantităților de reziduuri identificate în timpul săptămânii au relevat un consum regulat.

Consumul, atât de cocaină, de ecstasy, cât și de ketamină se află în media europeană.", a mai precizat directorul ANA.

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te