Cât de ușor ajung elevii consumatori de droguri. ”Părinții și directorii de școli neagă evidențele”

DE Valeria Cupă | Actualizat: 22.03.2023 - 18:43
Elevi la școală Foto (caracter ilustrativ) INQUAM PHOTOS/ Octav Ganea

Consumul de droguri în rândul adolescenților a devenit o realitate în România și, mai grav, conform specialiștilor, un fenomen greu de stăpânit. Părinții și directorii de școli sunt încă în faza de negare.

SHARE

Consumul de droguri în rândul adolescenților a devenit o realitate în România. Autoritățile au descoperit consumatori dar și dealeri în rândul elevilor de liceu. 

Fenomenul a devenit greu de stăpânit. Școala și părinții se învinovățesc unii pe ceilalți, în timp ce copiii sunt victimele traficanților. 

Cât de ușor ajung adolescenții consumatori de droguri. ”Părinții și directorii de școli neagă evidențele”

Consultat de Newsweek, Zeno Șuștac, expert european în domeniul medierii și coordonator al grupului "Părinții Elevilor din România" spune că este o îngrijorare în rândul părinților dar pornesc de multe ori de la premisa că adolescenții ”nu pot face așa ceva”.

”În marile orașe, în licee, este cunoscut de ani buni faptul că drogurile sunt prezente, am auzit de-a lungul timpului zeci de părinți discutând cu îngrijorare despre acest aspect. 

Cu toate acestea, puține acțiune de prevenție (reale, nu pe hârtie, cu prezentarea multimodală a efectelor devastatoare asupra tinerilor) și extrem de puține acțiuni concrete, cu destructurarea unor rețele și identificarea unor persoane implicate în fenomen.

Citește și: Trafic de droguri în două școli renumite din București. Dealeri și consumatori, în rândul elevilor

Nu observ să existe o preocupare constantă a statului român pe acest palier, acțiunile desfășurate sunt sporadice și din nefericire mai mereu ineficiente.

Școlile nu sunt pregătite să contracareze fenomenul, nu au personal instruit pe subiect, atenția acordată este una marginală.

Părinții pornesc în multe cazuri de la premisa păguboasă „copilul meu nu poate face asta” ignorând în mod greșit realități și evidențe”, a explicat Zeno Daniel Șuștac. 

Expertul în mediere este de părere că mulți directori fug de răspundere când vine vorba despre acest fenomen periculos. 

”Pentru a scăpa de complicații nedorite, directorii de școli preferă de multe ori să îl ia în brațe pe „la mine în școală nu se întâmplă asta” alegând fuga de răspundere.

Conștientizarea amplorii flagelului și a efectelor devastatoare ale consumului de droguri asupra tinerilor/copiilor nu sunt preocupări reale în România”, a mai spus coordonatorul grupului de părinți. 

Zeno Șuștac mai este de părere că după o perioadă scurtă discuțiile privind consumul d edroguri în rândul elevilor vor înceta și nu vor exista soluții viabile.

Citește și: Cartelul drogurilor din licee: Traficanți cu părinți la MAE, Guvern și DNA. Eleve leșinate în baie

”Spiritul civic precar, necunoașterea simptomatologiei consumatorului, neasumarea responsabilităților legale sau morale, indiferența/nepăsarea sunt cauze ale perpetuarii fenomenului și în viitor.

 Preconizez multă liniște pe acest subiect, în zilele și lunile ce vor urma, după stingerea ecourilor din presă referitoare la subiect. Din nefericire, în România dezbaterile pe subiecte cu adevărat importante produc emisiuni tv, postări pe rețele de socializare etc nu rezultate sau soluții!”, a spus specialistul

Acuzații grave din partea directoarei Colegiului Național I. L Caragiale

Directorul Colegiului Naţional Ion Luca Caragiale, Andreia Bodea, a declarat recent într-o emisiune de televiziune că există în toate școlile din București consumatori de substanțe interzise în rândul elevilor. 

”Consumatori de substanţe interzise în rândul elevilor există în toate şcolile şi liceele din Bucureşti şi îmi asum această afirmaţie, ştiu acest lucru de la elevii mei care se întâlnesc cu elevi din alte şcoli.

Eu nu am cunoştinţă, personal, ca în clădirea acestei şcoli să fi intrat şi să fi vândut cineva, dar faptul că eu nu ştiu nu înseamnă că nu s-a întâmplat, să fi vândut substanţe interzise”. 

”Elevii ne povesteau şi povestec şi diriginţilor că au fost la o petrecere cu clasa cutare, cu elevii de la cutare şi am consumat şi noi câte ceva”, a mai arătat directoarea Colegiului Caragiale.

Directoarea a spus că își asumă această afirmație și a mai afirmat că interacţiunea cu părinţii este ”în general proastă”, pentru că au o reacţie de negare.

Andreia Bodea a transmis că dacă autorităţile vor căuta vinovaţii în şcoli nu vor ajunge decât la nivelul foarte de jos al problemei şi nicidecum la zonele în care aceste produse, aceste droguri se vând, arătând că masiv ei consumă când pleacă din şcoală, potrivit News.ro.

12 elevi români, întorși acasă de la un proiect din Macedonia, din cauza drogurilor

Din cauza drogurilor, 12 elevi de la trei licee din Hunedoara, selectați să participe timp de 5 zile la un proiect Erasmus în Macedonia, se întorc acasă mai devreme. Asupra unui elev au fost găsite droguri, conform Edupedu.

Elevii din grup învață la Liceul Tehnologic ”Dragomir Hurmuzescu” Deva, Liceul Tehnologic Lupeni și Liceul Teoretic “Silviu Dragomir” din Ilia și erau însoțiți de 2 profesori, unul dintre ei fiind de la liceul Tehnologic ”Dragomir Hurmuzescu” Deva unde învață elevul în cauză. 

Nu se cunosc deocamdată detalii despre circumstanțele în care s-au găsit drogurile asupra elevului, însă decizia ca întregul grup de elevi români să revină în România nu a aparținut Inspectoratului Școlar Județean.

În ultimele zile, la nivel național au avut loc mai multe percheziții în dosare de trafic de droguri. Procurorii DIICOT și poliția au descins în București, Bacău și Timișoara. S-a descoperit că stupefiante au ajuns în școli de renume în unele cazuri chiar și prin intermediul unor elevi. Mai multe persoane au fost arestate.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te