Câți copii au dispărut în România în pandemie

DE Andrei Mocanu | Actualizat: 25.05.2021 - 18:36
Câți copii au dispărut în România în anul pandemic

Au fost înregistrate 5.924 de sesizări privind minori care au dispărut de acasă, în decursul ultimului an.

SHARE

Dintre copiii care au dispărut, 206 au vârste până în 10 ani, 1.453 au vârsta cuprinsă între 10-14 ani și 4.263 sunt mai mari de 14 ani, potrivit datelor furnizate de Direcţia de Investigaţii Criminale din cadrul Inspectoratului General de Poliție și prezentate de Salvați copiii.

În aceeași perioadă de timp, potrivit aceleiaşi surse, 5.821 de minori au fost găsiți, dintre care:

203 cu vârste până în 10 ani;
1.430 cu vârsta cuprinsă între 10-14 ani;
4.188 mai mari de 14 ani.
În prezent sunt desfășurate activități de căutare/identificare în cazul a 377 de minori.

În ultimii cinci ani, numărul sesizărilor disparițiilor de copii aproape s-a dublat, astfel că în 2015 erau 3.736 de sesizări și azi sunt 9.924 de sesizări.

„Salvați Copiii România și-a intensificat eforturile pentru a oferi sprijin psihologic părinților și copiilor, atât prin intermediul liniilor telefonice, cât și online, în această perioadă de restricții sociale, când copiii au fost expuși atât formelor de hărțuire online, cât și abuzurilor domestice. Este vital să le observăm comportamentul și să intervenim prompt”, a explicat Gabriela Alexandrescu, președinte executiv Salvați Copiii România.

Citește și: FOTO La 23 de ani, fiul lui Borcea nu are bacul, conduce o mașină de 100 mii € și joacă la pariuri

De ce pleacă minorii de acasă

Principalele motive care îi determină pe copii să își părăsească familia sau centrele de ocrotire rămân: neglijarea și lipsa de supraveghere din partea adulților responsabili; conflictele repetate din familie; abuzurile asupra copiilor, fizice și/sau emoționale; lăsarea lor în grija bunicilor sau a altor rude, odată cu plecarea aparținătorilor legali la muncă în străinătate; blocaje în comunicarea cu părinții, cu precădere în situații dificile; abandonul școlar și influența/presiunea anturajului; consumul de alcool și substanțe halucinogene; situația economică precară a familiei.

Pandemia COVID-19 nu a împiedicat dispariția copiilor: s-a înregistrat o creștere de 17% a cazurilor raportate la linia de asistență telefonică 116000 din Europa, în anul 2020.

În fiecare an, aproximativ 200.000 de copii dispar în Europa. Din cauza lipsei de statistici oficiale comparabile privind copiii dispăruți - singurul raport la nivel european cu date de la autoritățile naționale este depășit și cuprinde date statistice de acum aproape 10 ani –, Missing Children Europe colectează și analizează date de la liniile telefonice directe pentru copiii dispăruți și rețeaua de mediatori familiali transfrontalieri.

Citește și: Un mesaj pentru Rusia: Occidentul e aici. Iar România se află în prima linie construită de NATO

Astfel, în 2020, la linia telefonică 116000 pentru copii dispăruți au fost 42.662 de apeluri care au vizat 8.857 de cazuri (cu 17% mai mult decât în anul trecut).

Majoritatea cazurilor noi, 56%, s-au referit la fugari, apoi un procent destul de mare au fost răpiri de către părinți și o mică parte din cazurile raportate, (3,6%), se referă la copii dispăruți prin migrație.

Rețeaua de linii de asistență telefonică pentru copii dispăruți este operată de organizații naționale din 32 de țări din Europa.

Copiii și familiile care apelează la această linie pentru copii dispăruți beneficiază gratuit și imediat de asistență emoțională, psihologică, socială, legală și administrativă 24/7. Ele oferă, de asemenea, un punct central de contact și coordonare vitală pentru cazurile transfrontaliere, potrivit Salvați copiii.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te