VIDEO Cât de ușor ajung drogurile la copii, în România. Costă mai puțin ca un suc la terasă

DE Vlad Alexandru | Actualizat: 29.11.2023 - 17:17

Zilnic, polițiștii și procurorii anti-mafia prind traficanți de droguri pe teritoriul României. Mulți dintre ei plasează stupefiante ori substanțe psihoactive în rândul tinerilor. Ajung chiar și la adolescenți, iar unele se pot cumpăra cu banii de un suc, vara, la terasă.

SHARE

Traficanții de droguri sunt ”vânați” zilnic de polițiștii și procurorii anti-mafia. Mulți dintre ei plasează stupefiante ori substanțe psihoactive în rândul tinerilor. Ajung chiar și la adolescenți, iar unele se pot cumpăra cu banii de un suc și o pungă de chipsuri sau cât un suc, vara, la terasă.

Aici vorbim despre ”cristale”, vândute la ”pliculeț” sau despre canabis, vândut vrac pentru joint-uri sau sub formă de dulciuri. Multe se găsesc pe diverse site-uri sau pe platforme de socializare unde consumatorii și dealerii fac parte din grupuri secrete. 

Cât de ușor ajung drogurile la copii, în România. Prețuri între 10 și 100 de lei. Gratis, la început

DIICOT a reținut recent 9 traficanți de droguri, iar alte două persoane au fost puse sub control judiciar, în urma unei acțiuni fulger, în Hunedoara. Timp de un an, aceștia au vândut și au oferit gratuit droguri de risc și mare risc, dar și substanțe psihoactive, inclusiv în rândul copiilor. 

Citește și: Traficul de droguri în școlile românești distruge vieți: "Mulți tineri ajung la spital încătușați"

”La data de 28.11.2023, procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Serviciul Teritorial Alba Iulia au dispus reținerea a nouă inculpați și măsura controlului judiciar față de alți doi, cercetați pentru săvârșirea infracțiunilor de trafic de droguri de risc  și mare risc, efectuare de operațiuni cu produse știind că acestea sunt susceptibile de a avea efecte psihoactive, fără drept și fără a deține autorizație eliberată în condițiile legii și deținerea fără drept, de droguri de risc, pentru consum propriu.

Citește și: Cartelul drogurilor din licee: Traficanți cu părinți la MAE, Guvern și DNA. Eleve leșinate în baie

S-a reținut că, în perioada 2022-2023, inculpații au comercializat și au oferit cu titlu gratuit, droguri de  risc și mare risc, (canabis,3-CMC, cunoscut drept cristal, MDMB-4en-PINACA),  precum și  substanțe psihoactive   (2-MMC, ADB-Butinaca), către consumatori ( inclusiv minori ) din municipiul Hunedoara și localitățile învecinate”, a transmis DIICOT.

Droguri ”cristale” vândute pe un site

Conform autorităților, au fost puse în aplicare 30 de mandate de percheziție domiciliară pe raza județului Hunedoara, fiind identificate și ridicate cantitățile de aproximativ 400 de grame de substanță solidă (cristal), 150 de grame de canabis, 10 grame de rezină de canabis, 140 de grame de substanță vegetală (substanță  cu efect psihoactiv), 5 cântare electronice, 13 telefoane mobile, 11 dispozitive pentru mărunțit, bunuri folosite la ambalarea și consumul de droguri, sumele de 16.830 lei și 5.115 euro, precum și alte mijloace de probă.

Citește și: EXCLUSIV Traficanți din 16 țări aduc tone de droguri în România. Există un specific pe regiuni

De asemenea, pe parcursul cercetărilor efectuate în cauză au fost confiscate cantitățile de 17,6 kilograme canabis, 1,3 kilograme rezină de canabis (hașiș) și peste 20 grame de noi substanțe psihoactive.

În cursul acestei zile, a fost sesizat judecătorul de drepturi și libertăți din cadrul Tribunalului Alba, cu propunerea de arestare preventivă a celor nouă  inculpați reținuți.

Cât costă drogurile în România

Traficanților le este ușor să plaseze droguri și substanțe psihoactive extrem de periculoase în rândul tinerilor. Mai întâi, le dau gratis o doză sau un pliculeț. Apoi ajung să le vândă. 

Conform unor surse judiciare, în cazul substanțelor psihoactive de tip 2-MMC, ADB-Butinaca, prețul este de 10-20 de lei pliculețul, cât ar costa o cola și o pungă de chipsuri sau un meniu ieftin la fast-food. 

Canabisul se vinde cu 30-70 de lei punguța cu 0,7 grame

În cazul 3-MMCși 3-CMC prețul urcă la 100-150 de lei gramul.

Ce este 3-CMC? ”3 CMC (1-(Clormetil)-3-metoxiciclohexan) este un compus chimic organic aparținând clasei de compuși cunoscuți sub numele de ciclohexani substituiți. 

Citește și: Semnele care îl dau de gol pe adolescentul care consumă droguri. ”Un fenomen scăpat de sub control”

Este un analog al MDPV (metilendioxipirovaleronei), un stimulent puternic care a fost folosit în scopuri recreaționale de mulți ani. 3-CMC a fost sintetizat pentru prima dată în 2008 de către cercetătorii de la University College London, care căutau noi molecule psihoactive”, se arată pe un site care spune că nu mai vinde astfel de droguri.

La psihoactive 10-20 de lei pliculețul.

De exemplu, 4-CMC se vinde sub formă de cristale și pulbere, cunoscut și sub numele de clefedron, este un stimulent din clasa cathinonei.
1-(4-clorofenil)-2-(metilamino)-1-propanonă. 

Citește și Dealeri de droguri ”noi”, săltați de Poliție și DIICOT. Vindeau pe stradă cu 10 lei doza

Conform  Observatorul European pentru Droguri şi Toxicomanie (OEDT), 3-CMC și 3-MMC sunt vândute ca înlocuitoare pentru mefedrona și 4-CMC, droguri interzise la nivel internațional din 2015 și respectiv 2020. 3-CMC și 3-MMC sunt „substanțe stimulatoare înrudite chimic cu catinona, principala substanță psihoactivă din planta khat (Catha edulis)”.

În statele Uniunii Europene au fost confirmate, în ultimii ani, 27 de decese cauzate de consumul de 3-CMC și 10 decese cauzate de consumul de 3-MMC.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te