Cât de periculoase sunt pensiunile, hotelurile și restaurantele? Peste 40 închise după Ferma dacilor

DE Valeria Cupă | Actualizat: 22.01.2024 - 14:57
Ferma Dacilor a fost distrusă de un incendiu în a doua zi de Crăciun Foto: INQUAM PHOTOS/Bogdan Buda

Pompierii au controlat aproape 1.000 de unități turistice și de alimentație publică după tragedia de la Ferma Dacilor. Au descoperit că jumătate dintre acestea funcționau fără autorizație de securitate la incendiu.

SHARE

Tragedia de la Ferma Dacilor se putea repeta oricând la zeci de pensiuni din România. Multe au fost închise după ce pompierii au găsit deficiențe grave privind securitatea la incendiu. 

Amenzile aplicate se ridică la peste 18.000.000 de lei. 

 Cât de periculoase sunt pensiunile și hotelurile din România

După incendiul devastator de la Tohani, unde 8 oameni au murit arși de vii la pensiunea Ferma Dacilor, au fost verificate sute de operatori economici, printre care și unități turistice.

 Într-un răspuns pentru Newsweek România, Inspectoratul General Pentru Situații de Urgență se arată că ”în perioada 28.12.2023-14.01.2024 au fost executate controale inopinate la operatori economici din categoriile comerț, turism și alimentație publică. Acțiunile se vor desfășura și în perioada următoare, fiind vizate toate obiectivele  din aceste categorii de activitate”. 

Este vorba despre 994 de controale la unitățile menționate. 406 dintre acestea funcționau fără deținerea autorizației de securitate la incendiu.

Pompierii au mai transmis că  pentru deficiențele constatate în domeniul apărării împotriva incendiilor au fost aplicate 1.294 amenzi în cuantum de 18.052.303 lei;

De asemenea, în urma acțiunilor de control derulate în perioada de referință, pentru încălcarea gravă a cerinței de securitate la incendiu, la 44 dintre obiectivele verificate s-a dispus măsura complementară de oprire a funcționării și au fost aplicate amenzi între 30.000 lei și 100.000 lei.

FOTO: INQUAM PHOTOS

La majoritatea obiectivelor controlate, măsura complementară de oprire a funcționării a fost dispusă în contextul identificării mai multor nereguli de ordin tehnic, principala deficiență fiind neechiparea cu instalaţii de stingere a incendiilor ori de detectare, semnalizare şi avertizare a incendiului, în concordanţă cu valoarea de referinţă.

Două hosteluri din Ilfov, închise de pompieri pentru nereguli grave. Ce au găsit la control

Două hosteluri de lângă București au fost închise în urma controalelor făcute de la începutul acestui an.

În perioada 1-18.01.2024, inspectorii de prevenire din cadrul ISU B-IF au efectuat 36 de acțiuni de control pe linia apărării împotriva incendiilor la unitățile de turism din Capitală și județul Ilfov. 

Pe timpul controalelor au fost aplicate 203 sancțiuni contravenționale, dintre care 64 de amenzi, în cuantum total de 684.500 lei.

Citește și: 59 de școli funcționează fără autorizație de securitate la incendiu. Unde se află?

Două unități turistice au fost închise până la remedierea problemelor.

Potrivit ISU B-IF, în cursul zilei vineri, 19.01.2024, inspectorii de prevenire din cadrul ISU B-IF au continuat activitățile de control la unitățile de turism din zona de competență, în vederea identificării deficiențelor care pot pune în pericol siguranța utilizatorilor. 

Cu acest prilej, la un operator economic din localitatea Voluntari, județul Ilfov, care funcționa fără autorizație de securitate la incendiu, au fost constatate deficiențe și încălcări grave ale cerinței de securitate la incendiu, motiv pentru

 care reprezentanții ISU B-IF au dispus măsura complementară de oprire a funcționării până la remedierea neregulilor și obținerea autorizației de securitate la incendiu, în conformitate cu prevederile HG 915/2015.

În mod concret, unitatea de cazare în regim de hostel nu deține autorizație de securitate la incendiu, nu este echipată cu instalații de stingere a incendiilor ori de detectare, semnalizare și avertizare a incendiului în concordanță cu valoarea de referință, respectiv nu este echipată cu instalaţii/sisteme de desfumare ori instalaţii de iluminat de securitate pentru evacuare, în concordanţă cu valoarea de referinţă;

Citește șiCum încearcă Dinicu să scape de acuzații în dosarul Ferma Dacilor. Declarațiile făcute in instanță

În aceste conditii, administratorul a fost sancționat cu amendă contravențională, în cuantum de 100.000 lei, în conformitate cu prevederile Legii 307/2006 privind apărarea împotriva incendiilor.

De asemenea, pentru o unitate cu destinația de turism din localitatea Bragadiru, județul Ilfov, a fost aplicată sancțiunea complementară a opririi funcționării pentru încălcarea gravă a cerințelor de securitate la incendiu.

Pe timpul activității de control, inspectorii de prevenire au desfășurat și acțiuni de informare preventivă privind riscurile iminente, în cazul nerespectării măsurilor de prevenire și stingere a incendiilor, principalele măsuri care trebuie luate pentru evitarea posibilelor situații de urgență generate de incendii, dar și modul de comportare ce trebuie adoptat, în astfel de cazuri, mai arată Inspectoratul pentru Situații de Urgență București- Ilfov.

Citește și: ”Spovedania publică” a lui Cornel Dinicu, patronul de la Ferma Dacilor. ”Urmează să fiu arestat”

Ce s-a întâmplat la Ferma Dacilor

Pensiunea Ferma Dacilor a ars în a doua zi de Crăciun. Atunci au murit 8 oameni, printre care și unul dintre copiii patronului.

Conform anchetatorilor, cauza a fost efectul termic al energiei adică instalația electrică s-a încins de la suprasolicitare. Dinicu spune însă că incendiul a fost pus intenționat. 

Citește și: Patronul Fermei Dacilor, afaceri cu șeful clanului luptătorilor și cu un individ ce fura pe eBay

De asemena, anchetatorii au descoperit o serie de nereguli. ”Construcţia corpului principal de clădire, ce include restaurant, bucătărie şi spaţii de cazare la parter şi mansardă, a fost executată în regie proprie, fără obţinerea avizelor şi autorizaţiei de construire.

Totodată, demersurile şi măsurile dispuse pentru „intrarea în legalitate” au fost realizate cu încălcarea prevederilor legale, respectiv ale Legii nr. 50/1991 republicată privind autorizarea executării lucrărilor de construcţii şi ale Legii nr. 10/1995 republicată privind calitatea în construcţii.

De asemenea, trebuie precizat că unitatea turistică a funcţionat cu încălcarea prevederilor Legii nr. 307/2006 privind apărarea împotriva incendiilor, H.G.R. nr. 571/2016 pentru aprobarea categoriilor de construcţii care se

 supun avizării şi/sau autorizării privind securitatea la incendiu şi a normativelor aplicabile în domeniu, respectiv fără obţinerea avizelor şi a autorizaţiilor ce ar fi trebuit emise de Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă pentru funcţionarea corespunzătoare, şi fără respectarea normelor privind securitatea la incendiu”, mai transmis procurorii.

Cornel Dinicu a fost arestat la începutul acestui an

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te