Cei care sforăie pot rămâne fără permis conform Codului Rutier

DE Andrei Vasilescu | Actualizat: 24.07.2022 - 19:45
Sforăitul ar putea să-i lase pe mulți șoferi fără permis Foto: INQUAM Photos/ George Călin

Noile prevederi ale Codului Rutier specifică în mod clar care sunt afecțiunile incompatibile cu șofatul. Printre acestea se află și apneea.

SHARE

Medicii care constată că un pacient care are permis de conducere este inapt pentru a șofa sunt obligați să-l trimită pe acesta la testare.

Citește și: Cum a corupt-o interlopul oltean Rechinu pe frumoasa politiciană Laura Fernández: Ea va ajunge sus

Conducătorii auto declarați incompatili în urma testării la un centru autorizat trebuie să predea permisul în trei zile, conform noilor prevederi ale Codului Rutier.

Citește și: Contesa Băncuță, în arest la domiciliu. Interlopii Neagu Sentiment și Italiano Tănase rămân închiși

Astfel, se interzice șoferilor care suferă de epilepsie, probleme renale grave, diabet, afecțiuni cardio vasculare sau apnee, să conducă fără avizul unui specialist.

Citește și: Un șofer Bolt a fost bătut și înjunghiat de trei interlopi la o benzinărie. Motivul: „făcea curent"

În cazul celor care suferă de epilepsie, aceștia vor putea șofa doar dacă sunt monitorizați timp de cinci ani și nu au nicio criză. 

Citește și: Doi interlopi din clanul Sandokan s-au tăiat între ei în față la cazinoul Milion

Orice medic este obligat, atunci când constată că un pacient ar putea să nu mai fie apt medical să conducă o mașină, să-l trimită la reexaminare. Pacientul trebuie să se prezinte în termen de trei zile la un centru medical autorizat de Ministerul Sănătății, unde i se fac mai multe teste din șase domenii: medicină internă, oftalmologie, orl, neurologie, psihiatrie și ortopedie.

Citește și: Mărturia unui polițist de la Rutieră: Dacă nu veneam la voi, mă lichidau. Am intrat în bârlogul lor

Medicii care au cunoștință despre o afecțiune incompatibilă cu șofatul a unui pacient cu permis și nu o declară, se pot alege cu un dosar penal.

Sforăitul zgomotos, un simptom al apneei obstructive

Și cei care sunt diagnosticați cu sindromul de apnee moderată în somn au nevoie de aviz medical pentru obținerea permisului.  

Sindromul de apnee în somn este definit ca prezența a cel puțin cinci evenimente respiratorii (apnei și hipopnei) raportate la ora de somn.

Apneea reprezintă oprirea fluxului respirator (nazal și oral) (respirației) timp de minim 10 secunde , iar hipopneea scăderea fluxului respirator mai mare de 30-50% însoțită fiind și de o scădere a saturației de oxigen în sânge.

Prevalența sindromului de apnee în somn este la fel de mare ca aceea a diabetului zaharat sau a astmului, 4% din populația generală confruntându-se cu această afecțiune.

În cazul bărbaților cu vârste cuprinse între 40-60 de ani, incidența ajunge la 9%.

Sforăitul puternic și neregulat, agravat de consumul de alcool, care este întrerupt de pauze respiratorii (apnee și hipopnee) și care revine apoi “exploziv” este principalul simptom la marea majoritate a celor care suferă de apnee obstructivă.

Alte simptome sunt senzaţia de sufocare, mersul frecvent la toaletă în timpul nopţii, adormirea în timpul unor activităţi de rutină, capacitatea redusă de concentrare, iritabilitatea, somnolenţa în timpul zilei, dureri de cap dimineaţa, tulburări de memorie.

Cum rămâi fără permis din cauza unor boli și cum poți conduce din nou

Dacă în urma testelor medicale o persoană e declarată inaptă pentru șofat, rezultatul se trimite către poliție în 24 de ore, dar și către medicul de familie. Dacă medicul de familie nu primește răspunsul în cazul unui pacient trimis la reevaluare, e de asemenea obligat să informeze poliția și să trimită urgent datele de indentificare. În final, Poliția Rutieră retrage permisul, iar posesorul e obligat să-l predea în maximum trei zile.

Permisul de conducere retras din motive medicale poate fi redobândit doar dacă șoferul se vindecă. 

Ce boli te mai pot lăsa fără permis

Afecţiunile sau bolile cardiovasculare pot determina o alterare bruscă a funcţiilor cerebrale, care constituie un pericol pentru siguranţa rutieră, reprezentând un motiv pentru interzicerea, cu titlu temporar sau permanent, a conducerii unui autovehicul.

Poti obține permisul doar cu aviz medical de specialitate persoanele care sunt diagnosticate cu/ manifestă/ au suferit intervenții de: aritmii, tahicardii, simptome de angină, implantare sau înlocuire a unui stimulator cardiac permanent; pierdere tranzitorie a stării de conştienţă şi a tonusului postural, sindrom coronarian acut; intervenţie coronariană percutanată; operaţie de bypass coronarian cu grefă; infarct sau accident ischemic tranzitoriu; insuficienţă cardiacă, transplant de cord; dispozitiv de asistenţă cardiacă; chirurgie valvulară; hipertensiune arterială malignă; cardiopatie congenitală și altele.

Nu li se pot elibera sau reînnoi permisele de conducere celor care au: boli vasculare periferice, cardiopatii, insuficienţă cardiacă. Sunt și excepții, cu condiţia ca solicitarea respectivă să fie justificată corespunzător printr-un aviz cardiologic şi să facă obiectul unui control medical periodic care să garanteze că persoana în cauză este în continuare capabilă să conducă autovehiculul în siguranţă, ţinând seama de efectele afecţiunii respective.

Probleme cu vederea


Toţi solicitanţii unui permis de conducere trebuie să se supună unui examen corespunzător pentru a se asigura că au acuitatea vizuală necesară pentru conducerea unui autovehicul.

Dacă există motive de îndoială cu privire la acuitatea vizuală a solicitantului, acesta este examinat de o unitate de asistenţă medicală autorizată. La examinarea respectivă se acordă o atenţie deosebită la: acuitatea vizuală, câmpul vizual, capacitatea vizuală în condiţii de luminozitate redusă, sensibilitatea la lumină puternică şi contraste, diplopia, alte afecţiuni oculare care periclitează conducerea în condiţii de siguranţă.

Persoanele care solicită un permis de conducere sau reînnoirea acestui permis trebuie să aibă o acuitate vizuală binoculară, dacă este necesar, cu lentile de corecţie, de cel puţin 0,5, când se utilizează ambii ochi.

Atunci când se detectează sau se declară o afecţiune oculară evolutivă, se pot emite sau reînnoi permise de conducere, cu condiţia ca solicitantul să efectueze unele examene periodice în cadrul unei unităţi de asistenţă medicală autorizate.

Nu se emit şi nu se reînnoiesc permise de conducere pentru solicitanţii sau conducătorii auto care prezintă probleme în ceea ce priveşte sensibilitatea la contraste sau care suferă de diplopie.

Auzul


Permisele de conducere auto pot fi eliberate sau reînnoite pentru candidaţii sau conducătorii auto din grupa 2 numai cu avizul unei unităţi de asistenţă medicală autorizate. Se acordă o atenţie deosebită examinării medicale, ţinându-se seama de posibilităţile de compensare.

Handicapul locomotor

Eliberarea sau reînnoirea permiselor de conducere candidaţilor ori conducătorilor auto cu handicap fizic este posibilă, cu anumite restricţii, numai cu avizul unei unităţi de asistenţă medicală autorizate, acordat în urma evaluării medicale a afecţiunii sau anomaliei respective şi, în cazul în care este necesar, a efectuării unui test practic. De asemenea, avizul acordat trebuie să precizeze ce tip de modificare este necesară la vehicul şi dacă respectivul conducător auto trebuie să poarte un dispozitiv ortopedic.

Diabetul zaharat

Un candidat sau un conducător auto care suferă de diabet zaharat şi care urmează un tratament medicamentos cu risc de inducere a hipoglicemiei trebuie să demonstreze că înţelege riscurile hipoglicemiei şi că este capabil să ţină sub control aceste episoade; nu se eliberează şi nu se reînnoiesc permisele de conducere auto în cazul solicitanţilor sau conducătorilor auto care nu au primit informaţii referitoare la aceste riscuri şi nu sunt deplin conştienţi de implicaţiile hipoglicemiei.

În cazul în care un candidat sau un conducător auto cu diabet zaharat urmează un tratament medicamentos, eliberarea sau reînnoirea permiselor se efectuează numai pe baza avizului medicului diabetolog şi, după caz, pe baza unor controale medicale periodice efectuate la intervale de maximum 5 ani. Dacă persoana are hipoglicemie cronică gravă, permisul de conducere auto se eliberează sau se reînnoieşte numai după ce au trecut 3 luni de la cel mai recent episod.

 
Regulile sunt mai stricte pentru șoferii din grupa 2.

Afecţiuni neurologice
Permisele de conducere nu sunt eliberate sau reînnoite candidaţilor sau conducătorilor auto care suferă de afecţiuni neurologice grave, în afara cazului în care solicitarea se bazează pe un aviz medical autorizat.

Epilepsia

Conducătorilor auto cu epilepsie din grupa 1 trebuie să li se monitorizeze capacitatea de a conduce până când trec cel puţin 5 ani fără nicio criză.

Dacă persoana suferă de epilepsie, criteriile pentru acordarea/reînnoirea necondiţionată a permisului nu sunt întrunite.

Solicitantul care a avut o primă criză de epilepsie neprovocată poate fi declarat apt pentru condus după o perioadă de 6 luni în care nu au mai avut loc crize şi dacă s-a efectuat o evaluare medicală corespunzătoare.

Conducătorii auto sau solicitanţii pot fi declaraţi apţi pentru condus după trecerea unui an în care nu au mai avut loc crize.

Solicitantul sau conducătorul auto care a avut crize doar în timpul somnului poate fi declarat apt pentru a conduce dacă acest tipar a fost observat pe o perioadă care nu trebuie să fie mai mică decât perioada fără crize necesară în cazul epilepsiei.

Tulburări mintale

Permisele de conducere nu sunt eliberate sau reînnoite în cazurile candidaţilor ori conducătorilor auto care prezintă următoarele afecţiuni:

tulburări mintale grave, congenitale sau dobândite ca urmare a unor afecţiuni, trauma ori intervenţii neurochirurgicale;
retard psihic sever;
probleme comportamentale grave datorite vârstei sau tulburări grave ale capacităţii de judecată, comportament ori adaptabilitate.
Sunt exceptate situaţiile în care solicitările sunt însoţite de avizul medical autorizat şi, dacă este necesar, de controale medicale periodice.

Alcoolul / dependența de alcool
Permisele de conducere nu se eliberează sau nu se reînnoiesc în cazurile persoanelor care sunt dependente de alcool ori sunt incapabile să se abţină de la consumul de alcool atunci când conduc.

După o perioadă de abstinenţă dovedită şi numai cu condiţia existenţei unui aviz medical autorizat, precum şi a unor controale medicale periodice, permisele de conducere pot fi eliberate sau reînnoite candidaţilor ori conducătorilor auto care au fost dependenţi de alcool.

Droguri şi medicamente

Abuz: Permisele de conducere nu sunt eliberate sau reînnoite candidaţilor ori conducătorilor auto care sunt dependenţi de substanţe psihotrope sau care nu sunt dependenţi de astfel de substanţe, dar fac abuz de ele în mod regulat, oricare ar fi categoria de permis care se solicită.

Consumul regulat: permisele de conducere nu sunt eliberate sau reînnoite în cazul persoanelor dependente de substanţe psihotrope, sub orice formă, care pot limita capacitatea lor de a conduce în siguranţă în cazul în care cantităţile absorbite sunt atât de mari încât au efecte negative asupra conducerii.

Dispoziția de mai sus se aplică tuturor medicamentelor sau combinaţiilor de medicamente care afectează capacitatea de a conduce.

Afecţiuni renale


În cazul persoanelor cu insuficienţă renală gravă, permisele pot fie eliberate/reînnoite numai pe baza unui aviz medical autorizat şi cu condiţia efectuării unor controale medicale periodice.

Permisele de conducere pot fi eliberate sau reînnoite candidaţilor ori conducătorilor auto care au suferit un transplant de organe sau au un implant artificial care afectează capacitatea lor de a conduce, numai pe baza unui aviz medical autorizat şi, dacă este necesar, cu condiţia efectuării unor controale medicale periodice.

Ca regulă generală, permisele de conducere nu sunt eliberate sau reînnoite candidaţilor ori conducătorilor auto care prezintă afecţiuni care nu sunt menţionate în prezentele norme minime, dar sunt susceptibile de a constitui sau de a genera o incapacitate funcţională care poate afecta siguranţa rutieră, în afara situaţiilor în care solicitarea se bazează pe un aviz medical autorizat şi, dacă este necesar, cu condiţia efectuării unor controale medicale periodice.

 

 

 

 

 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te