Biserica romano-catolică: Poate avea loc o slujbă religioasă la înmormântarea decedaţilor de COVID

DE Alex Darvari | 08.04.2021 - 15:10
O slujbă religioasă la înmormântarea decedaţilor de COVID/ NY Times

Arhiepiscopul-Mitropolit romano-catolic de Bucureşti, Aurel Percă, a dat asigurări, joi, după întâlnirea reprezentanţilor cultelor cu conducerea Ministerului Sănătăţii, că poate avea loc o celebrare religioasă la înmormântarea persoanelor care au fost infectate cu SARS-CoV-2.

SHARE

Familiile pot să ştie că poate avea loc o celebrare religioasă. Cum s-a specificat, celebrările liturgice nu sunt adunări publice, deci este permisă o participare a credincioşilor cu respectarea regulilor de distanţare. Bineînţeles că sunt multe biserici sau capele care sunt neîncăpătoare şi în acest caz o parte (a apropiaţilor defunctului - n.r.) poate să rămână afară", a spus Percă, potrivit Agerpres.

El a menţionat că va fi respectată "demnitatea persoanei prin îmbrăcare, cu un eventual control din partea familiei, care poate să aibă acces".

Monseniorul Percă a adăugat că, în limita participării la adunările publice, la ceremoniile de înmormântare pot lua parte "100, 200, 300 de persoane".

Totodată, va fi găsită "o formă de vizitare a bolnavilor" de către preoţi la ATI, "pentru că aceştia, de obicei, spovedesc şi împărtăşesc bolnavii".

Înaltul ierarh romano-catolic a arătat că reprezentanţii cultelor au avut întâlniri cu reprezentanţii autorităţilor, dar rezolvarea acestor probleme s-a tergiversat.

"Sigur că noi am insistat în ultimul timp, pentru că am avut plângeri din partea unor credincioşi. Noi am semnalat la Secretariatul de Stat pentru Culte şi am avut câteva întâlniri, sperând că se vor reglementa repede aceste probleme. În schimb, s-au mai tergiversat. (...) S-au invocat problemele de ordin medical care trebuiau analizate, să aibă un punct de vedere oficial. Probabil acum, la promisiunea domnului ministru, sperăm să apară această lege", a precizat IPS Aurel Percă.

Potrivit acestuia, împiedicarea oamenilor de a aşeza sicriul celui decedat de COVID-19 în Biserică sau în capelă "depindea foarte mult de împrejurări".

"Sunt cimitire care au capele şi cimitire care nu au capele şi partea mai tristă era atunci când cel decedat era scos din spital şi era dus pe marginea mormântului. Aici s-a creat o problemă dureroasă. Dar acolo unde erau capele s-au putut aşeza şi în faţa capelei sau în capelă, temporar, pentru o oră, două, trei, cât puteau să facă celebrarea religioasă", a explicat înaltul ierarh.

Ministrul Sănătăţii, Vlad Voiculescu, a declarat joi că ordinul privind modul în care vor putea fi organizate înmormântările este în lucru, iar "cel târziu" vineri va fi semnat, el conţinând toate modificările solicitate de reprezentanţii cultelor.

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

© 2021 NEWS INTERNATIONAL S.A.