Biserica Ortodoxă Română respinge ideea anulării slujbelor de Crăciun și mutarea lor în online

DE Miruna Moldoveanu | Actualizat: 02.12.2020 - 15:04
Dezinfectare în biserică/FOTO: Inquam Photos/Octav Ganea

Purtătorul de cuvânt al Patriarhiei a spus că Biserica Ortodoxă Română respinge ideea anulării slujbelor de Crăciun și mutarea lor exclusiv în online. Aceste precizări au venit după ce ziarul italian Corriere della Sera a publicat informații despre această posibilitate.

SHARE

„Comisia Europeană nu decide și nu poate impune nimic în sfera esențială a religiosului, doar poate emite recomandări legate de încurajarea și intensificarea protejării de noul coronavirus în viața socială din perioada sărbatorilor. Aceste recomandări în sine nu pot conduce discreționar la anularea sau transferarea în online a slujbelor de Crăciun și nimeni onest sau ancorat în realitatea socială profundă nu poate dori sau impune acest lucru”, a declarat Vasile Bănescu.

Oficialul BOR a avut în aceeași declarație de presă și o referire generală la persoanele care ”cu ostentație” nu respectă regulile sanitare. Chiar dacă nu l-a numit explicit pe Arhiepiscopul Teodosie al Tomisului, declarația vine la puțin timp după ce acesta a încercat să organizeze un pelerinaj de Sfântul Andrei, soldat însă cu o participare extrem de scăzut.

„Biserica, cultele religioase, pledează permanent pentru respectarea regulilor sanitare în legătură cu care suntem mereu asigurați că, respectate fiind, sunt și eficiente. Cei care cu ostentație nu le respectă, ignorându-l astfel pe aproapele lor și sfidând eforturile uriașe ale personalului medical, se compromit moral pe cont propriu și pot fi avertizați/ sanctionați legal. Responsabilitatea publică și perceperea sănătății celuilalt ca o problemă personală de natură spirituală sunt lucruri care, mai ales în actualul context, onorează în modul cel mai înalt. Ele trebuie asumate în mod practic de oricine are conștiința statutului său de creștin”, a spus Bănescu.

Reamintim că publicația Corriere della Sera a scris marți, pe surse, despre o posibilă recomandare a Comisiei Europene privind înlocuirea liturghiilor de Crăciun față în față cu „inițiative online sau televizate”. Comisia Europeană ar cere „luarea în considerare a evitării ceremoniilor religioase cu adunări mari și înlocuirea acestora cu inițiative online, la televizor sau la radio”, potrivit unor surse din Bruxelles citate de ziarul italian. Comisia Europeană nu a făcut publice până la această oră nici un fel de recomandări, potrivit g4media.ro.

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

© 2021 NEWS INTERNATIONAL S.A.