Răducă, decorat de Iliescu pentru „întărirea legăturilor interconfesionale”. Ce spune despre islam

DE Octavia Constantinescu | Actualizat: 23.07.2019 - 17:56
Vasile Răducă a mai declarat, la Radio Trinitas, că bărbații care folosesc prezervativ își masturbează soțiile.

Preotul și profesorul Vasile Răducă, care crede că dacă femeile rămân însărcinate în urma unui viol înseamnă că le-a plăcut, a fost decorat, în 2004, de președintele de atunci al României, Ion Iliescu.

SHARE

Iliescu l-a decorat pe Răducă și pentru contribuția avută la „întărirea legăturilor interconfesionale”. Ironic, având în vedere că profesorul Răducă, de la Facultatea de Teologie Ortodoxă din București, crede că, în islam, femeia este „tratată ca o lighioană” și că are „mari rezerve față de anumite forme de intimitate” cu persoane de religie musulmană. 

Citește întreaga declarație aici: Prodecanul Facultății de Teologie Ortodoxă: Dacă o femeie violată rămâne gravidă, i-a plăcut 

„La propunerea ministrului Culturii şi Cultelor,în semn de apreciere deosebită pentru activitatea susţinută în domeniul cultelor, pentru spiritul ecumenic şi civic dovedit şi pentru contribuţia avută la întărirea legăturilor interconfesionale, de bună şi paşnică convieţuire între toţi oamenii, Preşedintele României decretează:

Se conferă Ordinul Meritul Cultural în grad de Ofiţer, Categoria G - "Cultele", următorilor:

(...) 27. Preacucernicului părinte Răducă Vasile, profesor universitar, Facultatea de Teologie Ortodoxă Bucureşti”, este decretul semnat de Ion Iliescu, președintele de atunci al României, în februarie 2004

În urma declarațiilor de la Radio Trinitas, rectorul Universității din București, Mircea Dumitru, a cerut decanului Facultății de Teologie Ortodoxă „Justinian Patriarhul” demiterea și înlocuirea prof. Vasile Răducă din funcția de prodecan al Facultății de Teologie.

Biografia lui Vasile Răducă 

Profesorul universitar și preotul Vasile Răducă a făcut doctoratul în Grecia și Elveția, în perioada comunistă, iar din 1993 este parohul Bisericii Kretzulescu, potrivit biografiei postate pe site-ul Universității din București

Redăm câteva fragmente din CV-ul lui Răducă: 

„- Intre 1975 și 1979 a urmat cursurile Institutului Teologic din București, pe care îl va absolvi ca șef de promoție

- In toamna anului 1979, în urma examenului de admitere, a început cursurile de Doctorat în Teologie, secția sistematică,s pecialitatea Teologie morală, începând să lucreze sub îndrumarea P.C.Prof.Dr. Dumitru Radu. Primind o bursă de studii în Grecia,va merge la Atena unde va începe cursurile de limbă neogreacă la Universitatea din Atena.

- Primind o bursă de studii din partea Conferinței episcopilor elvețieni,în toamna lui 1982 a continuat pregătirea în vederea Doctoratului, la Universitatea ,,Misericorde”din Fribourg(Elveția). 

- A depus teza de doctorat la Institutul teologic Universitar din București în februarie 1986, făcând susținerea ei abia în 26-01-1991, fiind promovat  Doctor în Teologie și la Institutul Teologic Universitar din București.

- In luna mai 1986 a dat concurs pentru ocuparea postului de asistent la Institutul Teologic de grad Universitar din București. A câștigat concursul și, cu începere din anul universitar 1986-1987,  a funcționat ca asistent la secția Practică a acestui institut.

- In anul 1994 a devenit lector la disciplina Omiletică și Catehetică. În 1998 a ajuns conferențiar la disciplina Teologie Morală și Spiritualitate Creștină, iar în 2001 va deveni profesor la disciplina Teologie Morală.

- Din 1983 este căsătorit cu Doamna Elena-Mioara, de profesie farmacist. Au împreună doi copii. 

- Din 1993 este parohul Parohiei Bisericii Kretzulescu.

- Pentru activitatea depusă ca preot și profesor,P.F.Părinte Patriarh Daniel i-a acordat distincțiile ,,Crucea Patriarhală”(2008) și Ordinul ,,Sanctus Stephanus Magnus”(2011). 

- Actualmente predă Teolgie Morală și Bioetică la cursurile de licență de la Facultatea de Teologie a Universității din București, iar la masterat ține un curs pe patru semestre cu tema ,,Monahismul creștin în secolele IV-VI,în Răsărit și Apus”.

- A avut mai mulți doctoranzi dintre care până în prezent zece au definitivat studiile cu susținerea tezei de doctorat.”

 

 

 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te