Bărbulești: Focarul cu Covid-19 din Ialomița pe care Direcția Sanitară refuză să-l carantineze

DE Adelina Sahlean | Actualizat: 05.05.2020 - 14:43
Foto: Inquam Photos

Comuna Bărbulești din Ialomița are 56 de cazuri de infecție cu coronavirus, un deces și sute de persoane – contact al celor infectați. Din Bărbulești a plecat un cetățean care a infectat 19 apropiați și a provocat carantinarea unui întreg cartier din Buzău.

SHARE

În ciuda bilanțului și a sutelor de amenzi date în Bărbulești pentru nerespectarea restricțiilor, Direcția de Sănătate Publică Ialomița refuză să carantineze localitatea, deși în cazul Țăndărei, localitate din același județ, a luat rapid decizia carantinării, după înregistrarea a 26 de cazuri și patru decese.

Aproape 1% din populația comunei, infectată cu coronavirus. Localitatea Bărbulești are, potrivit ultimului recensământ, 5.900 de locuitori, mulți dintre ei plecați în străinătate și reveniți după izbucnirea pandemiei de coronavirus în Europa. Acum, 56 dintre ei sunt internați cu coronavirus, potrivit declarațiilor date pentru G4Media.ro de Direcția județeană de Sănătate Publică și Prefectura Ialomița, iar alte sute sunt considerați contacte directe și ar trebui să stea în izolare sau carantină. De remarcat că în Bărbulești sunt înregistrate peste un sfert din cazurile de infectare cu Covid -19 din tot județul Ialomița (217 în total – date valabile pentru luni, 4 mai).

Sute de amenzi pentru nerespectarea măsurilor. Bărbulești este una dintre localitățile ialomițene cu grad mare de infracționalitate, iar autoritățile au făcut razii constante în localitate pentru a preveni răspândirea coronavirusului. În 4 aprilie, șeful Poliției Române spunea că autoritățile dăduseră 170 de amenzi în câteva zile doar în Bărbulești și Țăndărei pentru nerespectarea prevederilor Ordonanţelor militare privind circulaţia pe drumurile publice. În 21 aprilie, mai mulți localnici i-au agresat verbal pe polițiștii care urmăreau un bărbat ascuns în sat, iar o zi mai târziu poliția localitatea a survolat cu elicopterul și reflectoare gigantice. 

Primarul municipiului Urziceni, limitrof comunei Bărbulești, a cerut încă din 24 aprilie guvernului să carantineze comuna, acuzându-i pe locuitorii din comună că nu respectă regulile și aduc virusul în oraș.

”Nu îi poate stăpâni nimeni, vin mereu în oraș, deși nu au dreptul. Autoritățile nu îi pot opri. E jale în Urziceni”, a declarat Constantin Sava, primarul Urziceniului, potrivit G4media.

Primarul comunei Bărbulești, Dumitru Bacriţă, a respins însă posibilitatea carantinării comunei. ”Nu are cum să carantineze comuna. Noi nu avem magazine, oamenii nu au de unde să-și facă provizii. Singura sursă de provizii e Urziceniul”, a declarat primarul comunei.

Întrebat de ce nu respectă unii localnici măsurile stabilite de autorități, primarul Dumitru Bacriţă a spus că ”s-au dat destule amenzi. Unii respectă, mai sunt și care nu respectă regulile”.

Autoritățile din județ au refuzat însă să ia măsura carantinării localității. Într-o ședință din 27 aprilie a Comitetului Județean pentru Situații de Urgență, instituția a decis să nu carantineze localitatea, ci să restricționeze ieșirea locuitorilor din comună la o singură persoană / familie.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te