În ianuarie 2020, un bărbat de 52 de ani merge la o judecătorie de lângă București ca să-și recupereze banii din asigurarea RCA, după ce fusese victima unui accident rutier cu aproape un an în urmă. Revendică atunci aproape 4500 de lei, după ce compania de asigurări îi amânase repetat plata.
Mii de victime ale unor accidente rutiere fac anual astfel de drumuri în instanțe pentru că firma de asigurări nu le acoperă daunele.
Paradisuri fiscale pentru acționari
În timp ce victimele se plimbă prin tribunale, banii companiei de asigurare se plimbă inclusiv prin paradisurile fiscale, finanțând diverse afaceri ale administratorilor bulgari de la Euroins.
Citește și: EXCLUSIV Adeverința de vaccinare este valabilă deocamdată doar în România. Actul, ușor de falsificat
Tot în ianuarie 2020, aproape 16,5 milioane de lei se adăpostiseră în conturile unui offshore cipriot, Kamalia Trading Limited. Plecaseră din România, de la compania de asigurări, ca un împrumut pe termen scurt. În acte, offshore-ul cipriot e deținut de consultanți și avocați din însoritul paradis fiscal european, unde decenii la rând marii afaceriști și-au ascuns banii în tentativa lor de a evada fiscal.
În mod normal, tranzacția cu offshore-ul cipriot ar fi trebuit analizată de autoritățile române, susține un consultant fiscal consultat de DiscoverProject: “Ca administrator nu poți să folosești banii companiei cum dorești, legea societăților comerciale și regulamentele ASF interzic astfel de împrumuturi atunci când sunt între companii afiliate, dar, probabil, că în acest caz ASF nu a demonstrat cine se află în spatele companiei cipriote”, susține un expert fiscal despre aceste împrumuturi.
Într-o discuție cu reporterii DiscoverProject, noul CEO al Euroins, Tanjia Blatnik, susține că nu deține informații despre acest împrumut. Ni-l indică drept sursă de informații pe Georgi Markov, Deputy CEO Euroins Insurance Group, cel care este deținătorul tuturor informațiilor din Euroins, „omul cu cifrele”.