JO 2022: Atleții ucraineni și ruși păstrează distanța: „Nu suntem cei mai buni prieteni”

DE Daniel Toșa | Actualizat: 04.02.2022 - 12:40
Atleții ucraineni și ruși păstrează distanța: „Nu suntem cei mai buni prieteni”/FOTO: Reuters

Cu trupele rusești masate la granițele Ucrainei, sportivii din cele două țări au format o pace fragilă la Jocurile Olimpice de la Beijing, ajutat de restricțiile impuse de coronavirus, menite să țină concurenții la distanță.

SHARE

Ucraina și-a sfătuit sportivii să îi evite pe ruși acolo unde este posibil și i-a instruit cum să se comporte în cazul în care sunt provocați. Restricțiile COVID-19 din bula olimpică de la Beijing au limitat, dar nu au eliminat interacțiunile dintre ei.

„Nu suntem cele mai bune prieteni", a declarat Lidiia Hunko, sportiva ucraineană de bob, despre concurenții săi ruși.„Ne petrecem timpul cu propria noastră echipă. Nu suntem în contact cu rușii", relatează Reuters.

Treaba unui atlet la Jocurile Olimpice, a spus ea, este să câștige medalii și să își reprezinte cu mândrie țara, nu să marcheze puncte politice.

Deși nu a auzit de niciun incident între concurenții din cele două națiuni, ea a spus că escaladarea tensiunilor politice i-a afectat pe olimpicii ucraineni.

Citește și: Valentine’s Day: 5 destinații romantice de city-break, pentru posesorii de certificat verde

„Această situație din jurul Ucrainei ne afectează pentru că toți avem familie, toți avem prieteni acolo", a spus Hunko. "Bineînțeles că tratăm oamenii ca indivizi separați, dar totuși lasă urme".

Sportivii ucraineni rămân rezervați în ceea ce privește situația de acasă. Comitetul Olimpic al țării a cerut reporterilor să nu-i întrebe pe concurenții ucraineni despre politică, spunând că "îi face pe sportivi să piardă pământul de sub picioare din punct de vedere emoțional".

Când i s-a cerut să descrie atmosfera din orașul său natal, Harkov, din nord-estul Ucrainei, dansatorul pe gheață Maksym Nikitin a schimbat rapid subiectul cu mâncarea servită în Satul Olimpic.

Citește și: Canada, pregătită să trimită soldaţi suplimentari în Polonia şi ţările baltice, din cauza Rusiei

Patinatorul artistic Ivan Shmuratko s-a eschivat de la întrebările despre atmosfera din Ucraina, spunând că se află la Jocurile Olimpice pentru a da tot ce are mai bun.

Olimpicii ruși, care concurează fără steagul și imnul lor național din cauza sancțiunilor privind dopajul, au subliniat că declarațiile dure ale politicienilor din cele două țări nu s-au infiltrat în interacțiunile de la Beijing.

„Avem relații de prietenie", a declarat Elistratov pentru agenția de presă RIA. "Oleh îmi spune mereu: "Nu da atenție la asta, este doar politică"."

Oficialii ruși au declarat că sunt împotriva "politizării" Jocurilor, opunându-se boicotului diplomatic al unor țări occidentale.

 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te