Producătorul anglo-suedez - unul dintre primii din lume care au creat un vaccin anti-COVID-19 - afirmă că tratamentul său cu anticorpi, denumit AZD7442, reprezintă o premieră pentru o terapie bazată pe protecţia oferită de anticorpii cu acţiune îndelungată, scrie Agerpres.
„În primul rând, noi vrem să protejăm acele populaţii vulnerabile care nu au fost protejate într-un mod adecvat de către vaccin”, a declarat Menelas Pangaloa, directorul departamentului de cercetare şi dezvoltare din cadrul companiei AstraZeneca. „Dar, în cele din urmă, autorităţilor din domeniul sănătăţii le revine sarcina de a decide pe cine se hotărăsc să imunizeze”, a adăugat el.
Citește și: VIDEO A depășit pe linie continuă un TIR și i-a frânat în față. Șoferul de camion n-a oprit
Potrivit lui Menelas Pangaloa, tratamentul cu anticorpi a fost conceput pentru a stimula imunitatea persoanelor pe o perioadă de până la un an. Actualele medicamente bazate pe anticorpi oferă o protecţie de doar o lună sau două.
FDA a autorizat deja trei medicamente bazate pe anticorpi. Două dintre ele pot fi administrate după ce o persoană a fost expusă la COVID-19 şi contribuie la prevenirea simptomelor. În schimb, medicamentul creat de AstraZeneca va fi administrat doar ca măsură preventivă, în plus faţă de vaccin, a raportat NBC News.
Referindu-se la vaccinare, FDA a anunţat deja că orice tratament bazat pe anticorpi nu reprezintă un motiv pentru a evita vaccinarea împotriva COVID-19, întrucât aceste seruri oferă cel mai bun nivel de protecţie, în special pe termen lung.
Citește și: Clanul Capră, care lua alocațiile copiilor victimelor și le amenința cu violul, ani grei de pușcărie
Potrivit studiilor realizate de AstraZeneca, tratamentul său cu anticorpi reduce riscul de a dezvolta simptome asociate COVID-19 cu 77%. Mai mult de trei sferturi dintre participanţii la acest studiu aveau deja imunităţi compromise.
Compania AstraZeneca intenţionează să solicite autorizarea acestui tratament şi în Europa.