Se știa de un an de „riscul ca oamenii să fie mușcați” în zona unde o femeie a fost ucisă de câini

DE Alex Darvari | Actualizat: 22.01.2023 - 16:13
Ziona Lacul Morii - Foto: Facebook, ASPA

Autoritățile știau că în zona unde o femeie a fost ucisă de câini există un pericol mare ca patrupedele fără stăpân să atace oameni. Cu toate acestea, s-au rezumat să constate și nu au făcut nimic concret.

SHARE

O femeie a decedat, după ce ar fi fost muşcată de câini în timp ce alerga în zona unui lac din sectorul 6. Locul unde femeia a fost atacată se numește „Lacul Morii” și este cunoscut de multă vreme ca fiind un „Rai al câinilor vagabonzi”. 

Ana Boroș a mai fost atacată de o haită de câini și în primăvara anului trecut, atunci fiind salvată din colții patrupedelor.

La 1 noiembrie, Autoritatea pentru Protecția și Supravegherea Animalelor lansa un apel pe Facebook arătând că a strâns cei mai mulți câini vagabonzi tocmai din zona Lacul Morii. Lansa și un apel către primăria Sectorului 6 pe raza căruia se afla.

Citește și: Primăria Sectorului 6 susține că terenul pe care o femeie a fost ucisă de câini ar fi unul privat

10% din câinii capturați din tot Bucureștiul sunt în Lacul Morii 

„Echipajele ASPA au capturat peste 110 de câini din zona Lacul Morii, de la începutul anului. Aproximativ 10% din câinii capturați din tot Bucureștiul provin din această zonă.
Chiar și așa, ASPA primește în continuare sesizări cu privire la reapariția câinilor în zona Lacul Morii. Asta deoarece capturarea nu rezolvă cauza, ci doar efectul! Prin urmare este necesară identificarea surselor de câini și oprirea înmulțirii acestora.
Astfel, am sesizat toate autoritățile competente cu privire la această problemă. Concret, am solicitat Poliției Locale Sector 6 și structurilor de poliție a animalelor acțiuni intensive în zona Lacul Morii pentru identificarea și sancționarea proprietarilor de câini care nu respectă legislația în vigoare:
  Conform OUG 155/2001 și HG 1059/2013 și Ordinului 1/2014 al ANSVSA, deținătorii de câini au obligația legală să îi identifice prin microcip și să-i înregistreze în RECS, aceste prevederi legale prevenind abandonul. Totodată, deținătorii de câini de rasă comună au obligația legală să îi sterilizeze, sterilizarea previne înmulțirea necontrolată a animalelor și ulterior abandonul puilor rezultați din monte nedorite.
  Conform Legii 205/2004 abandonul animalelor este interzis.
Dacă nu se vor lua măsuri urgente pentru verificarea și sancționarea celor care încalcă prevederile legale, vor fi în continuare câini în zona Lacul Morii, în ciuda eforturilor de capturare ale echipajelor ASPA, iar cetățenii vor continua să fie expuși la riscul de a fi mușcati.”

În pofida acestui avertisment, la 23 ianuarie o femeie a fost ucisă de câini exact în zona Lacului Morii. 

Este ciudat să vezi că o autoritate ASPA face sesizări pe Facebook către o primărie de sector. Asta, în contextul în care ASPA este o instituție cu 100 de angajați în care directorul câștigă 16.000 lei pe lună plus sporuri pentru condiții vătămătoare. 

Citește și: Femeie ucisă de câini. Șefa de la Supravegherea Animalelor: 1.500 lei/lună spor condiții vătămătoare

Ciucu arată spre primarul Nicușor Dan

Lacul Morii, locul unde femeia a fost ucisă de câini se află pe raza sectorului 6. Primarul de sector Ciprina Ciucu spune că vina trebuie căutată la Primăria Bucureștia, cea acre coordonează și asigură bugetul ASPA.

„Noi am demarat deja propria anchetă internă la Poliţia Locală! Nu fuge nimeni de răspundere! Eu nu fug de răspundere, niciodată nu voi fugi de răspundere!! Eu mi-am asumat sa comunic pe acest subiect. Cel care are principalele atribuții și principala responsabilitate se ascunde și tace. Vreo anchetă la nivelul PMB, vreo poziție publica? Nu. Doar liniște si plasarea vinei către Poliţia Locala a Sectorului 6. Propria Poliție a PMB are aceleași competențe.
Nu am ieșit public până acum deoarece am așteptat să văd poziția Primarului General, cel care decide politicile ASPA, aloca bugete și care este singurul care are instrumentele instituționale să rezolve problema câinilor. Recunosc, aveam această așteptare. În septembrie 2013, atunci când Ionuț Anghel și-a găsit sfârșitul în aceleași condiții înfiorătoare, Primarul General de atunci, Sorin Oprescu și-a asumat, cum era normal, serviciul de ecarisaj, ASPA, etc. Primarul de Sector nu apare în nicio discutie publică. De aici așteptarea mea. Nu mai am așteptări de la PMB. Lipsa de leadership, neasumarea, aruncarea responsabilitatilor în curtea altora, sunt deja de notorietate.
Adevărul este următorul. Politica ASPA este total greșită și a dus la reapariția câinilor pe străzi. În loc sa adune câinii de pe străzi, ASPA face campanii de "constientizare". Nu se mai eutanasiază de ani buni ceea ce face ca adăposturile să fie arhipline, condițiile în care sunt ținute animalele sunt proaste. Și de aceea, resursele lor nu se duc la capturare ci pe condiții de cazare și campanii de "constientizare" pe bani mulți. Un fel de PR pe bani publici”, a scris Ciucu.

Primarul Nicușor Dan nu a avut nicio reacție până acum

Fostul șef al Gărzii de Mediu, Octavian Berceanu, a desxcris zona: „Am chemat Poliția Română în același loc pentru îngropare de deșeuri, pentru braconaj la specii protejate de păsări și pentru că am fost bătut atunci când am atras atenția unora care aruncau dețeuri.
Există stâlpi de iluminat care pot susține camere de supraveghere, există instituții, există bani și tot degeaba”.

 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te