Arbitrul telecom anunță oficial amânarea cu șase luni a licitației 5G

DE Adelina Sahlean | 31.10.2019 - 13:48
Conducerea ANCOM/Foto: Hotnews

Autoritatea de reglementare în comunicații (ANCOM), condusă de fostul premier Sorin Grindeanu, a anunțat oficial joi amânarea licitației pentru vânzarea frecvențelor prin care se vor furniza servicii 5G.

SHARE

"Guvernul României și al SUA au semnat un Memorandum pe 5G extrem de important și benefic, care ține de securitate și parteneriate strategice. Pentru a putea fi aplicat, trebuia modificată legislația primară, lucru care nu s-a întâmplat. Noi suntem obligați să oferim operatorilor toate datele și condițiile astfel încât să poată veni cu oferte care să stea în picioare din punct de vedere economic.", a spus acesta.

Sorin Grindeanu a prezentat joi în cadrul unei conferințe de presă care sunt cele trei aspecte majore care au dus la situația actuală, aceea de a amâna licitația 5G programată inițial pentru acest an.

"Calendarul pentru licitație a fost public, s-a terminat acea perioadă de consultare publică în care operatorii ne-au transmis observații, lucruri care țin de acoperire și de partea tehnica. Cert este ca referitor la acel calendar, tot ceea ce a ținut strict de instituția noastră ne-am ținut de respectarea acestuia, dar factori care nu țin doar de noi ne-au dus în situația în care ne aflăm astăzi. Așa cum știți, în urmă cu mai bine de două luni, Guvernul României și al SUA au semnat un Memorandum pe 5G extrem de important și benefic, care ține de securitate și parteneriate strategice. Acel Memorandum nu ține loc de lege. Pentr a putea fi aplicat, trebuiau pași de modificare a legislației primare în România. Noi suntem obligați să oferim operatorilor toate datele și condițiile astfel încât să poată veni cu oferte care să stea în picioare din punct de vedere economic.", a declarat joi, președintele ANCOM, Sorin Grindeanu.

Acesta a spus că în urma consultării cu industria au fost preluate o parte din observațiile legate de acoperirea cerută inițal în caietul de sarcini și au fost reformulate anumite cerințe. Noul document este acum din nou în consultare publică.

"Cred că la sfârșitul săptămânii vitoare, pe 7 noiembrie, se încheie perioada de reconsultare și credem că pe un calendar cât se poate de realist, îndeplinindu-se condițiile amintite anterior - respectiv setul de măsuri de la Comisia Europeană, transpunerea Memorandumului cu SUA și HG-ul pentru prețurile de licență și momentul când vor fi plătite - am convingerea ca licitația se se va putea organiza în prima jumătate a anului 2020.", a spus Grindeanu, potrivit Hotnews.

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2020 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Aici puteti modifica setarile de Cookie -