Vântul puternic din România este determinat de încălzirea bruscă a vremii. Fără legătură cu Ucraina

DE Petre Bădică | Actualizat: 22.03.2022 - 23:09
Apariția vântului este un fenomen legat de încălzirea bruscă a vremii. Nu are legătură cu Ucraina / observatornews.ro
Apariția vântului este un fenomen legat de încălzirea bruscă a vremii. Nu are legătură cu Ucraina / observatornews.ro

De câteva zile zone întregi din România sunt bătute de un vânt în rafale foarte puternic și uscat. Lucrurile se datorează fenomenelor meteo și nu Ucrainei.

SHARE

Meteorologii spun că acest fenomen meteo nu are nicio legătură cu războiul din Ucraina.

Acest aspect a fost confirmat, pentru Newsweek România, de către climatologul Roxana Bojariu. Climatologul ne-a precizat că asistăm la o schimbare a circulației atmosefrice și la o încălzire bruscă a vremii. 

De alttfel, există și o avertizare meteo potrivit căreia „în interval de valabilitate: 22 martie, ora 8 - 22 martie, ora 20 sunt  intensificări ale vântului. În intervalul menționat vântul va avea intensificări în Dobrogea, cea mai mare parte a Munteniei, precum și în sud-vestul Moldovei, unde vor fi rafale în general de 55...65 km/h. În zona montană aferentă temporar vor fi viteze de peste 70...80 km/h”.

Citește și: În timp ce rușii atacă sălbatic Ucraina, 800 de copii s-au născut la Kiev de la startul invaziei

Valorile de calitate ale aerului sunt, în acest moment, în limite normale.

Administrația Națională de Meteorologie a publicat luni prognoza pentru perioada 21 martie - 3 aprilie:

 
BANAT

Vremea va fi mai rece decât în mod normal în prima zi, când se vor înregistra maxime medii în jurul valorii de 10 grade. Ulterior, din 22 martie, se va încălzi, astfel încât media maximelor se va situa, până la finalul lunii, între 15 și 18 grade, valori apropiate de mediile multianuale. Regimul termic diurn se va menține asemănător și la începutul lunii aprilie, cu maxime în medie de 16...17 grade. Temperaturile minime vor avea o tendință de creștere ușoară și treptată, de la valori medii de -2 grade, în noaptea de 22 martie, spre valori de 5...6 grade, în nopțile din perioada 1-3 aprilie. Probabilitatea de apariție a precipitațiilor, la început la nivel local, apoi pe arii relativ extinse, va fi în creștere în intervalul 28 martie – 3 aprilie.

Citește și: VIDEO Navalnîi condamnat la încă 9 ani de închisoare, avocații arestați după ce au vorbit cu presa

CRIŞANA


În cursul zilei de 21 martie vremea va fi mai rece decât în mod normal, cu maxime medii ce se vor situa în jurul valorii de 10 grade, dar din 22 martie se va încălzi, astfel încât până la finalul primei săptămâni de prognoză media maximelor va oscila între 14 și 16 grade, valori apropiate de mediile multianuale. De altfel, un regim termic diurn asemănător se va menține și în ultimele zile ale lunii martie, dar și în primele zile ale lunii aprilie. Temperaturile minime vor avea o tendință de creștere ușoară și treptată, de la valori medii de -2 grade, în noaptea de 22 martie, spre valori de 4...5 grade, în nopțile din perioada 1-3 aprilie. Probabilitatea de apariție a precipitațiilor, la început la nivel local, apoi pe arii relativ extinse, va fi în creștere în intervalul 28 martie – 3 aprilie.

TRANSILVANIA

Vremea va fi mai rece decât în mod normal în prima zi, când se vor înregistra maxime medii în jurul valorii de 8 grade. Din 22 martie, se va încălzi, astfel încât media maximelor se va situa, până la finalul lunii martie, între 12 și 15 grade, valori apropiate de mediile multianuale. Regimul termic diurn se va menține asemănător și la începutul lunii aprilie, cu maxime în medie în jurul a 14 grade. În primele nopți (22-24 martie) vremea va fi rece, cu minime medii de -4...-3 grade, apoi temperaturile nocturne vor avea o tendință de creștere ușoară și treptată, spre valori medii de 1...2 grade, în nopțile din perioada 1-3 aprilie. Probabilitatea de apariție a precipitațiilor, la nivel local, va fi în creștere după data de 28 martie.

 
 
MARAMUREȘ

În cursul zilei de 21 martie vremea va fi mai rece decât în mod normal, cu maxime medii ce se vor situa în jurul valorii de 10 grade, dar ulterior între 22 și 24 martie se va încălzi, astfel încât media maximelor va oscila între 14 și 16 grade, valori apropiate de mediile multianuale. De altfel, un regim termic diurn asemănător se va menține până la finalul lunii martie, cât și în primele zile ale lunii aprilie. Temperaturile minime vor avea o tendință de creștere ușoară și treptată, de la valori medii de -2 grade, în noaptea de 22 martie, spre valori de 3...4 grade în nopțile din perioada 1-3 aprilie. Probabilitatea de apariție a precipitațiilor, la început la nivel local, apoi pe arii relativ extinse, va fi mai ridicată în intervalul 28 martie – 3 aprilie.

MOLDOVA

Vremea se va încălzi. Media maximelor va fi de 10 grade în prima zi și va ajunge să se situeze în general între 14 și 17 grade, iar a minimelor, va crește, de la -4 grade în prima dimineață, până în jurul a 4 grade la sfârșitul intervalului. Trecător, vor fi precipitații în general slabe cantitativ, în jurul datei de 25 martie și după data de 28 martie.

DOBROGEA

În prima săptămână, media temperaturilor maxime va oscila între 8 grade în primele trei zile și 14 grade în data de 24 martie. În cea de a doua săptămână nu vor mai fi variații termice diurne semnificative, iar media maximelor va avea valori, în general, între 12 și 14 grade. Minimele termice vor fi în general în creștere, de la o medie de -2 grade în prima dimineață, până în jurul a 6 grade la sfârșitul intervalului. Temporar, se vor semnala precipitații slabe cantitativ, cu o probabilitate mai mare în jurul datei de 25 martie și începând cu data de 28 martie.

MUNTENIA

Media temperaturilor maxime va crește de la 10 grade în prima zi, până în jurul a 17 grade în ziua de 24 martie, apoi va avea variații între 14 și 18 grade. Minimele termice vor porni de la o medie de -4 grade în prima dimineață și vor ajunge să se situeze, în medie, între 4 și 6 grade, în ultimele dimineți. Probabilitatea pentru precipitații, în general slabe cantitativ, va fi mai ridicată în jurul datei de 25 martie și după data de 27 martie.

OLTENIA

Până la mijlocul primei săptămâni, media temperaturilor maxime va avea variații între 10 și 19 grade, apoi se va situa, în general, între 16 și 18 grade. Media minimelor termice va fi în creștere treptată, de la -4 grade în prima dimineață, până la 5...6 grade în ultimele dimineți. Probabilitatea de precipitații, în general slabe cantitativ, va fi în creștere începând cu data de 27 martie.

LA MUNTE

Valorile termice vor fi în general în creștere. Media maximelor va avea variații între 0 și 6 grade, iar a minimelor între -10 și 0 grade. După data de 24 martie vor fi posibile precipitații, în general slabe cantitativ, aproape în fiecare zi.

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te