Singurul atentat terorist din România: Ambasadorul Indiei, vânat de un comando pe B-dul Aviatorilor

DE Andrei Vasilescu | Actualizat: 19.10.2023 - 17:17
Brigada Antitero SRI - imagine cu carcater ilustrativ Foto: INQUAM Photos/George Călin

Un comando de militanți sikh l-au împușcat, în plină zi, pe Bulevardul Aviatorilor, pe ambasadorul Indiei la București. Luptătorii Brigăzii Antiteroriste a SRI au intervenit și l-au ucis pe unul dintre atacatori, altul a fost rănit, iar al treilea a reușit să scape.

SHARE

La 19 august 1991, un grup de militanţi sikh, cu pistoale automate Kalashnikov, l-au atacat, pe Bulevardul Aviatorilor, pe ambasadorul indiei la Bucureşti, Julio Francis Ribeiro. 

Acesta lucrase înainte în ministerul de interne indian şi condusese represalii extrem de dure împotriva militanților sikh, cu sute de victime şi mii de arestaţi din rândul acestora.

Singurul atentat terorist din România: Ambasadorul Indiei, vânat de un comando pe B-dul Aviatorilor

Luptătorii sikh erau membrii ai Federaţiei Internaţionale a Tinerilor şi Studenţilor Sikh şi parte componentă a Frontului pentru eliberarea Khalistanului - organizaţie care milita, inclusiv prin acţiuni teroriste, pentru desprinderea de India.

Citește și: Războiul din Israel. Colonel european: „Teroriștii Hamas vor să ducă războiul din Israel în Europa”

Aceștia l-au depistat pe Julio Francis Ribeiro și au organizat un atac armat împotriva lui pentru a se răzbuna. 

Existând informații la nivelul Brigăzii Antiteroriste a SRI asupra unui atac armat la adresa ambasadorului indian, a fost întărită paza acestuia. 

Citește și: VIDEO Un terorist Hamas care ciuruiește casele civililor israelieni și-a filmat propria moarte

Atac armat în plină zi

"Ziua a început obișnuit. Între orele 8.00-13.00 și 14.00-17.00 diplomatul stătea la ambasada și la orele 18.00 pleca spre casă. Îi făcea plăcere să se plimbe pe jos cu soția pe Calea Victoriei, să facă piață în Dorobanți.

În ziua atentatului chiar cumpărase o jumătate de kilogram de cartofi, ceapă și un frumos buchet de flori pe care-l oferise soției. Pe la 18.20 ne aflăm în Piață Aviatorilor. Atunci au apărut teroriștii într-o mașină verde”, a povestit pentru Libertatea, maiorul Mircea, de la Brigada Antirero a SRI care se afla în echipa care-l păzea pe ambsadorul Indiei. 

 „O persoană a îndreptat un pistol mitralieră cu patul de lemn retezat spre ambasador și a deschis focul. Eram îmbrăcat civil și aveam pistolul ascuns sub cămașă. Am tras de cămașă de i-au zburat toți naturii și am scos pistolul.

Am țintit și eu și colegul meu, unul din teroriști a căzut. Atunci, ambasadorul și soția au luat-o la fugă. Alt ucigaș s-a luat după ei, eu în urmă lor și după mine mai venea un terorist. Între timp, colegii mei blocaseră mașină agresorilor și au deschis focul asupra ei.”

Peste tot se auzeau numai gloanțe vajaind. Ambasadorul și soția au apucat să se adăpostească într-o vila din apropiere. Atunci a fost rănit. Și apoi a început goana după atacatori.

„L-am ajuns la benzinăria Doina. Am ațintit pistolul asupra lui și am strigat: „Mâinile sus!”, m-am gândit apoi că nu înțelege și i-am spus „Hands up!” și am tras un foc in aer”, își amintește maiorul. Apoi l-a predat polițiștilor din zonă.

La locul atentatului, un sikhs era mort, altul rănit. Cel de-al patrulea terorist reușise să dispară. Ambasadorul rănit a fost dus la spital. Chiar cei trei luptători care-l salvaseră au fost desemnați să-l păzească.

Ambasadorul Indiei a fost doar ușor rănit datorită intervenției celor trei luptători ai Brigăzii Antitero care-l păzeau.

Încurcături de procedură

Imediat după 1990, era haos în România. Astfel, a fost posibilă şi scăparea celui de-al patrulea terorist indian care, amestecându-se cu alţi străini nu a mai putut fi prins.

Ofiţerii care au participat la acţiune afirmă că, de fapt, acesta ar fi fost capturat într-o acţiune în forţă în gara de Nord, alături de alţi nouă indieni sikh, dar lipsa unui translator-anchetator şi imobilismul unor anchetatori români de la cercetări penale care au refuzat reţinerea fără 'probe solide' a făcut ca el să fie eliberat.

Cu ocazia cercetărilor, au apărut unele elemente şocante.
Teroriştii au venit toţi din Est prin Republica Moscova (alături de alţi circa 5000 de indieni numai în 1991), fără viză şi trecând ilegal frontiera, coform Amos News.

Fanaticii aveau ca scop precis comiterea unui act terorist indiferent de consecinţe.
După o săptămână, la București a ajuns un ofiţer indian care a cerut, în primul rând, sârmă ghimpată pentru a-i lega de gât şi răngi metalice pentru a-i "prelucra".

Unul dintre terorişti (cel rănit, Pargat Sing, născut la 15 martie 1968 în Niajsou-Punjab a efectuat şapte ani de închisoare la Gherla fiind eliberat condiţionat la 28 aprilie 1998.
Imediat, acesta a solicitat cu nr. 1112433/1998 Comitetului Român pentru Migrări, acordarea de azil în ţara noastră.
Solicitarea i-a fost respinsă şi a fost deportat în India.

 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te