Ambasada României și consulatele din Germania verifică respectarea drepturilor sezonierilor români

DE Octavia Constantinescu | 25.04.2020 - 17:22

Ambasada României la Berlin şi Consulatele generale de la Stuttgart, Munchen şi Bonn cercetează toate cazurile care le-au fost semnalate în ultimele zile cu privire la situaţia lucrătorilor sezonieri români din Germania.

SHARE

Ambasadorul Emil Hurezeanu a dat asigurări, într-un mesaj către diaspora din Germania, că toate semnalările sunt tratate în mod egal şi întotdeauna prin raportare la fapte.

„Vă pot spune că, în ciuda personalului restrâns de care dispun şi a limitărilor create prin condiţiile epidemiologice actuale, am cercetat TOATE cazurile care ne-au fost semnalate. Unele dintre acestea, relativ puţine, ne-au fost aduse la cunoştinţă în mod direct de către cei implicaţi, ceea ce este foarte bine, pentru că ne ajută să scurtăm timpul de reacţie. Am pus la dispoziţie mai multe modalităţi de contact, pe care le regăsiţi uşor pe site, şi pe care chiar le-am suplimentat cu noi linii dedicate în contextul crizei cauzate de extinderea pandemiei de coronavirus”, a scris Emil Hurezeanu.

Hurezeanu precizează că, deși personalul diplomatic nu a fost parte a proceselor de decizie care au dus la venirea sezonierilor în Germania, a făcut demersuri de informare şi sesizare a autorităţilor germane, atât la nivel federal, cât şi de land.

Mai mult, s-a intrat în contact direct cu operatorii economici vizaţi, imediat ce acest lucru a fost posibil.

În privința documentelor de identitate reținute de unii angajatori, Hurezeanu a precizat că acestea sunt necesare pentru întocmirea formalităţilor contractuale şi pentru înregistrarea în faţa autorităţilor locale, dar trebuie înapoiate imediat ce acestea au fost încheiate, fiind documente ce aparţin de drept statului român şi trebuie să fie în posesia exclusivă a titularilor.

În Germania trăiesc peste 700.000 de români cu forme legale, cea mai mare comunitate a unui alt stat membru UE şi care este foarte bine integrată în viaţa socială şi economică a ţării.

2.000 de lucrători români au plecat recent în Germania, în special la cules de sparanghel. La scurt timp în presă au apărut dezvăluiri privind condiţiile neconforme în care aceştia sunt cazaţi şi lucrează.

Ministrul Muncii şi Protecţiei Sociale, Violeta Alexandru, a anunţat că a început discuţii cu Ministerul Muncii din Germania pentru controlarea respectării legislaţiei locale privind lucrătorii români din această ţară.

 

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

© 2021 NEWS INTERNATIONAL S.A.