Misterul morții lui Pintea. Familia și soția au spus că a fost omorât, dar de persoane diferite

DE Octavia Constantinescu | Actualizat: 28.07.2023 - 17:52
Adrian Pintea și misterul din jurul morții sale. Soția este cea care l-a ajutat să treaca dincolo - Foto: Adrian Pintea / imagine cu carcater ilustrativ

Adrian Pintea este o figură marcantă a teatrului românesc. Artistul a făcut roluri care vor rămâne în istoria filmului românesc. Și-a trăit viața cu mare intensitate, iubind

SHARE

Anul acesta s-au împlinit 16 ani de la moartea fulgerătoare a actorului Adrian Pintea. A fost idolul multor femei şi actorul în care se întâlnea un amestec de straniu, eleganţă, magnetism şi mister.

A fost artistul ale cărui calităţi – sensibilitatea și realismul interpretărilor, fiind caracteritice – l-au făcut iubit de public, mulţi fiind de părere că ochii săi, profunzimea privirii, au avut marea calitate de a transmite mai multă emoție decât orice cuvânt rostit.

Citește și: Cotescu: Bolnav, refuză să anuleze spectacolul: „Nu putem trimite publicul acasă”. Moare în 3 zile

Viață presărată cu succes pe plan profesional 

Adrian Virgil Pintea s-a născut la 9 octombrie 1954, la Beiuș, jud. Bihor. Și-a petrecut copilăria în localitatea natală, apoi la Oradea.

Când a încheiat primele trei luni de viaţă, tatăl său, Adrian, ofițer în armata regală, a plecat într-o lume mai bună. A crescut alături de mama sa, Maria și de sora sa, Rodica, apoi alături şi de soţul mamei sale, George Pintea.

Citește și: Actrița ce a făcut din Iordache un „derbedeu”. Adrian Pintea, în patima alcoolului după despărțire

Încă de la o vârstă fragedă scria versuri şi proză, desena şi iubea animalele, în mod special caii, apoi în adolescenţă cânta la chitară şi iubea rock-ul.

În clasa a VII-a a primit premiul pentru poezie din partea unei reviste pentru liceeni din Oradea, moment în care a recitat pentru prima dată în public poezia „Invitaţie la vals”, impresionând profund publicul cu talentul său artistic.

În anul 1973 a absolvit Liceul nr. 2 din Oradea, iar în anul 1979 a absolvit cursurile Institutului de Artă Teatrală și Cinematografică „I.L. Caragiale” din București – secţia actorie, la clasa profesorului Petre Vasilescu.

În anul 1977 a debutat în teatru în „Oedip salvat” de Radu Stanca, la studioul Cassandra şi în rolul lui Treplev în „Pescărușul” de A. P. Cehov, regia Liviu Ciulei, la Teatrul Bulandra.

Debutul în film s-a produs un an mai târziu, în drama de război „Între oglinzi paralele”, regia Mircea Veroiu, alături de nume mari ca Ion Caramitru, Ovidiu Iuliu Moldovan, George Constantin şi Fory Etterle.

Spre sfârșitul anilor ’80, Pintea a devenit asistent universitar la IATC, la clasa Olgăi Tudorache, iar după pensionarea acesteia a devenit titular pe postul de profesor universitar, în 1990, fiind foarte iubit de studenții săi, cărora le era, deopotrivă, pedagog și prieten, critic și admirator.

În anul 2002 a obținut titlul de doctor în domeniul teatru, cu lucrarea „Hamlet sau actorul lucid”, iar în anul 2004 a absolvit Universitatea Națională de Artă Teatrală și Cinematografică „I.L. Caragiale”, la secția regie film, clasa Elisabeta Bostan.

Zeci de roluri în film și teatru 

A jucat în zeci de filme cum sunt seria Iancu Jianu – „Iancu Jianu, zapciul” – 1980 şi Iancu Jianu, haiducul” – 1981, „Vulcanul stins” – 1987, „Pădureanca” – 1988, sau „Femeia visurilor” – 2005.

A avut roluri în producţii sau coproducţii internaţionale pentru marele ecran: „Lurking Fear” – SUA, 1994, „Domnişoara Christina” – Rom-Fra, 1996, „Duşmanul duşmanului meu” – SUA, 1999, sau „Tinereţe fără tinereţe” – SUA-Ger.-It.-Fra.-Rom. – în 2007.

A avut roluri în piese de teatru la Teatrul Bulandra, la Teatrul Naţional din Bucureşti, la Teatrul Nottara, Teatrul Româno – American, Teatrul Naţional din Craiova şi  Compania Teatrală „777”.

L-am aplaudat în rolul Alexei – în „Memoriile unui necunoscut” de F.M. Dostoievski, regia Ion Cojar, la Teatrul Naţional Bucureşti, Ahile – „Ifigenia” de Mircea Eliade, regia Ion Cojar, Teatrul Naţional Bucureşti, 1981, Jean – în „Domnişoara Iulia”, de August Strindberg, regia Liana Ceterchi, la Studioul Casandra, Henric – „Henric al lV-lea” de Luigi Pirandello, regia Dominic Dembinski, la Teatrul Nottara, 1990, Val – în „Orfeu în infern” de Tenessee Williams, regia Adrian Pintea, la Teatrul Româno-American, în rolul Eddie din „Nebun din dragoste”, de Sam Shepard, regia Adrian Pintea, Teatrul Româno-American şi mai ales în Hamlet – în „Hamlet” de William Shakespeare, regia Tompa Gabor, la Teatrul Naţional Craiova.

A jucat în numeroase roluri în piese de teatru şi film TV cum sunt Zeno – în „Lumini și umbre”, regia Andrei Blaier, serial TV, Romeo – în „Romeo și Julieta”, regia Cătălina Buzoianu, Henric – în „Henric al lV-lea”, regia Dominic Dembinski, sau Don Juan – în „Don Juan” de Fr. Durrenmatt, regia Eugen Todoran.

A avut sute de roluri în Teatrul radiofonic, din care menţionăm doar „Departe de lumea dezlănţuită”, „Fântâna Blanduziei”, „Fraţii Jderi”, „Gaiţele” sau „Geniu pustiu”.

A semnat regia a numeroase piese de teatru („Orfeu în infern”, de Tennessee Williams, „Nebun din dragoste”,  de Sam Shepard sau „Repetiţie cu Barrymore” de William Luce, la Teatrul Bulandra), teatru TV („Hamlet”). De asemenea, câteva dintre spectacolele de teatru radiofonic din Fonoteca de Aur a Radioului poartă semnătura regizorului artistic Adrian Pintea – piesele „Peter Rugg dispărut” (1994) de William Austin, un spectacol în care joacă rol „dublu”: actor și regizor, apoi „Joc cu fantasme” (1996) de Cristian Munteanu, un monolog dramatic al însinguratei femei interpretată uimitor de Irina Petrescu.

Iubiri tumultoase în viața artistului 

În 1980, Adrian Pintea a trăit o poveste de dragoste cu actriță Irina Petrescu, mai în vârstă cu 13 ani.  Silvia Mihaela, de profesie arhitect, l-a ajutat pe actor să depășească momentele mai grele din viața sa. Cei doi s-au căsătorit în anul 1984.

Au divorțat după ce, în anul 1993, Laura Jianu, o studentă se îndrăgostește nebunește de el și, de dragul lui, face eforturi pentru a-i fi mereu mai aproape. Iubirea lor s-a încheiat după ce Laura a absolvit facultatea și a plecat în Anglia. 

Adrian Pintea o întâlnește pe Lavinia Tatomir. El avea 43 de ani, ea 16. Lavinia era fiica medicului actorilor Teatrului National din Craiova. Pe 25 decembrie 2000, Lavinia Tatomir, proaspată studentă la Medicină, a devenit doamna Pintea.

După o viață zbuciumată, părea că și-a găsit liniștea.

Moarte învăluită în mister 

Adrian Pintea a decedat înainte să împlinească 54 de ani, pe un pat la Spitalul „Fundeni”, vegheat de către soția sa Lavinia.

 Medicii au constatat că actorul avea ciroză, dar suferea și de hipertensiune pulmonară și renală. Din cauza unei insuficiente cardiace severe nu s-a putut apela la un transplant.

Părinții se întreabă dacă un tratament greșit urmat de actor nu i-ar fi grăbit sfârșitul.

„Un bolnav cronic, cum era Adrian, a ales să aibă încredere în puterile energoterapeutei (aplicat de soția Lavinia). În anul 2001, Lavinia Tatomir a declarat că l-a vindecat pe Adrian de ciroză. În alte interviuri pretinde că știa că Adrian vă muri, dar că s-a căsătorit cu el din dragoste. În anul 2007, Lavinia declara că Adrian a fost omorât! Ne rezervăm dreptul de a afla adevărul despre moartea lui Adrian Pintea, moarte declanșată de un implant dentar.

Nu este o consolare pentru familie că Lavinia Tatomir l-a ajutat să treacă dincolo; atât familia, cât și prietenii preferau că Lavinia să-l ajute să rămână printre noi’, ne-au declarat George și Rodica Pintea, tatăl și sora actorului”, spuneau părinții pentru Libertatea.

Lavinia credea că moartea actorului a venit pe fondul neînțelegerilor cu familia sa

Declarațiile familiei veneau la scurt timp după ce Lavinia a declarat că ‘decompensarea organismului’ lui Adrian Pintea a survenit pe fondul neînțelegerilor pe care el le avea cu tatăl și cu sora sa. În acel moment, prin intermediul avocatului, familia Pintea a luat legătură cu medicii care l-au îngrijit pe Adrian. Aceasta vrea să afle amănunte legate de ultimele momente din viață celebrului actor, potrivit sursei mai sus menționate.

Apropiații spun că Lavinia este cea care l-a scăpat pe Adrian Pintea de abuzul de alcool.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te