După dumnealui, parteneriatul civil trebuie reglementat doar după organizarea unui nou referendum. Nu i-a trecut prin cap să se întrebe și el ca omul ce să schimbe în Constituție acel referendum.
Vine apoi Norica Nicolai, europarlamentar ALDE. În mintea ei, ca să nu se mai întâmple ca oamenii să absenteze la referendum, ar trebui ca în România votul să fie obligatoriu. Nu a putut procesa ceea ce au făcut atâtea milioane de oameni: că dacă am stat acasă la referendum eu am votat în felul meu. Căci votul e un mod prin care eu încerc să influențez rezultatul unei alegeri. Iar a nu vota la un referendum care are cvorum înseamnă a vota.
Tortul pe cireașă nu putea desigur să îl ofere decât însuși Liviu Dragnea. După el, în cazul unui referendum de modificare a Constituției ar trebui să se renunțe la orice cvorum. De ce 30% și nu 0%? – se întreabă el plin de candoare. Nu cred că s-a gândit măcar o clipă înainte de căsca gura. Fiindcă atunci ar fi tebuit să se gândească la ce zice acum Constituția la art. 151: „(1) Proiectul sau propunerea de revizuire trebuie adoptată de Camera Deputaţilor şi de Senat, cu o majoritate de cel puţin două treimi din numărul membrilor fiecărei Camere. (2) Dacă prin procedura de mediere nu se ajunge la un acord, Camera Deputaţilor şi Senatul, în şedinţă comună, hotărăsc cu votul a cel puţin trei pătrimi din numărul deputaţilor şi senatorilor.”
Iar prima lui propunere ar fi trebuit să fie ca cele două prevederi să fie înlocuite cu ceva de genul: „Proiectul sau propunerea de revizuire trebuie adoptată de Camera Deputaţilor şi de Senat, cu majoritatea membrilor prezenți în fiecare Cameră”. Adică, în acord cu ce vrea dl Dragnea, dacă el ar fi singurul membru prezent, votul său să fie suficient pentru ca Parlamentul să ceară modificarea Constituției. Iar apoi, dacă cvorumul cerut ar fi zero, tot doar votul lui ar putea să fie suficient pentru a avea efectiv modificată Constituția.
Citește comentariul integral al lui Adrian Miroiu pe platforma de dezbateri Marginalia