Adjuncții lui Weber: Molnar, deputat la 29 de ani, a vorbit în Parlament o oră în patru ani (UPDATE)

DE Octavia Constantinescu | Actualizat: 15.07.2020 - 18:20
Sursa foto: Facebook

Zsolt Molnar este, din 2018, adjunctul Avocatului Poporului pentru domeniul drepturile omului, egalitate de şanse între bărbaţi şi femei, culte religioase şi minorităţi naţionale. Post plătit, anul trecut, cu peste 9.700 de lei/lună, conform celei mai recente declarații de avere.

SHARE

UPDATE 15 iulie: Zsolt Molnar ne-a comunicat că „activitatea domeniului pe care îl coordonez este prezentată în rapoartele anuale ale instituției Avocatul Poporului. Menționez totodată că anchetele sunt aprobate de Avocatul Poporului, adjuncții nu ”demarează” aceste proceduri”, întrebat despre principalele sale realizări în calitate de adjunct al Avocatului Poporului și despre anchetele inițiate. 

Adjunctul AVP ne-a mai comunicat că, în ceea ce privește activitatea sa parlamentară, s-a implicat în dezbaterile despre Legea privind egalitatea de șanse, prin care a fost înființată ANES. 

„Observ că ați analizat în detaliu activitatea mea parlamentară. Mulțumesc că ați reținut subiectele pe teme de mediu pe care le-am abordat, această problematică fiind de competența domeniului pe care îl coordonez în cadrul AVP. În plus, față de cele amintite în textul articolului,  doresc să adaug un alt subiect important, anume activitatea din cadrul Comisiei pentru egalitatea de şanse pentru femei şi bărbaţi, din care am făcut parte, în cadrul căreia am analizat și dezbătut texte legislative specifice domeniului (ex. Legea privind egalitatea de şanse şi de tratament între femei și bărbați prin care s-a înființat Agenția Națională pentru egalitatea de şanse între femei și bărbați). În calitate de deputat UDMR, am aprofundat subiectele care țin de drepturile minorităților, dar, din păcate, perioada mandatului nu a fost prielnică pentru o dezbatere amplă a acestor  subiecte în Parlamentul României”, a scris Zsolt Molnar. 

Adjunctul AVP a precizat că nu mai are legături cu nici o asociație și nici cu UDMR, după numirea în funcție: „Conform prevederilor constituționale și legale, adjuncții  instituției Avocatul Poporului nu pot îndeplini și alte funcții, cu excepţia  celor didactice din învăţământul superior. Drept urmare, înainte de numirea mea la Avocatul Poporului, am parcurs toți pașii legali pentru a renunța la calitatea de membru și la funcțiile de conducere în toate organizațiile din care am făcut parte anterior”. 

----

Zsolt Molnar și-a început cariera direct în politică, conform CV-ului său: primul job a fost la cabinetul europarlamentarului Sogor Csaba, în Cluj, urmând apoi un mandat de deputat, din partea UDMR, apoi un an la Guvern, consilier al primului-ministru (între 2017 și 2018 - al lui Sorin Grindeanu), și, apoi, direct la Avocatul Poporului.

Dintr-o declarație de avere depusă în anul 2018, aflăm că Zsolt Molnar a fost și președintele Asociației Comunitare pentru Banat, obținând, ca manager de proiect, 11.719 lei, în anul 2018. Această asociație se ocupa cu proiecte culturale.

Această asociație și alte două asociații care apăreau în declarația de interese a lui Zsolt Molnar de pe vremea când era angajat la Guvern nu mai sunt în declarațiile de interese depuse în 2019 și 2020, la Avocatul Poporului.

Îi regăsim numele lui Zsolt Molnar într-o relatare din 2019, privind înființarea Colegiului „Bolyai Janos”, din Timișoara, cu predare în limba maghiară. Conform relatării, acesta „a inițiat înființarea colegiului, dar a făcut și multe pentru implementarea proiectului”.

A absolvit un master în administrație publică, în 2011 și are o diplomă în comunicare și relații publice, la Universitatea Sapientia, din Târgu Mureș (cu predare în limba maghiară).

Peste 9.700 de lei pe lună, de la AVP 

În cea mai recentă declarație de avere, depusă în 2020, Zsolt Molnar declară că a moștenit o casă și un teren în Jimbolia, din care deține 3/8, pe care le-a vândut pentru suma totală de 166.500 de lei, el obținând 62.437 de lei.

Are deschise trei conturi în euro, din care unul cu un euro și unul pe minus, iar în cel de-al treilea are 387 de euro. Are un cont în lei, deschis în 2019, în care are suma de 10.754 de lei, dar și un alt cont în lei, din 2012, în care are 281 de lei. Mai are un depozit bancar de 8.000 de lei și două fonduri de investiții în lei, în valoare totală de 20.000 de lei.

Are și două împrumuturi de achitat, unul scadent în 2023 – în valoare de 71.450 de lei și unul scadent în 2042, în valoare de 40.500 de euro.

De la Avocatul Poporului, a câștigat anul trecut 117.045 de lei, adică puțin peste 9.700 de lei/lună.

Mai are un teren intravilan în Cluj, de 13 metri pătrați, și un apartament de 51 metri pătrați. Apartamentul din Cluj l-a închiriat, aducându-i un venit de 14.733 de lei. Are o mașină Volkswagen, din 2014.

În patru ani de mandat, a vorbit în Parlament o oră, 5 minute și 15 secunde 

Zsolt Molnar a fost cel mai tânăr deputat al UDMR, la doar 29 de ani, iar în cei paru ani de mandat, 2012-2016, a avut puține inițiative în domeniul drepturilor omului și a vorbit în total în Parlament 1 oră, 5 minute și 15 secunde. A avut 44 de propuneri legislative inițiate, dintre care 13 promulgate.

A fost co-inițiator, alături de 25 de aleși din UDMR, al Legii pentru instituirea Zilei limbii maghiare (2015), care este acum celebrată în 13 noiembrie. 

Împreună cu aleși din PSD, PNL (inclusiv cu actualul ministru al Mediului Costel Alexe), ND, UDMR, Minorități și ALDE,  Legea pentru înființarea Agenției Naționale pentru Arii Protejate – Legea 95/2016. 

Sunt două inițiative care au tangență cu drepturile omului: una prin care se introduce locuința de sprijin, pentru persoanele evacuate silit, depusă împreună cu 15 aleși UDMR – Legea 143/2017 și una prin care se modifică Legea 272/2004, pentru ca micuții sub trei ani să nu mai fie plasați în centre, când sunt abandonați - dar proiectul de lege nu i-a aparținut, ci a fost depus de aleși din toate partidele parlamentare. 

A mai avut o inițiativă care i-a picat în Parlament, privind faptul că cetățenii care aparțin minorităților cu domiciliul în unități administrativ-teritoriale în care aceștia au o pondere de peste 20 la sută se pot adresa în scris și oral CNCD în limba lor maternă și vor primi răspunsuri în această limbă. 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te