8 români sunt anchetați pentru furt de cupru, în Germania. Prejudiciul depășește jumătate de milion de euro. Mai mult, acțiunile lor au dus la blocarea unor șantiere mari din Germania.
Procesul acestora are loc la Tribunalul din Heilbronn, iar cei 8 români, inclusiv presupusul lider al grupării, Vicontea I. (32 de ani), sunt acuzați de furt calificat în grup organizat.
8 români, anchetați pentru furt de cupru în Germania. Unde îl duceau? Prejudiciul, peste 500.000 €
Potrivit procurorilor, banda a fost activă pe cel puțin 15 șantiere din landurile Baden-Württemberg, Renania-Palatinat, Renania de Nord-Westfalia, Bavaria și Hessa. Seria furturilor a început în noiembrie anul trecut, cu un jaf în valoare de 22.500 de euro, constând în cabluri de cupru.
Aceștia foloseau cuțite de tip cutter pentru a îndepărta izolația cablurilor și a extrage cuprul din interior, care era partea valoroasă.
Printre furturile notabile se numără: 428 de metri de cabluri de cupru de pe un șantier din Heilbronn, 400 de metri de cabluri de pe un șantier din Römerstein, Baden-Württemberg, pe autostrada „Enztalquerung” din Pforzheim, valoarea prăzii a fost de 53.000 de euro, iar pe un șantier din Stuttgart de 40.000 de euro.
În plus, furturile au avut un impact economic semnificativ. De exemplu, pe un mare șantier din Stuttgart-Vaihingen, un astfel de jaf a provocat oprirea lucrărilor, ceea ce a generat costuri suplimentare de 250.000 de euro.
Cuprul era trecut granița în Olanda
Materialele furate erau transportate cu vehicule mari și vândute ulterior schrotierilor din Essen și Olanda. Potrivit poliției din Stuttgart, hoții acționau între orele 15:00 și 5:00, deplasând gardurile de protecție ale șantierelor pentru a pătrunde și a extrage cablurile.
Banda era formată din Florin I. (34), Florian C. (36), Ionuț P. (23), David I. (32) Vasile P. (29), Mirel B. (22) și Andrei B. (21). Poliția a primit un pont despre activitatea bandei și a început supravegherea membrilor. În urma observațiilor, aceștia au fost arestați, iar acum se află în fața justiției.
Procesul este planificat să dureze zece zile, urmând ca verdictul să fie pronunțat în februarie. Ancheta evidențiază un model organizat al grupării, care a cauzat nu doar pierderi financiare masive, ci și întârzieri semnificative pe șantierele afectate, scrie ziarulromanesc.de.