10 milioane de copii s-ar putea să nu se mai întoarcă niciodată la şcoală din cauza pandemiei

DE Adelina Sahlean | 13.07.2020 - 12:54
Foto: Gulliver/Getty Images

Până la aproape 10 milioane de copii din lumea întreagă ar putea să nu se mai întoarcă niciodată la şcoală după perioada de izolare, din cauza consecinţelor economice ale pandemiei de COVID-19, avertizează organizația Salvaţi Copiii, potrivit AFP.

SHARE

Înaintea declanşării pandemiei, 258 de milioane de copii şi adolescenţi se aflau deja în afara sistemului educaţional, la nivel global. Până la 1,6 miliarde de elevi au fost nevoiţi să nu mai meargă la cursuri (la nivel preuniversitar sau universitar) din cauza pandemiei, potrivit raportului.

''Pentru prima dată în istoria umanităţii, o generaţie întreagă de copii şi-a văzut întregul parcurs şcolar bulversat'', se mai arată în raportul întocmit de Salvaţi Copiii.

Organizaţia, care face apel la guverne şi donatori să acţioneze în faţa acestei ''urgenţe educaţionale mondiale'', estimează că un număr de circa 9,7 milioane de elevi riscă să părăsească definitiv băncile şcolii până la finalul anului.

În caz contrar, inegalităţile care există deja ''vor exploda între bogaţi şi săraci, precum şi între băieţi şi fete'', a declarat într-un comunicat Inger Ashing, directoarea generală Salvaţi Copiii.

În cazul a 12 state, în special din Africa Centrală şi de Vest, precum şi în cazul Yemen şi Afghanistan, copiii se confruntă cu un risc ''foarte ridicat'' de a nu reveni la şcoală după perioada de izolare, în special fetele.

Salvaţi Copiii face apel la creditorii comerciali să suspende rambursarea datoriilor ţărilor sărace, măsură care, potrivit organizaţiei, ar permite deblocarea a 14 miliarde de dolari având ca destinaţie investiţii în domeniul educaţiei.

''Ar fi inadmisibil ca resursele de care avem nevoie cu disperare pentru a menţine în viaţă speranţa pe care o aduce educaţia să fie utilizate pentru rambursarea datoriilor'', potrivit directoarei generale Salvaţi Copiii.

''Dacă lăsăm această criză educaţională să se dezvolte, impactul asupra copiilor va fi de lungă durată'', a mai spus aceasta. ''Angajamentul pe care şi l-a luat omenirea de a garanta tuturor copiilor accesul la o educaţie de calitate până în 2030 va fi întârziat cu mai mulţi ani'', a adăugat aceasta, citând obiectivul fixat de Organizaţia Naţiunilor Unite (ONU).

 

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2020 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Aici puteti modifica setarile de Cookie -