Cine a fost ultimul artist care l-a văzut pe Toma Caragiu înainte să moară la cutremur? Nu era soția

DE Florentina Enache | Actualizat: 17.05.2024 - 13:12
Cine a fost ultimul artist care l-a văzut pe Toma Caragiu înainte să moară la cutremur? Nu era soția - Foto: Facebook / Studiourile Buftea
Toma Caragiu. Foto: Facebook / Studiourile Buftea
(căpitanul Panait) in Brigada Diverse. Foto: Facebook / Studiourile Buftea
Cinema Nr. 7 - 1963 - Anul I - coperta I: Elena Caragiu. Foto: Foto: Facebook / Studiourile Buftea

Printre victimele devastatorului cutremur din 1977 s-a numărat și marele actor Toma Caragiu. Trupul său a fost găsit după șase zile, iar chipul îi era desfigurat. Alături de el era un mare artist. Soția sa nu l-a mai văzut niciodată.

SHARE

Pe 4 martie 1977, in numai 56 de secunde, în București au căzut 32 de blocuri, iar circa 1.400 de oameni și-au pierdut viața, relatează Historia.ro

În acea zi, Toma Caragiu se bucura de o zi liberă, fără repetiții sau filmări. A plecat alături de soție, spre Periș, în mașina personală, la prietenul său Chiriță.

Elena Caragiu, soția sa, s-a plictisit de vizită și a spus că vrea să plece în plimbare pe Valea Prahovei, relatează Historia.

Citește și: De ce a fost Puiu Călinescu condamnat la moarte? Actorul fără facultate și-a văzut fiica murind

„Ce te uiţi aşa la mine de parcă ţi-ai lua adio? Te sun la nouă şi jumate acasă…“, i-a spus Elena soțului, care era mirat de intenția soției sale. În mod straniu, aceste cuvinte chiar au fost cele de adio.

Un musafir de-al lui Chiriță l-a condus cu mașina pe actor înapoi în București.
Caragiu l-a apelat pe Cristian Popișteanu și au vorbit la telefon. Despre conversația lor, Popișteanu a relatat: „Cum să-mi imaginez eu că telefonul lui a fost apelul de adio?”.

Toma Caragiu (căpitanul Panait) in Brigada Diverse. Foto: Facebook / Studiourile Buftea

L-a sunat, apoi, pe Alexandru Bocăneț și l-a invitat la el în vizită. Cei doi au sărbătorit faptul că filmul „Gloria nu cântă”, în care Caragiu avea rolul principal, ieșise din laborator. 

Citește și: Câți „soți” a avut Tatiana Iekel, prima nevastă a lui Florin Piersic? 7 ani de la moartea actriței

Ultimul apel a fost către Mariana Calotescu, căreia i-a propus, în numele soţului ei, regizorul Virgil Calotescu, rolul principal în filmul „Un autobuz pentru moarte” devenit ulterior „Operaţiunea autobuzul”.

La ora 21:22, a avut loc devastatorul cutremur, care a luat viața a mii de oameni. Toma Caragiu și Alexandru Bocăneț au fost prinși sub ruinele blocului Colonadelor. 

Citește și: De ce fiul lui Octavian Cotescu și al Valeriei Seciu s-a călugărit și a plecat din România?

Caragiu și Bocăneț au coborât scările blocului, decizie care a fost fatală. Apartamentul lui Caragiu de la etajul II rămăsese aproape intact.

Cutremurul din ’77 îi desparte pe Toma și Elena Caragiu

Seara de 4 martie, din 1977, a distrus iubirea dintre Toma Caragiu și soția sa, Elena Caragiu. După cutremur, actrița a părăsit țara.

Pe vremea când s-au cunoscut, în 1963, Elena Caragiu, pe atunci Bichman, era căsătorită cu actorul și dramaturgul Paul Ioachim, iar Toma Caragiu era căsătorit cu Maria Bondar.

Citește și: Marea dramă a actriței Silvia Popovici. Ce consecințe a avut căsătoria cu un demnitar comunist?

Ambele căsnicii erau nefericite. Toma Caragiu și Elena Bichman s-au îndrăgostit iremediabil, la Ploiești, unde Caragiu era directorul Teatrului.

„Pasiunea lui era atât de puternică, contagioasă, îl simţeam ca pe o forţă căreia nu te puteai împotrivi, un curent de energie copleşitor”, a relatat actrița despre relația celor doi.

Au divorțat de partenerii lor și s-au căsătorit în 1964. S-au iubit 13 ani, dar seara de 4 martie 1977 i-a despărțit. 

Citește și: Cum a rezolvat George Constantin marea dilemă a vieții sale? „Am dat cu banu'”. Ce l-a omorât?

Caragiu aștepta apelul promis de la soția sa, la ora 21:30, după cum îi spusese cu câteva ore mai devreme.

La 21:22, actorul s-a stins din viață.

Toma Caragiu. Foto: Facebook / Studiourile Buftea

Faptul că Elena Caragiu a supraviețuit cutremurului și nu a fost alături de soțul ei a stârnit un val de acuzații la adresa actriței. La șase luni de la cutremur, Elena a plecat la Paris, lucru despre care Elena Caragiu a spus:

„În acea perioadă, am fost atacată din toate părţile şi am vrut să fug cât mai departe. Am trecut singură graniţa în Ungaria, iar cum am ajuns acolo am leşinat şi m-am trezit pe câmp după două zile”.

Citește și: De ce a luat bătaie Jean Constantin la filmările pentru Brigada Diverse? „Ea nu știa că sunt actor”

Cinema Nr. 7 - 1963 - Anul I - coperta I: Elena Caragiu. Foto: Foto: Facebook / Studiourile Buftea

Și-a continuat cariera sub numele de Helene Cara, în Franța. În 1978, Elena a ajuns la New York. Va fi cunoscută sub numele de Helene Chester.

Vărul care o sprijinea financiar murise, iar Elena era singură, în New York, cu doar 5 dolari în buzunar.

„Am ajuns la New York cu cinci dolari în buzunar, iar acolo am primit încă 30 de dolari, cât să pot închiria o cameră şi am cumpărat ceva de mâncare. Prietenul meu de acolo murise între timp, dar nu mi-a fost teamă că sunt singură într-un oraş atât de mare.

Citește și: Recunoașteți personajul? Actrița care a fost iubirea secretă a lui Toma Caragiu. A murit în Suedia

Aveam un scenariu despre imigraţie, iar la sindicatul actorilor am întâlnit o regizoare (Bridget Cusack) care a vrut să producă piesa imediat.

Am jucat cu casa închisă aproape un an. Am avut şi alte roluri, de teatru şi film, şi am intrat în Uniunea Actorilor de Teatru. Nu mi-a fost frică niciodată!”, a spus actrița în 2011.

La cinci ani de la moartea actorului, în 1982, se căsătorește cu John Chester, un inginer român cu nume american.

Citește și: Recunoașteți personajul? Actrița ce a supraviețuit miraculos cutremurului din '77. A plecat din țară

Elena a revenit în România în 2011, cu intenția de a deschide o Casă memorială „Toma Caragiu” în locuința din Periș a actorului, dar fără succes, fiica adoptivă a acestuia, Maria Doina, vânzând deja proprietatea. 

Elena Caragiu locuiește și astăzi în Statele Unite ale Americii, ajunsă la 86 de ani.

Cine au fost Toma Caragiu și Alexandru Bocăneț?

Actorul Toma Caragiu s-a născut la 21 august 1925 şi a copilărit la Ploieşti. Talentul său a fost remarcat de atunci, fiind ales pentru trupa de teatru a liceului. A absolvit liceul în 1945 şi s-a înscris la Facultatea de Drept, dar a abandonat cursurile şi s-a înscris la Conservatorul de Muzică şi Artă Dramatică Bucureşti, clasa Victor Ion Popa, potrivit site-ului www.cinemagia.ro.

Debutul a avut loc, în 1948, pe scena Studioului Teatrului Naţional din Piaţa Amzei, când era student în anul III, cu rolul unui scutier din „Toreadorul din Olmado'', precizează sursa menţionată mai sus. 

Citește și: Recunoașteți personajul? Marele actor însurat cu Miss România. A fugit din țară la 45 de ani

În perioada 1951-1953 a jucat pe scena Teatrului de Stat din Constanţa, iar în 1953, la vârsta de 28 de ani, a fost numit director al Teatrului de Stat din Ploieşti, funcţie pe care o va deţine timp de 12 ani. A interpretat pe scena ploieşteană 34 de roluri, perioada 1953-1965 fiind apreciată drept „Epoca Caragiu'', scrie site-ul www.teatruploiesti.ro.

La începutul anilor '60, a fost invitat de Liviu Ciulei la Teatrul Bulandra din Bucureşti. Dintre numeroasele roluri în teatru amintim: Rică Venturiano - ''O noapte furtunoasă'' de I. L. Caragiale; Truffaldino - ''Slugă la doi stăpâni'' de Carlo Goldoni; Figaro - ''Nunta lui Figaro'' de Beaumarchais; Ianke - ''Take, Ianke şi Cadâr'' de Victor Ion Popa; Pampon - ''D'ale carnavalului'' de I.L. Caragiale; Bertoldo, mai precizează site-ul menţionat.

Din bogata filmografie a lui Toma Caragiu amintim: ''Vremea zăpezilor'', ''Şeful sectorului suflete'', ''Subteranul'', ''Răpirea fecioarelor'', ''Răzbunarea haiducilor'', ''Haiducii lui Şaptecai'', ''Zestrea Domniţei Ralu'', ''Săptămâna nebunilor'', ''Facerea lumii'', ''Bariera'', ''Ciprian Porumbescu'', ''Operaţiunea Monstrul", ''Serenada pentru etajul XII'', ''Buzduganul cu trei peceţi'', ''Nufărul roşu'', ''Vara romantică'', ''Poveste sentimentală'', ''Străzile au amintiri'', ''Procesul alb'', ''Brigada Diverse intră în acţiune'', ''Brigada Diverse în alertă!'', ''B.D. la munte şi la mare'', ''Trei scrisori secrete'', ''Mastodontul'', ''Premiera'', ''Tufă de Veneţia'', ''Gloria nu cântă'', ''Marele singuratic''.

Alexandru Bocăneț s-a născut pe 15 februarie 1944, București și a fost un regizor român. A urmat cursurile IATC, secția regie, absolvent promoția 1968. Dintre realizările sale la Televiziunea Română se remarcă serialul de divertisment „Profil pe 625 de linii, emisiunea „Gala Lunilor”- cu Florin Piersic, Carmen Stănescu, Stela Popescu și Orchestra condusă de Sile Dinicu.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te