Yoko Ono despre Trump: „Oricine se poate schimba, aşa că haideţi să vedem"

DE Newsweek | Actualizat: 12.10.2018 - 08:35

În 1968, Yoko Ono şi John Lennon îi şocau pe fanii Beatles cu albumul lor experimental Two Virgins/Două virgine. Cincizeci de ani mai târziu, lumea o prinde în sfârşit din urmă pe Ono.

SHARE

Timp de decade, a fost pe nedrept acuzată de despărţirea Celor Patru Fabuloşi, iar arta şi textele ei avangardiste au fost în mod constant respinse de presă. Dar vina care i-a fost atribuită a fost în sfârşit catalogată drept o reacţie defensivă şi misogină a lumii rockului, iar lucrările sale, atât alături de Lennon cât şi fără el, şi-au câştigat o nouă generaţie de fani. Albumul ei din 1973 Feeling the Space/Sentimentul spaţiului – care anunţă conflictele feministe ale anilor ’70 - pare astăzi incredibil de profetic. Iar înţelepciunea ei suprarealistă şi agitaţia anti-război au transformat-o într-o preferată a utilizatorilor de Twitter.

În luna septembrie, Ono, acum în vârstă de 85 de ani, a recreat acel istoric „În pat pentru pace“ pus în scenă cu Lennon în 1969 – de data aceasta cu Ringo Starr, colegul de trupă al lui Lennon, şi actorul Jeff Bridges, printre alţii. Iar luna aceasta scoate pe piaţă Warzone/Zonă de război, o serie de noi înregistrări ale unor melodii care se întind pe parcursul unei cariere de 13 ani. Pentru mulţi, cea mai cunoscută va fi o înregistrare rară a faimosului „Imagine“, un hit pentru Lennon în 1971. De fapt, Ono a contribuit la crearea melodiei şi, 46 de ani mai târziu, a primit retroactiv creditul de co-textier.
Newsweek i-a trimis artistei o listă de întrebări, la care a răspuns prin email.

Cum a fost să recreezi istoricul „În pat pentru pace“ la Primăria din Manhattan?

Ringo degaja o căldură pe care a simţit-o toată lumea, sunt sigură. A fost persoana potrivită [care să îi ţină locul lui Lennon, deoarece ne-a făcut pe toţi, inclusiv pe mine, să şi râdem.

Când Donald Trump a fost ales preşedinte, ai postat pe Twitter un fragment audio cu strigătele tale îndurerate. A fost preşedinţia sa la fel de înspăimântătoare cum te temeai?

În momentul acesta, este persoana nepotrivită. Dar oricine se poate schimba, aşa că haideţi să vedem.

Warzone/Zonă de război include numeroase melodii de pe albumul tău din 1985 Starpeace. Conceptul şi temele au fost inspirate de protestele împotriva programului de înzestrare cu rachete de apărare al lui Ronald Reagan. Ce te-a determinat să revii la ele?

Ceea ce spun melodiile este relevant şi astăzi şi sunt pur şi simplu şocată şi îngrozită.

Melodia ta din 1973, „Woman Power"/„Puterea femeilor“ serbează „maturizarea societăţii feminine“. Îţi puteai imagina existenţa unei mişcări ca #MeToo atunci când ai scris-o?

Tot ceea ce scriu este de obicei ceva ce se va întâmpla mult mai târziu. Eşti, de 50 de ani, un inovator impresionant. Cum îţi explici această longevitate remarcabilă?

Nu cred că este vorba despre longevitate. Sper să mai am cel puţin încă 50 de ani.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te