Dan Spătaru s-a iubit cu una din cele mai frumoase actrițe sovietice care i-a fost parteneră într-un muzical celebru. Este vorba de pelicula „Cântecele mării”.
SHARE
Anul 1970 avea să-i aducă întâlnirea cu iubirea vieții, Natalya Fateeva, o actriță alături de care a jucat într-un musical foarte în vogă la vremea respectivă,”Cântecele mării”, în regia lui Francisc Munteanu. Pe scurt, filmul prezintă povestea unui ansamblu muzical din România care trece prin mai multe încercări în dorința de a participa la Festivalul de Muzică de la Soci.
Producția și-a câștigat popularitatea în Uniunea Sovietică și datorită cântecelor compuse de Temistocle Popa, varianta rusească fiind creaţia lui Robert Rojdestvenski, şi interpretate de Dan Spătaru, care a făcut un duet cu actriţa Natalya Fateeva.
Rusoaica a fost marea dragoste a lui Dan Spătaru, dar și actrița l-a iubit foarte mult. Atât de mult, încât a divorțat de soțul ei, Boris Yegorov, primul fizician-cosmonaut care a ieşit în spaţiu. Peste ani, artistul român le povestea prietenilor cum Boris a venit peste el cu pistolul, pentru a se răzbuna! Întâmplător sau nu acvtrița va divorța la scrut timp de soțul ei.
Subiectul filmului îlreprezintăperipețiile unui ansamblu
muzical studențescdinRomâniacareîșidoreștesă participe la Festivalul de Muzică de la Soci (URSS). Gangsterul Ganea este pasionat de filmele muzicale, dar, într-o călătorie la Moscova, furădintr-un seif o valizăalcăreiconținut nu este dezvăluit spectatorilor. El seîntoarceînRomânia, iar doi detectivi melomani sunt pe urmele lui și-l așteaptăîn port. Tot acolo se aflăși membrii unui ansamblu muzical studențesc care îlașteaptă pe delegatul oficial al Festivalului de Muzică de la Soci, fără a șticine este acesta. Unii cred că cei doi detectivi sunt reprezentanțiitrimișisă-l întâmpine pe delegatul sovietic, iar alțîi ii confundăși ii închidîntr-o magazie pe adevărațiireprezentanți.
Despre Dan Spătaru au circulat tot felul de anecdote, cele mai multe legate ”prietenia” strânsă a artistului cu paharul. După ce s-a lăsat de băut, la recomandarea medicilor, Dan Spătaru participa la chefuri, dar nu mai punea picătură de alcool în gură. ”Acum beau doar apă! Mai e mult până să se facă șprițul”, spunea cu umor artistul însuși. Colegii de breaslă vorbesc și acum în termeni laudativi despre regretatul Dan Spătaru.
”Era un domn, un om cu mult bun simț! Îi făcea plăcere să vină la petreceri, chiar dacă nu mai bea. Îmi amintesc că, atunci când cânta cu trupa și primeam bacșiș, el ne lăsa nouă banii, să-i împărțim fără el, spre deosebire de alți artiști, care îi luau doar ei!”, a declarat Arthur Mihai, liderul trupei System Band, care a cântat pe vremuri cu toți artiștii de valoare. Dan Spătaru a murit pe 8 septembrie 2004, în urma unui infarct. Peste zece mii de oameni s-au dus la înmormântarea lui.
Cine a fost Dan Spătaru
Artistul Dan Spătaru s-a născut la 2 octombrie 1939, în localitatea Aliman, judeţul Constanţa. A fost pasionat de muzică şi a început să cânte la Casa de cultură a studenţilor "Grigore Preoteasa" din Bucureşti.
Artistul Dan Spătaru s-a născut la 2 octombrie 1939, în localitatea Aliman, judeţul Constanţa. A fost pasionat de muzică şi a început să cânte la Casa de cultură a studenţilor "Grigore Preoteasa" din Bucureşti.
De-a lungul carierei, mulţi compozitori i-au încredinţat melodii - Temistocle Popa ("Măicuţă-ţi mulţumesc", "Trecea fanfara militară" etc.), Horia Moculescu ("Mai gândeşte-te"), Vasile Veselovschi ("Scara de mătase"), George Grigoriu ("Maria"), Ion Vasilescu ("Ţărăncuţă, ţărăncuţă"), Ion Cristinoiu ("Te-aşteaptă un om", "Nici o lacrimă"), Aurel Manolache ("Ale tale"). Marele succes al lui Dan Spătaru rămâne melodia "Drumurile noastre", din repertoriul internaţional.
A câştigat premii atât în ţară - Festivalul Mamaia (1966, 1969), cât şi în străinătate - Festivalul de la Sopot (Polonia), unde a reprezentat Casa de discuri Electrecord şi unde a înregistrat un record al evenimentului, consemnat în Cartea de onoare - a fost aplaudat de peste 7.000 de spectatori, timp de 20 de minute.
Textele publicate în această rubrică sunt advertoriale plătite conform Legii 334/2006 privind finanțarea activităților partidelor politice și a campaniilor electorale.