Unul dintre cei mai mari designeri de modă, supus la electoșocuri. I-au ascuns moartea iminentă

DE Bianca Iosef | Actualizat: 11.12.2022 - 13:29
Yves Saint Laurent- Foto: Explore France

Cu toții am văzut măcar o dată în viața noastră o piesă vestimentară cu logo-ul „Yves Saint Laurent”, însă puțină lume știe despre modul în care marele designer a revoluționat lumea fashion-ului angajând modele de culoare sau despre boala care i-a adus moartea.

SHARE

Iată o listă cu 5 lucruri mai puțin cunoscute despre creatorul de modă Yves Saint Laurent:

1. A lucrat pentru Christian Dior

La 21 de ani, Saint Laurent a devenit designerul șef al Casei Dior, după ce a fost selectat personal de Christian Dior însuși cu puțin timp înainte de moartea sa în 1957. Înainte de a-și asuma rolul, Saint Laurent avea să trimită schițe ale modelelor sale pentru linia couture a Dior.

2. A trecut prin terapie cu electroșoc

Citește și: VIDEO Vulcanul Lascar din Chile își intensifică activitatea: cutremur și fum de 6.000 metri înălțime

Stresul de a primi știri despre concedierea lui de la Dior în timp ce slujea în armată, precum și de a fi luat peste picior de colegii soldați, l-au condus pe Saint Laurent în depresie. A fost trimis la un spital de boli psihice la doar 20 de zile de la serviciul militar și i s-au administrat doze de sedative și medicamente. Terapia cu electroșoc a fost folosită și în speranța de a-și vindeca sănătatea mintală.

Citește și: FOTO România, anul 2022: Un șofer a intrat frontal într-o căruță pe o șosea din Ilfov, 2 morți

3. A susținut modelele de culoare

Saint Laurent a fost primul care a angajat modele de culoare pentru show-urile sale de la Paris. Într-un interviu pentru știrile British Channel 4 , supermodelul Naomi Campbell l-a creditat pe Saint Laurent pentru că a ajutat-o ​​să obțină o copertă: „Prima mea copertă Vogue vreodată a fost datorită acestui bărbat, pentru că atunci când i-am spus „Yves, nu-mi vor da o copertă. Coperta Vogue franceză, nu vor pune o fată neagră pe copertă” și el a spus: „Mă voi ocupa de asta”, și a făcut-o”.

4.  L-a învins pe Karl Largerfeld într-o competiție

La vârsta de 18 ani — și înainte de a lucra pentru Christian Dior — Saint Laurent a intrat într-un concurs internațional de design, International Wool Secretariat. El a fost câștigătorul, învingându-l pe viitorul rival (în carieră și dragoste) Karl Largerfeld, care avea 21 de ani la acea vreme.

5. I-a fost ascunsă boala

Saint Laurent a murit din cauza cancerului la creier la 1 iunie 2018. Dar nu știa de boala sa și de moartea iminentă. Într-un interviu pentru The Talks , Pierre Bergé,  partenerul de afaceri, a confirmat acest lucru: "Nu a știut niciodată. Doctorul mi-a spus că nu mai e nimic de făcut și am decis de comun acord că ar fi mai bine ca el să nu știe. Știi, eu am credința că Yves nu ar fi fost suficient de puternic pentru a accepta asta”, srie Esquire.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te