Își serba ziua de naștere cu șampanie la mormântul lui Iurie Darie. „Moștenit” de la o prietenă bună

DE Alex Darvari | Actualizat: 16.02.2023 - 19:00
Iurie Darie - Foto: Arhiva

A fost prima oară în ultimii 11 de ani în care fosta soție a lui Iurie Daria nu a fost la mormântul marelui actor pe data de 16 februarie. Anca Parghel a făcut un legământ ca, în fiecare an, să își sărbătorească ziua de naștere la mormântul lui Iurie Darie.

SHARE

Anca Pandrea s-a născut la 16 februarie 1946.

După facultate a fost repartizată la Satu Mare, unde nu a vrut să meargă, însă în cele din urma a ajuns la Satu Mare, unde a avut parte de cei mai frumoși ani ai săi. A jucat la Teatrul de Comedie din București, unde i-a avut că parteneri pe Iurie Darie, Stela Popescu, Dem Rădulescu și alții. Împreună cu actorul Iurie Darie a înființat un teatru particular, intitulat “Incomod”, cu care au jucat cu succes comedia “Patru pe o canapea și valetul” de Marc Camoletti, în multe localități din tara și peste hotare în Germania, Canada și SUA. A jucat în numeroase filme printre care “Peripețiile unui om de afaceri”. A fost căsătorită cu actorul Iurie Darie.

Actrița Consuela Roșu a fost prima soție a lui Iurie Darie. Consuela a murit tânără, răpusă de cancer. Răpusă prematur de boală, frumoasa actriţă, cu limbă de moarte, l-a lăsat pe Iurie Darie în grija colegei şi prietenei lor, Anca Pandrea. Rămas văduv, Iura se îndrăgosteşte de aceasta şi rămân împreună până la sfârşit.

S-a măritat cu soțul celei mai bune prietene

„Eram prietenă cu Consuela Darie, soţia lui Iura. Mergeam împreună prin turnee, stăteam cu ea în cameră. Când s-a întâmplat să nu mai fie Consuela, eu m-am dus la coşciugul ei şi i-am spus: „Consuela, o să am eu grijă de Iura”. Am încercat să-l combin cu o profesoară de franceză, apoi cu o arhitectă şi nu mai ştiu cu cine. Eu i le prezentam, apoi fugeam. Nu ştiu de ce nu a vrut să fie cu ele. Dacă a făcut sau nu amor cu ele nu ştiu nici acum, e treaba lui şi nici nu mă interesează...

Da. Şi, până la urmă, m-am peţit singură. La un moment dat, l-am invitat pe Iura la mine, cu gânduri prieteneşti, la o cafea. A zis da. Apoi mă sună şi îmi spune că avea programare la dentist. „Ei, nu-i nimic, lasă”, i-am zis. Ne-am văzut seara, în cabina de la teatru. Am sunat sa doua zi la el, şi mi-a spus că vine. Apoi, eu am constatat că o prietenă de-a mea mă încuiase în casă, iar eu nu aveam cheie să deschid. L-am sunat înapoi şi i-am spus că nu am cum să ies din casă. A doua zi era ziua mea de naştere. Am deschis geamul casei, am chemat nişte băieţi din cartier şi le-am dat două navete cu sticle de bere să cumpere bere pentru petrecere. 

Aşa mi-a trăsnit ideea că, dacă băieţii pot să-mi aducă berea pe geam, de ce Iura n-ar putea intra pe geam în casă. I-am dat telefon din nou şi i-am zis: „Te aştept în staţia de tramvai, dar să ştii că o să intri pe geam”. El a crezut că glumesc. Dar când a intrat în curte şi a pus mâna pe clanţă, a văzut că uşa e încuiată. „Intri pe geam”, i-am spus. A intrat şi de atunci nu a mai ieşit…”, a povestit Anca Pandrea.

Citește și: Toma Caragiu, găsit la 6 zile de la cutremur alături de un un bun prieten „îmbrățișați de disperare”

S-au iubit mult și au fost, totodată, un cuplu controversat care a apărut des în presa mondenă. Au fost împreună 26 de ani.

Citește și: Invitat la cafea în casa unei femei, Iurie Darie rămâne pentru totdeauna. Era prietena fostei soții

La mormântul lui Iura

Iurie Darie a decedat în data de 9 noiembrie 2012, la vârsta de 83 de ani, după o grea suferință. Anca Pandrea a fost devastată de suferință și a jurat să își petreacă ziua de naștere la mormântul lui Iura.

„Am vrut să merg inițial la Iura. Eu cumpăram de fiecare dată un tort și două sticle cu șampanie, ne strângeam cu prietenii, apoi mergeam la cimitir. Este însă destul de frig, am o intervenție la ochi, recent am fost la sala de operație pentru injecție, iar în cimitir este curent. E riscul mare, iar apoi nu va mai avea cine să vină la cimitir să-i aprindă o lumânare nici lui, nici mie.

În plus, am insuficiență cardiacă și pulmonară. De ziua lui niciodată nu am făcut parastas cu preotul, pentru că atunci s-a născut. Doar la moartea lui, pe 9 noiembrie, i-am chemat... Toate zilele de naștere sărbătorite când trăia Iura le-am făcut numai împreună. Fiecare zi, pentru noi, era o sărbătoare a noastră. Nu am obiceiul să păstrez ceva de la el, vreun cadou. Toată casa e plină de amintiri, de viața petrecută împreună”, a spus Anca Pandrea, pentru Impact.ro.

 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te