O lumină în întuneric: Povestea Deliei Budeanu și misterul susținerii lui Ion Gheorghe Maurer

DE Elena Petrescu | Actualizat: 21.10.2024 - 19:08
O lumină în întuneric: Povestea Deliei Budeanu și misterul susținerii lui Ion Gheorghe Maurer - FOTO: Captură video(imagine cu rol ilustrativ)
O lumină în întuneric: Povestea Deliei Budeanu și misterul susținerii lui Ion Gheorghe Maurer - FOTO: Captură video(imagine cu rol ilustrativ)

O lumină în întuneric: Povestea Deliei Budeanu și misterul susținerii lui Ion Gheorghe Maurer. Cunoscută pentru carisma și eleganța sa, ea a marcat istoria televiziunii românești, fiind un reper al profesionalismului timp de aproape trei decenii.

SHARE

Delia Budeanu, una dintre cele mai apreciate prezentatoare de televiziune din România, a încetat din viață sâmbătă, la vârsta de 78 de ani.

O lumină în întuneric: Povestea Deliei Budeanu și suportul lui Ion Gheorghe Maurer

Cunoscută pentru carisma și eleganța sa, ea a marcat istoria televiziunii românești, fiind un reper al profesionalismului timp de aproape trei decenii.

Însă, în perioada comunistă, a fost la un pas să fie înlăturată de pe postul național, dacă nu ar fi intervenit personal unul dintre cei mai puternici lideri ai vremii: Ion Gheorghe Maurer.

Delia Budeanu, absolventă a Facultății de Litere a Universității din București în 1969, a început să lucreze ca crainic la TVR în 1970. De-a lungul carierei sale, a fost iubită de public pentru grația sa, dar și ținta unor atacuri venite din interiorul sistemului.

La începutul anilor ’70, într-o perioadă în care normele stricte ale regimului comunist controlau fiecare aspect al vieții publice, Delia Budeanu s-a confruntat cu încercarea de a fi înlăturată de pe post.

Într-un interviu din 2002, acordat emisiunii „Profesioniștii” realizată de Eugenia Vodă, Delia a povestit cu emoție despre cum, în două rânduri, mai-marii vremii au încercat să o elimine de la TVR.

Prima încercare a venit pe fondul unor scrisori anonime care făceau referire la trecutul politic al tatălui ei.

A doua, însă, avea legătură cu coafura ei impresionantă, care, aparent, îi nemulțumise pe unii dintre cei care luau decizii.

În ambele situații, salvarea ei a venit de la Ion Gheorghe Maurer, fost prim-ministru al României și una dintre figurile-cheie ale conducerii comuniste.

„Am ajuns acasă la familia Maurer prin intermediul unei prietene, care se știa cu soția domnului Maurer. I-am spus ce se întâmplă și, fără să stea pe gânduri, domnul Maurer a dat un telefon.

A spus: «Băgați-vă mințile în cap, lăsați-o pe fata asta în pace să își facă meseria, că e o frumusețe și vreau să o văd pe ecran»,” a rememorat Delia cu recunoștință.

„După acel telefon, nimeni nu a mai îndrăznit să îmi facă probleme,” a completat ea.

În ciuda succesului său profesional, Delia Budeanu a mărturisit că, în anumite momente, meseria pe care o iubea atât de mult devenea o povară. „Mi-a fost silă de multe ori de meseria pe care o făceam. Trebuia să spun lucruri pe post care știam că îi exasperează pe oameni. Simțeam că sunt un pion într-o cădere liberă,” spunea ea în interviul din 2002.

Retrasă din viața publică după moartea soțului său, Radu Budeanu, Delia a revenit în 2008 cu o carte autobiografică, „Live”, și a continuat să își aducă contribuția în media prin emisiuni culturale. În 2024, a publicat a doua sa carte, „Jurnal. Rațiune și sensibilitate”, o mărturie a profunzimii și sensibilității sale.

Astăzi, Delia Budeanu este amintită nu doar pentru profesionalismul ei desăvârșit, ci și pentru delicatețea și grația cu care a traversat viața și cariera, devenind un simbol al unei epoci de rafinament și curaj.

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te