MATEMATICĂ RECREATIVĂ: ”6÷2(1+2) = ?” Care este răspunsul corect? Atenție, mulți greșesc la calcule!

DE Vlad Alexandru | Actualizat: 02.07.2024 - 13:57
Care este răspunsul corect? - Foto: Freepik.com

Matematică recreativă. Puteți afla rezultatul corect al ecuației: ”6÷2(1+2) = ?”. Este un exercițiu ușor pentru elevii de gimnaziu. Însă mulți adulți se încurcă atunci când sunt puși să rezolve.

SHARE

O problemă de matematică foarte simplă a stârnit valuri de controverse la nivel mondial. Este vorba despre ecuația ”6:2(1+2)=?”

Este un exercițiu ușor pentru elevii care au învățat deja operațiile de adunare, înmulțire și împărțire. Însă mulți adulți s-au încurcat la calcule.

Sunt două rezulate diferite care sunt dezbătute, încă, pe tot globul. 

Așadar, 6:2(1+2)= 1 sau 9?

MATEMATICĂ RECREATIVĂ. ”6÷2(1+2) = ?” Copiii de gimnaziu o pot rezolva. Adulții se încurcă la calcule

Răspunsul corect îl veți afla oricum în acest articol.

În legătură cu acest exercițiu matematic a apărut o controversă deoarece ordinea istorică a operațiunilor dinainte de 1917 diferă ușor. Cu acea versiune a regulilor, care este încă predată în multe școli, răspunsul ar fi 1.

a) 6:2(1+2)=1 ?

Mulţi au spus că 6:2(1+2)=1 pentru că se calculează întâi paranteza cu înmulţirea din faţa ei şi rezultă 6:2(3)=6:6=1 sau 6:(2+4)=6:6=1. Înainte de a citi mai departe, gândiţi-vă la aceste variante dacă vi se par corecte şi încercaţi să argumentaţi, apoi veţi vedea dacă este corect sau nu…

b) 6:2(1+2)=9 ?

Alţii au spus că 6:2(1+2)=9 pentru că se calculează întâi paranteza, apoi operaţiile se fac de la stânga la dreapta şi rezultă 6:2·3=3·3=9.

Citește și: Problemă de matematică devenită virală pe Internet: ”8 ÷ 2(2+2) = ?” Pare simplă. Poți să o rezolvi?

Fiecare a adus argumente mai mult sau mai puţin credibile şi corecte, cum că nu e scris corect, că nu este scris semnul de înmulţire (x sau * sau ·), că la împărţire este scris semnul : în loc de /, că au loc interpretări şi că este ambiguă, că mai lipsesc paranteze etc. Cine credeţi că a câştigat?

Argumente: 6:2(1+2)=9 este corect!

Cei ce susţineau varianta b) au câştigat. Iată şi explicaţia: ordinea operaţiilor în matematică este PEMDAS Parentheses, Exponents, Multiplication/Division, Addition/Subtraction.

Aşadar, rezolvăm mai întâi paranteza (1+2)=3 şi nu facem greşeala să „sărim” direct la a doua înmulţire 2·3, ci efectuăm în ordine, de la stânga la dreapta, întâi prima împărţire 6:2, apoi rezultatul îl înmulţim cu 3 şi obţinem 9. În caz contrar am fi obţinut 1, ceea ce nu era corect. Deci corect este: 6:2(1+2)=6:2·3=3·3=9.

Mare atenţie, totuşi!

Foarte uşor se poate greşi, asadar mare atenţie! Să vă dau un exemplu banal 6:x=, în care aceeaşi valoare a lui x dacă o scriem ca 6 sau ca 2(1+2) ne poate duce din greşeală la 2 rezultate complet diferite:

a) x=6 => 6:x=6:6=1

Pentru x scris ca 6, calculul şi rezultatul este simplu, corect şi foarte clar! Pe 6 îl putem scrie însă cum vrem noi, de exemplu ca: 6, 7-1, 1006-1000, 2+4, 2(1+2) etc. Dacă însă îl scriem ca 2(1+2) şi nu suntem atenţi ajungem la un rezultat greşit!

Citește și: Problema de geometrie care se poate rezolva în 4 minute: ”Câte triunghiuri sunt?” Le poți număra?

b) x=2(1+2) => 6:x=6:2(1+2)=9

Calculul 6:2(1+2)=9 este cert şi absolut corect, însă şi aici trebuia să obţinem tot 1, ca la punctul a), că doar de la el am pornit, iar acolo rezultatul este cert 1!

Care este totuşi greşeala? În ambele cazuri, scrise astfel, rezultatele sunt corecte, certe, însă sunt diferite deşi am pornit de la acelaşi calcul 6:x=…

O clipă de neatenţie şi ne jurăm că am făcut totul corect, însă, rezultatul va fi mult departe de adevăr. Soluţia este foarte simplă: pentru a nu obţine aberaţia 6:6=9 trebuie neapărat să utilizăm parantezele drepte:

6:[2(1+2)]=1

În prezent, potrivit PEMDAS, rezolvăm întâi paranteza rotundă 1+2 şi obţinem 3, apoi paranteza dreaptă 2·3 şi obţinem 6, apoi efectuăm împărţirea 6:6 şi obţinem 1, ceea ce este şi corect în cazul nostru, potrivit gimnaziu.info

 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te