Leny Caler, actrița care l-a vrăjit pe Mihail Sebastian. „Mă tulbura”. El îi scrie o piesă de teatru

DE Alin Crișan | Actualizat: 29.05.2023 - 19:34
Leny Caler și Mihail Sebastian - Foto: Colaj
Leny Caler

Lenny Caler, actrița care i-a vrăjit pe scriitorii Mihail Sebastian și Camil Petrescu, a fost una dintre frumuseţile Bucureştiului interbelic. A ajuns rapid să fie muza artiștilor.

SHARE

Leny Caler, actriţă faimoasă şi cântăreaţă de muzică uşoară de succes, le-a sucit minţile unor celebri scriitori precum Camil Petrescu şi Mihail Sebastian.

Leny Caler, actrița care l-a vrăjit pe Mihail Sebastian

A fost una dintre cele mai cunoscute personaje feminine din perioada interbelică. 

Copilăria lui Leny este învăluită în mister. Născută în 1904 în Bucureşti, a plecat de acasă la 12 ani. A fost luată de o trupă ambulantă de spectacole şi a devenit cântăreaţă.

Îndemnată de actrița Maria Ventura să aleagă scena, Leny Caler a absolvit conservatorul particular de artă dramatică al actorului Alexandru Mihăilescu.

După ce Mihail Sebastian și Mircea Ștefănescu, doi tineri cronicari de teatru la acea vreme, o remarcă în „D'ale carnavalului” a lui I.L. Caragiale și în „Amor veghează” de Robert de Flers și Caivallet, Leny Caler este angajată prin 1924 de Lucia Sturdza Bulandra la teatrul „Regina Maria”.

Citește și: Misterul „El Dorado-ului” de România: Locul unde au fost descoperite două minerale unice în lume

Când actorul Ion Iancovescu o solicită ca parteneră în noul său teatru „Fantasio”, Lany Caler părăsește compania Bulandra pentru o stagiune, și apoi colaborează și cu „Teatrul Nostru” al lui Sică Alexandrescu.

În stagiunea 1934-1935 la teatrul Regina Maria, compania d-nei Bulandra o ia drept co-asociată, compania numindu-se „Bulandra-Maximilian-Storin-Leny Caler”.

Se spune că celebrul personaj Doamna T din ”Patul lui Procust” scris de Camil Petrescu a fost inspirat chiar de frumoasa actriţă cu care scriitorul ar fi avut o relaţie.

Un alt nume legat de Leny Caler este cel al scriitorului Mihai Sebastian creatorul cunoscutei piese ”Jocul de-a vacanţa”, scrisă special pentru Leny.

O muză pentru Mihail Sebastian

Pe Mihail Sebastian, Leny l-a cunoscut când era deja căsătorită cu Scarlat Froda.

L-a apreciat ca scriitor, nu şi ca bărbat. El, în schimb, a sfârşit îndrăgostit nebuneşte de ea. Leny a vrut să-l cunoască, după ce i-a citit scrierile. Tânărul stângaci Mihail Sebastian s-a îndrăgostit imediat de cea care era deja o celebritate a vremii.

„În entuziasmul şi în graba tinereţii mele, n-aveam dorinţă mai vie decît să cunosc, cît mai curînd, autorul al cărui scris mă fermeca, mă tulbura chiar. Şi, într-o bună zi, mi-a fost prezentat. Am fost surprinsă şi – de ce să nu mărturisesc – chiar puţin dezamăgită cînd l-am văzut. Nu-mi venea să cred că tînărul din faţa mea, timid, stîngaci, cu o înfăţişare insignifiantă, este autorul, talentatul autor al articolelor din ziare, al nuvelelor care mă încîntaseră”, scria Leny după întâlnirea cu scriitorul.

Nu se ştie dacă Leny l-a iubit cu adevărat pe bărbatul Mihail Sebastian. Mărturiile rămase de pe urma lui arată că scriitorul a divinizat-o pe actriţă:

"Aveam aseară, plecînd de la Leni, sentimentul că, dacă m-aş sinucide în chiar noaptea aceea, aş face-o împăcat, aproape cu voie-bună... N-am să-i pot explica niciodată cît de mult înseamnă – sau putea să însemne – ea pentru mine. Şi nici eu nu-mi dau seama dacă o iubesc cu un mare amor sau cu ultimele mele rezistenţe de viaţă".

Piesa ”Jocul de-a vacanţa”, scrisă pentru Leny

Provocat de Leny să scrie o piesă de teatru pentru ea, scriitorul se conformează.

"O să compun un personaj numai pentru dumneata, Leny", îi spune într-o zi.

Mihail Sebastian va scrie Jocul de-a vacanţa, iar în manuscris va alterna de multe ori numele ei cu cel al Corinei.

Citește și: FOTO Satul cu 6.000 de locuitori care stau pe aceeași stradă, lungă de 9 km: E comparat cu Toscana

Preocupat în orice moment de ce face sau de ce-ar putea să facă Leny. Fericit când surâde, nenorocit când e prea veselă, tremurând când îi aude glasul la telefon. Scrie încet, foarte încet şi nu-şi dă seama dacă e leneş sau scrupulos.

Dar piesa lui e gata. Pariul cu Leny n-a fost o glumă copilărească.

"Îţi fac o lectură a Jocului de-a vacanţa?", (potrivit Dan Boicea, Cum a iubit Mihail Sebastian - Marea iubire a lui Sebastian).

Deşi opera a fost scrisă special pentru ca Leny să interpreteze rolul principal, după primele audiţii, creatorului i s-a părut că actriţa nu pune suficient suflet în interpretare.

Când autorul a vrut să dea rolul principal altei actriţe, au început certurile. Din bărbatul amorezat până peste cap, Mihail Sebastian începe să vadă defectele actriţei şi relaţia se sfârşeşte.

S-a exilat la Berlin

Artista Leny Caler a fost, în anii ei de glorie, idolul tinerelor fete din Bucureştiul interbelic. Adolescenele obişnuiau să o imite, se îmbrăcau şi se coafau precum Leny, ba chiar îi imitau replicile de pe scenă în viaţa cotidiană.

Pentru că era evreică, Leny Caler a avut de suferit din cauza legislaţiei antisemite.

Citește și: Manelista Carmen de la Sălciua, anchetată pentru contrabandă cu țigări. S-a trezit cu mascații

O vreme i s-a interzis să mai joace, pentru ca mai apoi Liviu Rebreanu, directorul Teatrului Naţional, să îi dea voie să urce pe scena Teatrului evreiesc Baraşeum. 

Ultima piesă în care a jucat Leny Caler a fost ”Pygmalion”, în care frumoasa artistă a interpretat rolul Elizei Doolittle, potrivit adevărul.ro.

Şi-a încheiat cariera artistică în floarea vârstei şi nu a mai urcat pe scenă, după ce s-a îmbolnăvit.

S-a exilat la Berlin la sfârşitul anilor 1950. La Berlin a murit în 1992, la vârsta de 88 de ani.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te