Regizorul și scenaristul David Lynch, figura iconică a cinematografiei americane, cunoscut pentru viziunea sa sumbră și suprarealistă în capodopere precum „Blue Velvet”, „Mulholland Drive” și serialul de televiziune „Twin Peaks”, s-a stins din viață la vârsta de 78 de ani, anunță revista americană Variety.
Doliu și lacrimi amare: un geniu al filmului a închis ochii pentru totdeauna. Am crescut cu arta lui
Familia cineastului a făcut tristul anunț pe Facebook, exprimându-și durerea profundă: „Există o mare gaură în lume acum că nu mai este cu noi. Dar, așa cum spunea el: ‘Fii cu ochii pe gogoașă și nu pe groapă.’”
David Lynch a revoluționat cinematografia, combinând elemente de groază, film noir, mistere tip whodunit și suprarealism european clasic în operele sale.
Regizorul, autor a zece lungmetraje lansate între 1977 și 2006, a captivat numeroși admiratori fascinați de ciudățenia tulburătoare a filmelor sale.
El a fost nominalizat la Premiile Oscar pentru 'Elephant Man' (1980), 'Blue Velvet' (1986) și 'Mulholland Drive' (2001). În 2019 David Lynch a primit un Oscar de onoare pentru întreaga sa filmografie.
În Franța, de la lansarea filmului 'Eraserhead' (1977), primul său lungmetraj, David Lynch a fost obiectul unei venerații.
El a primit Palme d'Or la Cannes pentru 'Sailor and Lula' (1990), precum și un César pentru cel mai bun film străin pentru pelicula 'Mulholland Drive'.
În 1990, David Lynch a creat 'Twin Peaks', un serial legendar care a revoluționat genul și a transformat milioane de telespectatori în detectivi bântuiți de misterele pe care le-a dezvăluit în două sezoane.
Un sfert de secol mai târziu, a reprodus miracolul cu 'Twin Peaks: The Return' (2017), cu 18 episoade care reia intriga din jurul dispariției agentului Dale Cooper.
Născut pe 20 ianuarie 1946 în Montana (nord-vest), David Lynch a crescut într-o familie prezbiteriană (protestantă) de cinci copii.
Tatăl său, om de știință la Ministerul Agriculturii, și mama lui, profesoară de engleză, s-au mutat în funcție de sarcinile profesionale ale tatălui.
Filmele sale precum „Blue Velvet”, „Lost Highway” și „Mulholland Drive” au captivat publicul printr-o logică proprie, enigmatică, adesea comparată cu lucrările predecesorului său spaniol, Luis Buñuel.
Citește și: Doliu, în fotbalul românesc. S-a stins un apreciat jucător în anii 1990. Reacția lui Lăcătuș
Moștenirea sa artistică rămâne un reper al originalității și al viziunii provocatoare, iar absența sa lasă un gol imens în lumea cinematografiei.
Citește și: Care sunt cele mai mortale 10 tipuri de cancer. Cine are mai multe șanse să le facă. Factori de risc