Cum să-l obișnuiești din nou pe cel mic cu trezitul pentru școală? Când să-i schimbi rutina de somn

DE Florentina Enache | Actualizat: 20.08.2024 - 13:21
Cum să-ți obișnuiești copilul cu trezitul pentru școală? Cu cât timp înainte să-i schimbi programul - Foto: Freepik.com (Imagine cu rol ilustrativ)
Cum să-ți obișnuiești copilul cu trezitul pentru școală? Cu cât timp înainte să-i schimbi programul - Foto: Freepik.com (Imagine cu rol ilustrativ)

Copiii își schimbă rutina de somn de-a lungul vacanței de vară, iar trezitul devreme pentru școală poate fi o provocare. Cu cât timp înainte de începerea școlii trebuie să-i schimbi programul de somn celui mic, pentru a nu întâmpina probleme?

SHARE

Odată cu apropierea începerii anului școlar, părinții se confruntă cu provocarea anuală de a-și readuce copiii de la obiceiurile de somn din timpul verii la rutina din timpul semestrului.

În România, noul an școlar începe pe 9 septembrie, așadar, acesta este un moment bun pentru părinți să înceapă să-i pregătească pe cei mici pentru trezitul de dimineață.

Iată care sunt pașii pe care părinții ar trebui să îi urmeze, pentru a se asigura că somnul copilului lor este pe deplin pe drumul cel bun când începe semestrul, conform expertului Tony Spencer, citat de un articol al Daily Mirror.

Tony a oferit părinților cinci strategii cheie simple pe care să le pună în aplicare în această perioadă, prima dintre acestea fiind stabilirea unei rutine consistente înainte de culcare. El explică: „Începeți să introduceți o rutină liniștitoare înainte de culcare cu două-trei săptămâni înainte de începerea școlii.”

Citește și: Prețurile la rechizite au crescut cu 15%. Câți bani trebuie să scoată din buzunar părinții

„Aceasta ar putea include lectură, puzzle-uri sau joacă, urmate de sarcini de igienă de seară. Consecvența este esențială pentru a semnala organismului că este timpul să se liniștească.”

De asemenea, părinții ar trebui să se asigure de faptul că cel mic este expus la lumina soarelui dimineața, potrivit expertului. „De la jumătatea lunii august, faceți un efort pentru a vă scoate copiii afară la mai puțin de o oră de la trezire”, recomandă Tony.

„Această expunere timpurie la lumină ajută la resetarea ceasului intern al organismului, făcând mai ușoară adaptarea la orele de trezire din timpul școlii”.

Citește și: Crizele de furie la copiii sub 3 ani. Au sau nu legătură cu timpul petrecut pe telefonul părinților?

În această perioadă de trei săptămâni, părinții trebuie să adapteze orele de somn și de trezire ale copilului. Tony sugerează ca părinții să înceapă să schimbe orele de culcare și de trezire cu 10-15 minute la fiecare două zile, adăugând că această „abordare blândă” permite corpului să se adapteze la noul program.

El recomandă, de asemenea, gestionarea mai eficientă a timpului petrecut în fața ecranului, explicând: „Folosiți perioada de tranziție de două-trei săptămâni pentru a reintroduce limite mai stricte ale timpului petrecut în fața ecranului pentru copiii dumneavoastră.”

Citește și: Cum poți să faci homeschooling în România? Sute de copii sunt înscriși

Această perioadă este, de asemenea, crucială pentru a atenua orice anxietate de întoarcere la școală care ar putea ține copilul treaz noaptea.

Tony a adăugat: „În cele două-trei săptămâni premergătoare începerii școlii, creați zilnic oportunități pentru conversații deschise despre orice preocupări legate de școală. Acest lucru poate preveni acumularea anxietăților și interferarea cu somnul pe măsură ce se apropie prima zi”.

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te