Cornel și Cornelia Patrichi, iubire eternă! Cum e onorată moștenirea culturală a celebrului coregraf

DE Elena Petrescu | Actualizat: 06.09.2024 - 16:07
Cornel și Cornelia Patrichi,iubire eternă!Cum e onorată moștenirea culturală a regretatului coregraf - Foto: Facebook(imagine cu rol ilustrativ)
Cornel și Cornelia Patrichi,iubire eternă!Cum e onorată moștenirea culturală a regretatului coregraf - Foto: Facebook(imagine cu rol ilustrativ)

Cornel și Cornelia Patrichi,iubire eternă!Cum e onorată moștenirea culturală a regretatului coregraf. La 8 ani de la moartea lui Cornel Patrichi în urma unui cancer violent, văduva lui are, în sfârșit, un motiv de a zâmbi.

SHARE

Cornelia Patrichi, văduva lui Cornel Patrichi, a reușit să își îndeplinească o mare dorință, care are legătură directă cu regretatul ei soț.

Cornel și Cornelia Patrichi,iubire eternă!Cum e onorată moștenirea culturală a regretatului coregraf

Cornel Patrichi a murit la vârsta de 72 de ani, în aprilie 2016, din cauza unui cancer de prostată violent, cu care fusese diagnosticat cu 5 ani înainte.

În 2014, după o intervenție chirurgicală, a sperat că se va face bine, însă boala își luase doar o pauză.
Cu câteva zile înainte să moară, pe 1 aprilie, fusese ziua lui de naștere.

Ocazie cu care soția sa a spus câteva cuvinte despre starea de sănătate a fostului coregraf și de declarația caldă de iubire pe care i-o făcea constant:

”I-am spus la mulți ani și nu știu dacă reacționează. Este obosit și sub efectul medicamentelor.

Doarme și este liniștit. Când se trezește, îmi spune că sunt frumoasă și că mă iubește. În loc să ciocnim un pahar cu șampanie, să spunem o rugăciune”.

Citește și: Ea e zâna vieții lui Bartoș! Femeia de o frumusețe angelică îl face fericit de peste 20 de ani!

La acea vreme, afectată peste măsură de pierderea celui care îi fusese partener de viață vreme de 41 de ani, Cornelia Patrichi declara presei: "Cred că nu pot trăi fara el. O să învăț."

Anii au trecut, văduva Patrichi s-a mutat de aproximativ 5 ani în Italia ca să fie alături de copii și nepoți.

În țară mai vine doar pentru a-i vizita mormântul celui pe care l-a iubit și îl iubește până când va închide și ea ochii pentru totdeauna. 

Povestea lor de dragoste transcede moartea, Cornelia nu l-a uitat pe Cornel, iar zilele acestea a primit o veste care i-a bucurat sufletul îndurerat:
Sala de balet a Teatrului Constantin Tănase va purta numele regretatului coregraf și dansator, Cornel Patrichi. Văduva regelui dansului,fostă balerină, este extrem de fericită.

'Sunt foate fericită că dorința mea s-a îndeplinit și că sala de la Teatrul Tănase va purta numele lui Cornel. Le mulțumesc deopotrivă și le sunt recunoscătoare lui Vasile Muraru și Valentinei Fătu', a declarat Cornelia Patrichi, pentru viva.ro.

Pe data de 26 septembrie, de la ora 14.00 va avea loc un eveniment oficial, când conducerea Teatrului Tănase va denumi oficial sala de balet cu numele regretatului Cornel Patrichi.

Marina Almășan va fi moderatorul evenimentului la care vor lua parte: Cornelia Patrichi, Stela Enache, Sida Spătaru, Mihaela Zibileanu, George Enache și Petrișor Luca.

Și reprezentanții Teatrului Constantin Tănase au ținut să reamintească publicului cine a fost Cornel Patrichi:

”Despre CORNEL PATRICHI, cel supranumit „Regele Dansului”, s-a spus că este creatorul varieté-ului, fiind cel care a dus coregrafia de televiziune la rang de artă.

Valoros balerin şi coregraf, maestru de balet şi actor, CORNEL PATRICHI a fost prim balerin si coregraf al Teatrului de Revistă „Constantin Tănase”. Aici a debutat, la începutul anilor ’60, în spectacolul “Ca la Revistă” și a strălucit ulterior în numeroase spectacole jucate pe această scenă, ca balerin sau coregraf”, este elogiul care însoțește afișul de mai sus.

Citește și: Daniela Nane, din nou fericită, în brațele unui bărbat cu 23 ani mai mic, după divorțul de Cioroianu

Cei mai tineri îl știu cel mai bine în rolul de jurat la emisiunea ”Dansez pentru tine”. Însă Cornel Patrichi a avut, până în acel punct, o frumoasă, prolifică și de invidiat carieră.

S-a remarcat ca actor și coregraf pe marele ecran în producţii ca: ''Pădurea pierdută'', ''Pentru că se iubesc'', ''Cântecele mării'' (1971), ''Veronica'' (1972), ''Un august în flăcări'' (1974), ''Bună seara, domnule Wilde'', ''Actorul și sălbaticii'', ''Alexandra și infernul'' (1975), ''Gloria nu cântă'' (1976),

''Eu, tu și Ovidiu'' (1977), ''Melodii, melodii'' (1978), ''Sfârșitul nopții'' (1982), ''Viraj periculos'' (1983), ''The King of Communism: The Pomp and Pageantry of Nicolae Ceaușescu'' (2002).

Cornel Patrichi a fost decorat cu Ordinul ''Meritul Cultural'' în grad de Cavaler de către președintele României, la 23 februarie 2004.

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te