Actorul ce i-a dat replica lui Piersic în Mărgelatu și Drumul oaselor. A iubit două actrițe superbe

DE Alex Darvari | Actualizat: 22.11.2022 - 17:16
Actorul ce i-a dat replica lui Piersic în Mărgelatu și Drumul oaselor - Foto: Arhiva
Anda Caropol - Foto: Arhiva
Oana Diamandi - Foto: teatruloradea.ro
Misterele Bucureștilor - Foto: adevarul.ro
Trandafirul galben - Foto: Youtube

Astăzi, actorul Ion Marinescu ar fi împlinit vârsta de 90 de ani. A fost un apreciat actor de teatru și film, cunoscut publicului pentru rolurile din seria filmelor cu Mărgelatu ("Drumul oaselor" 1980; "Trandafirul galben", 1982 și Misterele Bucureștilor, 1983).

SHARE

Ion Marinescu ar fi împlinit astăzi, 22 noiembrie, vârsta de 90 de ani.


Ion Marinescu (foto) s-a născut în 22 noiembrie 1930, la Craiova.


Pe scenă și-a făcut debutul la Teatrul Național din Craiova ca Prezentatorul din piesa "Școala femeilor" de Molière. A mai jucat la teatrele din Ploiești (1951-1952), Reșita (1952-1953), Craiova (1953-1956) și Oradea (1957).
Venit de la Craiova la Oradea, la Teatrul Regina Maria, o dată cu regizorul Radu Penciulescu, Ion Marinescu s-a instalat în fruntea tuturor distribuţiilor, luând pe umerii săi greul majorităţii spectacolelor. Exigent cu sine însuşi, şi cu colegii lucra "în draci", chiar şi la cea mai banală repetiţie, iar în spectacole "îi trăgea” după el, fără a-şi permite cea mai uşoară relaxare. În toate rolurile a fost lăudat de cronicari: "Uluitor a fost în «Omul care aduce ploaie», de R.Nash – un impostor şi un visător: Ion Marinescu. El aduce speranţă şi încredere... Admirabil acest actor...”.
A plecat la Bucureşti, tot după Radu Penciulescu, atunci, când a crezut că va putea sta "acolo" prin propriile-i puteri. Şi a stat: la Teatrul Regional, Teatrul Mic, iar apoi la Teatrul Naţional, devenind unul din actorii de frunte ai ţării. A făcut şi regie, s-a dovedit şi un bun recitator, avea o memorie de „elefant”. Ion Marinescu a apărut și în mai multe spectacole de ale Teatrului Național Radiofonic.


Debutul în cinematografie a venit în anul 1967, cu rolul Caius din filmul "Gioconda fără surâs" de Malvina Urșianu. Au urmat apariții în pelicule celebre precum: "Războiul Independenței " (1977), "Revanșa" (1978), "Pentru patrie" (1978), "Vlad Țepeș" (1979), seria "Mărgelatu" (1980 - 1983), "Iancu Jianu zapciul " (1980), "Capcana mercenarilor " (1981) etc.

Citește și: Un tânăr de 24 de ani și-a ucis tatăl. Credea că e într-un film: „Mamă, nu te duce să-l vezi”


Ion Marinescu a fost căsătorit de două ori, cu actrița Oana Diamandi și apoi cu Anda Caropol. Nu a avut copii cu niciuna dintre ele.

Anda Caropol nu s-a recăsătorit după Ion Marinescu 

„Am fost căsătorită cu actorul Ion Marinescu vreme de 17 ani și după această căsnicie nu mi-a mai trebuit alta. Merge și așa! Am lângă mine o prietenă. A fost recuziteră la noi la teatru. Este vorba despre Anca Bardoș. A fost o perioadă în care a trebuit să plec în America și i-am lăsat câinele. Avea mereu grijă de el când plecam în turnee. Suntem ca niște surori. Îmi doresc la cei 77 de ani ai mei să nu-mi ia Dumnezeu sănătatea, dar nici boala asta grea, teatrul. Emoția e aceeași după mai bine de jumătate de secol când pășesc pe scenă! Emoția nu dispare cu timpul, rămâne la fel! După atâta amar și amar de vreme, eu acum am emoții!”, a spus actrița într-un interviu pentru cotidianul.ro

Citește și: A jucat cu Pintea și Iuliu Moldovan. La 35 de ani a plecat în munți alegând „smerenia și iertarea”

Anda Caropol a absolvit în anul 1960 Institutul de Artă Teatrală şi ­Cinematografică „I.L. Caragiale“ Bucureşti, specializarea Arta actorului, la clasa profesorului A. Pop Marţian. Din anul 1964, Anda Caropol începe să apară pe afişele Teatrului „Nottara“: „Sonet pentru o păpuşă“ de Sergiu Fărcăşan, regia: Lucian Giurchescu (1964); „Au fost odată două ­orfeline“ de Adolphe Philippe d’Ennery, regia: Sanda Manu (1966).

Oana Diamandi a jucat mai puțin

A fost căsătorită cu actorul Ion Marinescu, apoi, după divorţul de acesta, cu compozitorul Gelu Solomonescu. Venită la Oradea, prin repartiţie, „a prins” câteva roluri bune într-o singură stagiune: Magda Minu din „Ultima oră” de Mihail Sebastian, Cherubin în „Nunta lui Figaro” de Beaumarchais, Maria Popa în „O lună de confort” de Ştefan Iureş şi Ben Dumitrescu.

Căsătorindu-se cu Ion Marinescu, s-a mutat la Bucureşti, unde a apărut puţin pe scenă, scrie tetaruloradea.ro

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te